profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Valdma pirmais NEZ driftā, Cīrulim trillera cienīga uzvara Latvijas čempionātā

Artūrs Virbulis 31.08.2014 - 00:43 Valdma pirmais NEZ driftā, Cīrulim trillera cienīga uzvara Latvijas čempionātā
Harolds Valdma. Foto: Agita Zariņa

Sestdien, 30. augustā, Biķernieku trasē ar dramatiskiem un aizraujošiem notikumiem norisinājās Ziemeļeiropas drifta čempionāta (NEZ) trešais un Latvijas drifta čempionāta sestais posms. NEZ ieskaitē triumfēja igaunis Harolds Valdma, savukārt Latvijas čempionātā uzvara Ivo Cīrulim.

Treniņbraucieni vairākiem pilotiem iesākās ar tehniskiem defektiem, tomēr, ja lielākā daļa tās spēja novērst, tad Ingemāram Jēkabsonam diemžēl sacensības beidzās vēl īsti nesākušās. Viņa jaunajam 6. sērijas BMW dzinējam pazuda eļļas spiediens, tādēļ tika pieņemts lēmums neriskēt un pēc sacensībām noskaidrot radušās problēmas iemeslus.


Jānis Eglīte. Foto: Agita Zariņa

Tādējādi kvalifikācijā uz starta izgāja 29 braucēji, no kuriem desmit piedalījās ne vien galvenajā NEZ ieskaitē, bet arī Latvijas čempionātā. TOP 32 finālbraucieniem kvalificējās 28 dalībnieki, tādējādi pirmais četrinieks - Jane Veikanens, Edmunds Ērglis, Jānis Eglīte un Valters Kleinbergs - jau automātiski iekļuva TOP 16 kārtā.

Pamatīgu avāriju savā trešajā kvalifikācijas braucienā piedzīvoja Cīrulis, kuram pēc trases beigās esošā lēciena salūza balstiekārtas elements (stūres pirksts), kā rezultātā auto kļuva nestūrējams un viņš lielā ātrumā izlidoja ārā no trases. Šajā incidentā cieta ne vien automašīna, bet arī video operators, kurš, par laimi, guva salīdzinoši vieglus savainojumus.


Cīruļa avārija. Foto: Agita Zariņa

Lai arī sākotnēji likās, ka bojājumi Cīruļa spēkratam liegs turpināt sacensības, limbažnieks kopā ar mehāniķiem un atbalstītājiem līdz finālbraucieniem paspēja savu auto savest braucošā kārtībā. Kamēr viņa auto vēl tika labots, trasē jau tika aizvadītas pirmās TOP 32 cīņas, kurās gan šoreiz iztika bez lieliem pārsteigumiem.

Spraigākās cīņas sākās TOP 16, kurās notika vairāki interesanti pavērsieni. Ļoti sīvi tandēmu braucieni padevās starp Ērgli un Juha Rintanenu, kurš pirms brauciena ar latvieti bija spiests mainīt savu automašīnu. Sava jau tā aizlienētā Nissan 200SX vietā viņš sēdās pie komandas biedra Pasi Kolisevas Toyota Celica stūres.


Rintanens pret Ērgli. Foto: Agita Zariņa

Uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams pārbrauciens un arī pēc pārbrauciena tiesneši vairākas reizes rūpīgi vēroja atkārtojumus, lai izanalizētu abu braucēju kļūdas. Par mata tiesu labāks izrādījās pagājušā gada Drift Allstars čempions, kurš attiecīgi iekļuva labāko astotniekā.

Par diskusijām gādāja Inga Jēkabsona un Artūra Mihailova tandēms, kurā lielisku sekojošo braucienu demonstrēja Jēkabsons. Tomēr savā vadošajā braucienā Jēkabsons sānslīdi uzsāka ievērojamu gabalu aiz noteiktās iemetiena zonas, tādēļ par šo kļūdu viņam nulle punkti un zaudējums arī tandēmā kopumā.


Veikanens pret Ulasu. Foto: Agita Zariņa

TOP 8 cīņas iesākās ar rupju Latvijas čempionāta līdera Ērika Ulasa kļūdu, kurš savā vadošajā braucienā iztaisnoja automobili un bija spiests piedzīvot zaudējumu pret kvalifikācijas uzvarētāju Veikanenu. Nākamajā cīņā Eglīte pārliecinoši uzvarēja Mihailovu, tāpat Valdma bez problēmām tika galā ar Rintanenu, kurš pirmajā braucienā iztaisnoja savu auto. Pēdējā ¼ fināla cīņā Cīrulis pieveica Kristapu Sapalu, kurš tāpat kā Mihailovs un Rintanens pieļāva iztaisnošanos.

Līdz ar to līdz pusfināliem bija tikuši divi latvieši un divi ārzemnieki - soms Veikanens devās cīņā ar Cīruli, savukārt igaunim Valdmam pretī stājās Eglīte. Jāatzīmē, ka šajā brīdī Biķernieku trase bija jau pamatīgi satumsusi, kas braucieniem piešķīra papildu intrigu. Soms ar limbažnieku cīnījās kā līdzīgs ar līdzīgu, tomēr pārbraucienā labāku joslu trasē demonstrēja Veikanens, kuram uzvara pār Cīruli.


Latvijas čempionāta uzvarētāji - Eglīte, Cīrulis un Ulass. Foto: Agita Zariņa

Tandēms starp Eglīti un Valdmu iesākās ar līdzīgu sniegumu, tomēr otrajā braucienā Eglītes auto izbeidzās pārnesumkārbas ceturtais ātrums, kas nozīmēja iztaisnošanos un zaudējumu. Lai arī nedz Cīrulis, nedz Eglīte finālā neiekļuva, viņiem priekšā bija nozīmīgs tandēms - vispirms jau tā bija cīņa par NEZ trešo vietu, tomēr tā bija cīņa arī par Latvijas ieskaites augstāko pakāpienu.

Tumsas aizsegā abi piloti aizvadīja līdzīgus braucienus, tomēr labāka trajektorija un labāks sniegums šoreiz Cīrulim, kurš attiecīgi mājās devās ar diviem kausiem - trešo vietu Ziemeļeiropā un uzvaru Latvijas drifta čempionāta 6. posmā. Eglīte Latvijā otrais, bet trešais Ulass. Fināla cīņā starp Veikanenu un Valdmu lieliskus braucienus aizvadīja igaunis, līdz ar to pēc nesen izcīnīta Igaunijas drifta čempiona titula Valdma svinēja uzvaru arī noslēdzošajā NEZ posmā.

Ziemeļeiropas drifta čempionāta (NEZ) 3. posma rezultāti:
1. Harolds Valdma (EST), BMW 3. sērija (E46)
2. Jane Veikanens (FIN), Nissan 200SX (S14)
3. Ivo Cīrulis, BMW M3 (E46)

Latvijas drifta čempionāta 6. posma rezultāti:
1. Ivo Cīrulis, BMW M3 (E46)
2. Jānis Eglīte, BMW 3. sērija (E46)
3. Ēriks Ulass, BMW 3. sērija (E30)
Komentāri
Archuks 02.09.2014 10:13
inata, tikko speciāli vairākas reizes aplūkoju atkārtojumu šim braucienam - Mihailovs iemetienu veic iemetiena zonā, kamēr Jēkabsons vēl brauc taisni...pēc iemetiena ir gāzes pedālis grīdā, bet Mihailovs to nevar darīt, jo Jēkabsons vēl nav uzsācis sānslīdi. Tas viss notiek milisekundēs un praktiski jebkura priekšā braucošā kļūda (it sevišķi iemetienā) ļoti iztraucē braucienu aizmugurē esošajam. Bet nu, ja ir attieksme, ka tiesneši visu laiku ir nekompetenti (lai gan paši braucēji apgalvo pretējo), tad laikam nav vērts turpināt sarunu :)
inata 01.09.2014 16:38
Ieteiktu kārtīgāk apskatīties video.Inguss neko neiztraucēja,Mihailovs vienkārši brauca taisni...
Bet nu labi,nav vērts,tiesneši parādija kārtējo reizi savu nekompetenci...
Archuks 31.08.2014 11:40
Cik redzēju, tad Mihailovs savu auto iztaisnoja, jo Jēkabsons pārāk vēlu iemeta un attiecīgi sanāca izčakarēt Mihailova braucienu, kurš gaidīja un gribēja mest iekšā ātrāk.
inata 31.08.2014 11:03
Liels prieks par Cīruli,tiešām bija pelnijis.Tiesneši savukārt atkal izcēlās ar savu stulbumu.Absurdas tiesāšanas vietām bija.Un kas attiecas uz Jēkabsonu,tad abiem ar Mihailovu bija jāliek tie 0 punkti,jo Mihailovs startā pirmajā braucienā iztaisnoja mašīnu uz pirmā baltā kvadrāta,kas kadros bija ļoti labi redzams.Tik nez kapēc tiesneši to neņēma vērā.
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png