profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

F1 apsver domu ievērojami samazināt komandu skaitu

Artūrs Virbulis 25.11.2013 - 16:29 F1 apsver domu ievērojami samazināt komandu skaitu
Foto: Ferrari

Pēdējās nedēļas laikā izskanējušas runas par konceptuālām izmaiņām F1 komandu un automobiļu skaitā. Par F1 vadītāju dēvētais Bērnijs Eklstouns esot nācis klajā ar priekšlikumu samazināt startējošo komandu skaitu, vienlaikus saglabājot esošo automobiļu skaitu.

Laikā, kad par savu finansiālo situāciju pilnīgi drošas jūtas vien pāris lielākās komandas, bet, piemēram, „Lotus", kas spēj cīnīties par pjedestāla pozīcijām, bet darbiniekiem laikā nevar izmaksāt algas, arvien skaļākas kļūst runas par pirmās formulas nākotnes konceptu. Visbēdīgākā finansiālā situācija ir abām jaunākajām F1 komandām - „Caterham" un „Marussia" -, kuras attiecīgi arī parasti atrodas starta sarakstu apakšgalā.

83 gadus vecais Eklstouns nekad nav slēpis savas antipātijas pret krievu „Marussia" vienību, tāpat arī viņš spētu pārdzīvot arī citu, finansiāli nestabilu komandu aiziešanu. Viņa plāns paredz, ka esošo 11 komandu vietā varētu palikt vien astoņas vienības, no kurām katra izietu uz starta ar trīs spēkratiem, nevis diviem kā līdz šim. Ja „Marussia" un „Caterham" varētu atkrist pavisam vai saplūst ar kādu no citām komandām, tad „Red Bull" jauniešu vienībai „Toro Rosso" noteikti nāktos apvienoties ar „Red Bull".


Bērnijs Eklstouns. Foto: AP

Protams, ka šai idejai pamatā ir ne vien F1 komandu labklājība, bet gan arī Eklstouna un viņa biznesa partneru intereses. Jo mazāk komandu gadījumā ienākumi no pirmās formulas būtu jādala starp astoņām, nevis 11 komandām kā līdz šim. Tāpat arī samazinātos loģistikas izdevumi. Tādējādi „CVC Capital Partners", kas ir F1 komerciālo tiesību īpašnieks, pirms plānotās F1 ieiešanas akciju tirgū nonāktu vēl labākā finansiālā situācijā. Jāatzīmē, ka 2012. gadu CVC noslēdza ar 660 miljonu eiro lielu peļņu.

„Ja dažas komandas nākotnē pazustu, tas varētu būt risinājums," tā par tā saucamo 8/3 priekšlikumu izsakās „Ferrari" komandas vadītājs Stefano Domenikali. Nav brīnums, ka viņš šādi izsakās, jo tieši „Ferrari" prezidents Luka di Montecemolo pēdējos gados vairākkārt izteicis vēlmi uz starta iziet ar trīs formulām. Kā ziņo ārvalstu mediji, tad ASV lielās balvas izcīņas laikā komandu vadītāji esot nobalsojuši par to, ka šāds astoņu komandu scenārijs varētu tikt apspriests.

Arī „Lotus" vadītājs Ēriks Buljē atzinis, ka „ir nepieciešams garantēt noteiktu skaitu automobiļu uz starta. Ja tas netiek sasniegts, tad trīs auto uz komandu varētu būt risinājums". Līdzīgās domās ir arī „Mercedes" vadītājs Ross Brauns: „Ja pirmā formula nonāktu situācijā, kad vairs pietiekami daudz auto uz starta, tad trīs automobiļu komandas noteikti būtu iespēja. Bet tikai tad."
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png