profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

NEZ driftā Igaunijā Jēkabsons izcīna trešo vietu, uzvar Bjorks ar Ford Fiesta (FOTO)

Artūrs Virbulis 18.08.2013 - 14:22 NEZ driftā Igaunijā Jēkabsons izcīna trešo vietu, uzvar Bjorks ar Ford Fiesta (FOTO)
Uzvarētājs Daniels Bjorks. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Sestdien, 17. augustā, Igaunijas „Audruring" trasē tika aizvadīts Ziemeļeiropas zonas (NEZ) drifta pirmais posms. Drifta sacīkstes atjaunotajā trasē tika aizvadītas pirmo reizi, un tajās uzvaru izcīnīja ar Ford Fiesta braucošais zviedrs Daniels Bjorks. Labākais no latviešiem - Ingemārs Jēkabsons - svinēja jau savu otro šīs sezonas pjedestālu, izcīnot trešo vietu.

NEZ driftā uz starta stājās 31 braucējs no Latvijas, Igaunijas, Somijas un Zviedrijas. Latviju šajās sacensībās pārstāvēja pieci piloti - Ingemārs Jēkabsons, Elvijs Ķezis, Ēriks Ulass, Raimonds Tihonovs un Artūrs Mihailovs. Starp zināmākajiem ārvalstu braucējiem jāmin soms Teemu Peltola, kurš uz sacīkstēm bija ieradies ar savu jauno Mercedes C-klases universālu, tomēr jau piektdienas treniņu sākumā auto salūza un viņš sacensības turpināja ar Pasi Kolisevas (Juha Rintanena komandas biedrs) atraktīvo Toyota Celica.


Raimonds Tihonovs. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Problēmas ar automašīnu bija arī Elvijam Ķezim, jo viņa MG Rover dzinējam jauda pazuda tik tālu, ka nebija vairs iespējams izbraukt trasi. Uz mirkli jau likās, ka Elvijam sacensības beigušās vēl pirms starta, tomēr tad ar labu ideju klajā nāca Ēriks Ulass, piedāvājot Ķezim startēt ar viņa BMW 3. sērijas spēkratu. Tāpat kā Kolisevas un Peltola gadījumā arī šeit tiesneši atļāva abiem pilotiem startēt ar vienu auto. Gadījumā, ja ar vienu auto braucošajiem tandēmos būtu jābrauc vienam pret otru, uzvarētājs automātiski būtu auto īpašnieks.

Par laimi pēc kvalifikācijas Ķezis ar Ulasu katrs nonāca savā tandēmu egles pusē, līdz ar to viņiem būtu bijusi iespēja tikties vien finālā vai cīņā par trešo vietu. Kvalifikācijā augstāko rezultātu uzrādīja vēlākais uzvarētājs Daniels Bjorks, aiz sevis atstājot vēl vienu zviedru Andreasu Jansonu un somu Jarmo Savolainenu. Ķezim nebija nekādu problēmu aprast ar Ulasa auto, ko pierādīja ceturtais rezultāts kvalifikācijā. Ulasam vienpadsmitā vieta, Jēkabsonam 18. pozīcija, Tihonovam 27. rezultāts, bet Mihailovs ierindojās 29. vietā.


Mihailovs pret Ķezi. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Tandēmu braucieni latviešiem iesākās ar savstarpēju dueli starp Ķezi un Mihailovu, kurā Mihailovs pieļāva iztaisnošanos, tādējādi TOP 16 iekļuva Ķezis. Viegli labāko sešpadsmitniekā iekļuva arī Jēkabsons, kurš bez problēmām uzvarēja igaunu Raitu Lemberu, un Ulass, kura konkurentam Niko Pesonenam pirms starta salūza automobilis. Šajā kārtā sacensībās beidzās Tihonovam, kurš vienā no braucieniem ar vienu riteni izbrauca no trases un bija spiests piekāpties vēlākā otrās vietas ieguvēja igauņa Eduarda Vahemeta priekšā.

Liktenīgs TOP 16 kārtā Vahemets izrādījās arī Ulasam, kurš tāpat kā Tihonovs cīņā pret igauni izbrauca no trases un piedzīvoja zaudējumu. Turpretim Jēkabsons un Ķezis turpināja savus uzvaru gājienus - Jēkabsons ar labu sniegumu pārspēja otrās kvalifikācijas vietas ieguvēju Andreasu Jansonu, bet Ķezim uzvara pret slaveno igauni Henri Puhmas, kurš sacīkstēs startēja nevis ar savu ierasto Audi Coupe, bet gan 5. sērijas (E39) BMW.


Ķezis pret Puhmasu. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Līdz ar to līdz labākajam astotniekam bija aizcīnījušies divi latvieši, saglabājot izredzes uz latviešu uzvaru pirmajā šīs sezonas NEZ driftā. Tomēr bez Elvija Ķeža un Ingemāra Jēkabsona līdz TOP 8 bija tikuši arī zviedrs Daniels Bjorks, soms Pasi Koliseva, soms Ismo Teinila, igaunis Taavi Toomara, soms Jarmo Savolainens un igaunis Eduards Vahemets. Pirmais cīņā no latviešiem devās Elvijs, kuram pretī stājās Teinila. Šajā duelī gan pārāks bija soms, jo, sekojot viņš uz trases beigām Ķezi bija noķēris, savukārt pa priekšu braucot viņš uzņēma tādu ātrumu, kuram latviešu pilots nespēja tikt līdzi.

Jēkabsons cīņā pret Toomaru nodemonstrēja ļoti labu sekojošo braucienu, uzvarot igauni un iekļūstot pusfinālā. Tur Ingemāram pretī nāca igaunis Vahemets, kurš uz to brīdi no tālākās cīņas bija izslēdzis divus latviešu pilotus (Tihonovu un Ulasu). Diemžēl šiem diviem pievienojās arī Jēkabsons, jo igaunis savā sekojošajā braucienā nobrauca tik tuvu, ka likās, ka viņš aizskāra latvieša auto durvis. Finālā gan Vahemets pieļāva kļūdu, īsi pirms finiša izbraucot no trases un tādējādi uzvaru uzdāvinot zviedram Danielam Bjorkam.


Jēkabsons sekojot igaunim Toomaram. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Jēkabsonam atlika cīņa par trešo vietu, kurā pretī stājās tas pats Teinila, kurš no sacensībām izslēdza Ķezi. Ar Ingemāru somam tik viegli negāja, jo vispirms tiesneši lēma par pārbraucienu, bet pēc pārbrauciena par šīs cīņas uzvarētāju un trešās vietas ieguvēju tika pasludināts Ingemārs Jēkabsons.

„Gāja visādi, bija kļūdas, bija arī tuvi braucieni, kur man beidzot labi likās, kā es aizmugurē nobraucu, piemēram, ar Toomaru. Labāk nekā Drift Allstars Biķerniekos, jo te bija tā sajūta, ka pats esi izdarījis, nevis kaut kas notikās aiz tevis. Pret Vahemetu? Viņš vienkārši nobrauca tuvāk un viss," priecīgs par savu trešo vietu NEZ drifta pirmajā posmā ir Ingemārs Jēkabsons.

NEZ drifta 1. posma rezultāti:
1. Daniels Bjorks, Zviedrija, Ford Fiesta
2. Eduards Vahemets, Igaunija, BMW 5. sērija (E28)
3. Ingemārs Jēkabsons, Latvija, BMW 6. sērija (E24)
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png