profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Anete Ķēniņa: Domājot par nākotni, esmu apsvērusi domu pamainīt disciplīnu

Go4speed 18.03.2020 - 10:38 Anete Ķēniņa: Domājot par nākotni, esmu apsvērusi domu pamainīt disciplīnu
Foto: No sportistes personīgā arhīva

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) aizsākusi kustību ''Sievietes autosportā”. Kustības mērķis ir popularizēt un veicināt sieviešu iesaistīšanos motorizētajos sporta veidos. Latvijas Automobiļu federācija (LAF) veido stāstu sēriju par sievietēm, kuras piedalās aizraujošajā autosporta dzīvē Latvijā.

Latvijas autosportā šobrīd aktīvi iesaistās vien dažas meitenes, kur viena no tām ir Latvijas rallijkrosa braucēja Anete Ķēniņa, kura izvēlējusies startēt vienā no šobrīd populārākajām rallijkrosa ieskaites klasēm “LADA RX”. Šī klase jau tradicionāli tiek uzskatīta par dalībniekiem vistīkamāko.

Pagājušajā 2019. gada sezonā Anete aizvadīja pilnu Latvijas rallijkrosa čempionāta sezonu – tās laikā jaunā meitene spēja pierādīt savu izaugsmi un nervus pakutināja ne vienam vien stiprā dzimuma pārstāvim. Sezonas noslēguma pasākumā, “LAF Čempionātu GALA”, Anete kāpa uz trešā goda pjedestāla pakāpiena “Junioru” klasē.


Foto: Toms Paipals Photography

Kā ir uzaugt ar autosportu saistītā ģimenē?
Jau no bērnības sevī novēroju azartu, vēlme braukt un piedalīties sacensībās ir bijusi vienmēr. Ir patīkami, ka visu ģimeni saista viens hobijs – mums tas ir autosports.

Kas ir tas, kas mudināja Tevi pievērsties autosportam pašai?
Kopš mazotnes esmu braukājusi līdzi brālim (autokrosa braucējs Armands Ķēniņš) uz sacensībām un atbalstījusi viņu. Ja godīgi, tas vairāk bija piespiedu kārtā, jo autosports man nešķita interesants – pievērsu uzmanību trasei tikai tad, kad brālis brauca. Pirms četriem gadiem viņš sāka braukt rallijkrosā ar to žiguli, kas šobrīd ir nonācis manās rokās. Toreiz sapratu, ka autosports ir gana interesants sporta veids, pie tam – visai oriģināls hobijs sievietei. Es vairāk sāku pievērst uzmanību sacensību braucieniem, labprāt vēroju visus, neatkarīgi no tā, vai tur brauc Armands vai nē. Tad nu tētis nopriecājās, ka beidzot arī mani tas ir ieinteresējis. Izskanēja piedāvājums ar iespēju piedalīties arī man, un no tā laika autosports man ir kļuvis ļoti tuvs.

Cik gados pirmo reizi sēdies pie auto stūres?
Pirmo reizi braucu pie stūres, kad man bija apmēram 14 gadi.

Kādas sajūtas Tevi pārņem stājoties uz starta?
Pārsvarā sacensības pavadu mierīgi, pati sevi esmu noskaņojusi tā, lai nav lieku satraukumu. Ļoti reti ir bijis liels uztraukums vai pat stress.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Sacensībās startē LADA RX klasē Latvijas Rallijkrosa čempionātā – vai lielā vīriešu konkurence Tevi nebaida?
Esmu par to domājusi, bet mani tas nebaida it nemaz! Varētu teikt, ka tas motivē vēl vairāk – rodas papildus vēlme sasniegt labākus rezultātus.

Kādus mērķus sev izvirzi sacensībās?
Esmu viens no tiem cilvēkiem, kuri pirms paveiktiem darbiem nerunā par to, kādus mērķus nosprauduši. Uzstādu mērķi, tad tiecos uz to. Ja izdevies to sasniegt, tad labprāt padalos ar to.

2020. gada sezona. Kādi plāni?
Plānoju turpināt iesākto. 2020. gada sezonā mani varēsiet redzēt rallijkrosā – LADA RX klasē.

Vai un cik ļoti saisti savu nākotni ar autosportu?
Domājot par nākotni, esmu apsvērusi domu pamainīt disciplīnu, bet par to pastāstīšu, ja tas kļūs par realitāti. Protams, gribētu visu mūžu nodarboties ar autosportu, braukt vēl augstāka līmeņa sacensībās, bet tas ar laiku – šobrīd turpināšu trenēties un attīstīties.


Foto: Raimonds Volonts

Ko iesaki meitenēm, kuras vēlas piedalīties, bet ir kaut kas, kas liek piebremzēt?
Uzskatu, ka nav pamata baidīties. Ir jādodas un jāpiepilda savi sapņi – kad atrodies trasē, tad par visu, kas ir apkārt, aizmirsti.

Vai Tev ir kāds cits hobijs?
Ārpus autosporta labprāt dejoju hip-hop dejas, nodarbojos ar vieglatlētiku, kā arī izmēģinu savus spēkus amatierteātrī.

Informāciju sagatavoja:
LAF Prese

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png