profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Jānis Naglis: Būsim godīgi - mēs gandrīz 'Latvia RX' posmu esam jau zaudējuši

Go4speed 28.10.2019 - 23:48 Jānis Naglis: Būsim godīgi - mēs gandrīz 'Latvia RX' posmu esam jau zaudējuši
Jānis Naglis. Foto: Dace Janova

Lai Latvijā varētu norisināties starptautiska mēroga lieli sporta pasākumi, tiem jānodrošina pietiekams finansējums, un nepieciešamie līdzekļi ir jāparedz valsts budžetā, nevis nauda lielākoties jāņem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai apropriāciju pārdalēm. To septembra vidū portālā saeima.lv teica Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš.

Līdz ar to šobrīd joprojām ir neziņa par FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posma ''Neste World RX of Latvia'' norisi 2020.gadā. Nesen tika paziņots Eiropas rallija čempionāta (ERČ) kalendārs, kurā ir atrodams ''Rally Liepāja'' vārds, taču ar vienu piebildi. ''Vēlos izteikt lielu pateicību Eurosport Events par izrādīto uzticību iekļaujot mūs kalendārā, pat zinot, ka šobrīd nevaram garantēt nepieciešamo finansējumu, un apzinoties, ka kalendārā iespējams būs jāveic izmaiņas, Rally Liepāja vietā rakstot citas sacensības. Ļoti ceru, ka tā nebūs, bet tā kā mums vēl nav skaidras atbildes par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu licences apmaksai, garantiju tam sniegt nevaru,” nesen teica RA Events direktors Raimonds Strokšs.


Foto: Olafs Ezertēvs

Kā pirmdien vēstīja raidījums ''Sporta Studija'', tad nākamgad Latvija norisināsies vairāk nekā 20 lielāki vai mazāki sporta pasākumi, kam vajadzīgas attiecīgas finanses. Katra federācija vērsusies ar naudas pieprasījumu Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Šobrīd Latvijas sportu federāciju pieprasītās finanses sporta pasākumu organizēšanai 2020.gadam ir apmēram 3,7 miljoni eiro, bet IZM budžeta projektā iekļautās finanses sporta pasākumu organizēšanai 2020.gadā ir apmēram 484 tūkstoši eiro. Līdz ar to šobrīd, lai varētu apmierināt visu federāciju vēlmes, trūkst 3,2 miljoni eiro. Trūkstošos eiro valdība meklēs šonedēļ, kad tiks izskatīti šī gada tēriņi.

''Tā summa noteikti nebūs tāda, lai varētu atbalstīt visus, jo tā pieeja nebūs tāda, ka atbalstīt vienu vai divus lielos notikumus, bet gan otrādi. Mēs esam teikuši, ka federācijām pašām ir jābūt savām prioritātēm. Piemēram, Latvijas automobiļu federācija (LAF). Mums ir rallijs un rallijkross, par ko kopā esam saņēmuši 800 000 eiro lielu pieprasījumu licences segšanai – 500 tūkstoši ''Latvia RX'' rīkošanai un 300 tūkstoši ''Rallly Liepāja'' ERC posma rīkošanai. Tāpat mums ir MXGP un Spīdvejs, par ko ir nedaudz vairāk kā pusmiljons eiro pieprasījums,'' sarunā ar raidījumu ''Sporta Studija'' stāsta IZM sporta departamenta vadītājs Edgars Severs.


Foto: MV Foto (Egita Upīte, Mārtiņš Vanags)

''Mēs gribam, lai visas šīs sacensības (rallijkross un rallijs) notiek, bet mēs saprotam, ja netiek sniegta palīdzība no valsts puses, tad no kaut kā būs jāatsakās. Jāsaka, ka mēs gandrīz pasaules rallijkrosa čempionāta posmu Latvijā esam jau zaudējuši. Būsim godīgi. Ir citas valstis, kas uz to pretendē. Ir vienkārši jautājums, kad mēs pie šī posma varētu atgriezties – pēc gada, diviem vai trijiem,'' saka LAF viceprezidents Jānis Naglis.

Severs piebilda, ka svarīgākais nākamgad olimpiskajā gadā ir nosegt pamata vajadzības. ''Viennozīmīgi, ja gadā, kad notiek olimpiskās un paralimpiskās spēles, tas būtu jocīgi, ja mēs atbalstītu vienu tehnisku sporta veidu un tam tērētu pusmiljonu eiro, un tajā pašā laikā mums nebūtu nosegtas pamata vajadzības mūsu Latvijas labākajiem sportistiem.''

Naglis piebilda, ka vismaz viens no lielajiem autosporta pasākumiem nākamgad varētu notikt. ''Sarunā, kas notika IZM, izskanēja tāda doma, ka no šiem diviem pasākumiem viens varētu tikt finansēts. Ar tādu mērķi, ka tas atbalsta reģionu un iesaistītu plašāku teritoriju.''
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png