profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dita Sloka: Sagaidot starta signālu, parādās sacensību gars un veselais saprāts pazūd

Go4speed 01.11.2022 - 22:10 Dita Sloka: Sagaidot starta signālu, parādās sacensību gars un veselais saprāts pazūd
Dita Sloka

Ar katru gadu folkreisā turpina progresēt dāmu kausa izcīņa. Šogad uz starta stājās 16 sportistes, kur sezonas izskaņā pārliecinošu uzvaru svinēja Marta Starka. Sīva cīņa norisinājās par 2. - 5. vietu, kur četras sportistes šķīra tiki trīs punkti. Koka medaļu jeb ceturto vietu šogad izcīnīja Dita Sloka, kurai līdz trešajai vietai pietrūka tikai viens punkts.

Par to, kā un kāpēc sportiste sāka savas gaitas folkreisā, kā ir braukt vienā komandā kopā ar brāli un titulēto autosportistu Rūdolfu Bogenu, kā arī par turpmākajiem Ditas plāniem, par to šajā sarunā, kas tapa sadarbībā ar Mareku Daini.

Tu esi vienīgā dāma, kura šogad pārstāvēja Cēsu novadu folkreisā un esi aizvadījusi pilnu sezonu startējot visās sacensībās, turklāt vairākas reizes esi kāpusi uz goda pjedestāla un arī kopvērtējums ir ļoti atzīstams. Kā vērtē savu sniegumu?
Šis piedzīvojums, ko sauc par folkreisu, sākās pavisam nejauši – ar vienu mēģinājumu, kur šķita, ka viss sanāk un “āķis bija lūpā”! Esmu ļoti pateicīga, ka brālis deva šo iespēju pamēģināt un liels prieks arī par paveikto sezonas garumā. Protams, bija gan pjedestāli, gan arī tādas reizes, kad līdz finiša karogam nemaz netiku. Bet, ņemot vērā, ka pēc desmit gadu atbalsta trases malā spēju arī parādīt pati labu sniegumu trasē jau pirmajā sezonā, gan brālis, gan pati varu lepoties. Līdz kopvērtējuma pjedestāla 3.vietai šajā gadā pietrūka tikai viens punkts.

Foto: No sportistes personīgā arhīva

Tavs treneris un galvenais mehāniķis ir tavs brālis - titulētais autosportists Rūdolfs Bogens. Cik daudz tu viņu klausi un ņem vērā viņa ieteikumus un padomus?
Klausīt brāli visas šī sezonas garumā bija liels izaicinājums, lai gan jāatzīst, ka viņš bija mans lielākais atbalsts. Rūdolfs ir izcils braucējs, kurš neskopojas ar padomiem un kurš nodrošina 100% tehnisko atbalstu. Mūsu nometnē bija gan mierīgi brīži, gan arī asāka vārdu apmaiņa – “kāpēc Tu to nedari” vai “kāpēc Tu darīji tā”! Man jau pašai šķiet, ka ļoti daudz zinu par mašīnām, bet tomēr, braucot trasē, cīņu karstumā, piemēram, nepamanīju degošu eļļas spiediena lampiņu un nobeidzu motoru. Tāpat reiz nesajutu slīdošu sajūgu. Tā arī palika, ka visas sezonas garumā neiemācījos braukt pa pareizajām trajektorijām un iemest līkumā atbilstoši brāļa norādēm. Uzklausīju brāļa padomus un arī pati jautāju, bet brīdī, kad sagaidīju starta signālu, tad ieslēdzās sacensību gars un veselais saprāts pazuda. Ar to jātiek galā.

Vai brāļa čempiona faktors un klātbūtne sacensības vairāk palīdz vai tomēr startējot tas rada papildus spriedzi un atbildību?
Tā neapšaubāmi ir papildus spriedze, jo gribas jau sasniegt maksimāli augstu rezultātu. Bet tā noteikti ir ikvienam, kas stājas uz starta! Man vienīgi ir loti žēl, ka šogad brālis visus savus spēkus atdeva mana auto sagatavošanai un pats tikai pavisam nedaudz izbaudīja sacensību garu.


Foto: No sportistes personīgā arhīva

Cik daudz sporta tehniskas sagatavošanā piedalies Tu pati vai tomēr lielāko darbu dara Rūdolfs?
Es noteikti gribētu palīdzēt vairāk tehniskajās lietās, bet šobrīd manā atbildībā pamatā bija automašīnas krāsojums un tehnisko lietu sagāde. Sākotnēji mans auto bija baltā krāsā, bet uz nākamo posmu to nokrāsoju sievišķīgi rozā ar spīdumiem. Nebaidos no sasmērēšanās un arī melnajiem darbiem, bet domāju, ka mūsu tandēms garāžā ne pie kā laba nenovestu. Abi esam karstasinīgi un emocionāli gan pie trases, gan garāžā. Labi, ka man trasē parasti ir divi izcili palīgi – brālis, kurš ir kā auto enciklopēdija, un mehāniķis Māris Rusmanis, kurš pēc brauciena ielej degvielu, saliek siksnas pareizā stāvoklī, pārbauda, kā rati pievilkti un tā tālāk. Viņš ir tas miers, kas mums rada līdzsvaru.


Foto: No sportistes personīgā arhīva

Kā tu varētu iedvesmot arī citas dāmas pamēģināt sevi autosportā? Kas ir tas, no kā nevajadzētu baidīties?
Ja pašai rokas nebīstas tehniska darba vai ir kāds, kuram mašīnu sagatavošana ir sirdslieta, noteikti vajag pamēģināt šo pozitīvā adrenalīna piedzīvojumu. Folkreiss ir viens no lētākajiem autosporta veidiem – ikvienu mašīnu pēc sacensībām var iegādāties par 950eur. Tāpēc ieguldījums mašīnā ir jābalansē šī budžeta robežās. Automašīnā ir drošības karkass un citas drošības sistēmas, kas pasargā no traumām kontaktu brīžos. Un jā, brīvdienas tiek pavadītas fantastiskā atmosfērā, turklāt dalībnieki ir kā liela draugu kompānija un nepieciešamības gadījumā sniedz palīdzīgu roku. Brīdī, kad dodies trasē – apkārt nekas cits neeksistē. Tīrs prāts un galva pēc brīvdienām un pozitīva adrenalīna deva nākošai darba nedēļai ir garantēta! Ja patīk ātrums un azarts, šī ir īstā vieta, kur to visu gūt!

Kam vēl, izņemot savu treneri, tu vēlētos pateikt paldies par aizvadīto sezonu?
Visas sezonas garumā mani trasē atbalstīja ģimene, lai gan sākotnēji vīrs ļoti skeptiski skatījās uz manu aizraušanos. Tāpat liels atbalsts un iedrošinājums bija no kolēģiem un draugiem, kuri juta līdzi gan trases malā, gan sociālajos tīklos. Bet joprojām vislielākais paldies ir manam galvenajam mehāniķim brālim Rūdolfam, labākajam mehāniķim, arī autosportistam Mārim Rusmanim un viņa draugam Jānim Rullim jeb Jacekam. Bez viņu atbalsta un iesaistes šis piedzīvojums nebūtu iespējams.


Foto: No sportistes personīgā arhīva

Vai Ditu Sloku folkreisā redzēsim ar nākamgad?
Jā, jā, jā! Kamēr Rūdolfam būs entuziasms cīnīties ar manas mašīnas bojājumiem un tirgū vēl būs pieejamas Golf II rezerves daļas, es būšu redzama trasē. Šogad pēc folkreisa vasaras kausa beigām devos arī pamēģināt savus spēkus sacensībās Lietuvā, tāpēc nākošajā gadā noteikti startēšu ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā. Tāpat gaidu ziemu, kas noteikti būs labs treniņš nākamajai vasarai.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png