profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Vēsture: Iespējams visu laiku sliktākais F1 pilots (VIDEO)

Artūrs Virbulis 18.10.2013 - 16:02 Vēsture: Iespējams visu laiku sliktākais F1 pilots (VIDEO)
Taki Inoue mūsdienās. Foto: Top Gear

Pirmās formulas pasaulē bieži vien tiek spriests par to, kurš ir labākais, ātrākais un panākumiem bagātākais, tomēr F1 sastāv no 22 pilotiem, t.i. arī lēnākiem un sliktākiem pilotiem. Iespējams, ka vissliktākais pirmās formulas braucējs tās modernajā vēsturē ir japānis Taki Inoue, kurš no 1994. līdz 1995. gadam aizvadīja 18 sacīkstes karaliskajā autosporta klasē.

Tolaik 31 gadu vecais japāņu autosportists pirmajā formulā debitēja 1994. gada priekšpēdējā posmā pie „Simtek" stūres. Pirms savas debijas Taki Inoue nemaz nezināja, kas ir boksa apmeklējums: „Tā ir taisnība. Tajā laikā tikai pirmajā formulā bija boksu apmeklējumi. Kā es pirms sava laika F1 varēju zināt, kas ir boksu apmeklējums?" Lai arī Inoue ar ātrumu vai īpašu talantu neizcēlās, viņš 1995. gada sezonai par 4,5 miljoniem ASV dolāru nopirka sev vietu „Footwork" vienībā. Un šovs varēja sākties.


Monako negadījums. Foto: AP

Bez neskaitāmām avārijām un izslīdēšanām no trases japāņu sportists F1 zinātājiem palicis atmiņā ar diviem kurioziem gadījumiem, kuros viņu pašu nemaz nevar vainot. Pirmais notika viņa mājvietā Monako: sestdienas treniņā Inoue sagriezās un noslāpēja dzinēju. Tas nebūtu nekas neparasts, tomēr brīdī, kad sesijas beigās viņš tika vilkts uz boksiem, viņa formulā ieskrēja drošības auto, ar kuru rallija pilots Žans Ragnoti izpildīja paraugdemonstrējumus. No trieciena „Footwork" formula apgāzās, tomēr par laimi Inoue bija uzvilcis atpakaļ drošības ķiveri, tiekot cauri vien ar nelielu smadzeņu satricinājumu.

Otrais kuriozais gadījums norisinājās pēc pāris nedēļām Ungārijas lielās balvas izcīņā. Sacensību vidū Inoue formula piedzīvoja dzinēja defektu un viņš to apstādināja trases malā. Viņš ātri no tās izrāpās, lai aizskrietu pēc trases malā esoša ugunsdzēšamā aparāta un palīdzētu nodzēst degošo „Footwork" formulu. Tomēr, skrienot atpakaļ uz spēkratu, viņš nepamanīja tuvojošos drošības automašīnu un uzskrēja tai virsū. Arī šajā gadījumā viņš tika sveikā cauri ar salīdzinoši vieglu kājas traumu.


Ungārijas negadījums. Foto; Reuters

„Es domāju, ka helikopters mani transportēs uz slimnīcu, tomēr Čārlijs (red.piez. Čārlijs Vaitings, F1 sacīkšu direktors) ienāk pie manis un saka - piedod, Taki, mēs nevaram lietot helikopteru, citādi mums jāapstādina sacīkstes. Pagaidi vēl stundiņu līdz finišam," ar humoru savu negadījumu atminas Taki Inoue. Nepatikšanas turpinājās arī ungāru slimnīcā. „Es domāju, ka viņi mani uzreiz pārbaudīs, tomēr viņi man vispirms jautāja kredītkarti. Es vēl biju sacīkšu kostīmā, kāda vēl kredītkarte. Viņi gan bija nepiekāpīgi un tikai pēc pusstundas ilgas diskusijas viņi piekrita mani apskatīt. Es par to nesamaksāju un viņi man vēl divus gadus uz Monako sūtīja rēķinus," smejas, iespējams, neveiksmīgākais F1 pilots vēsturē.

Sliktākā F1 pilota titulu Inoue piedēvē sev pats, sakot, ka „tā ir vienkārši taisnība. Es startēju tikai 18 sacīkstēs un neizcīnīju nevienu punktu. Kvalifikācijā es biju divas līdz piecas sekundes lēnāks par komandas biedru. Visā savā F1 karjeras laikā es neapdzinu pilnīgi nevienu citu automobili. Es domāju, ka es noteikti esmu viens no visu laiku sliktākajiem pirmās formulas braucējiem".


Izslīdēšana ārpus trases nebija nekas neierasts. Foto: AP

18 sacīkstēs japāņu pilots finišēja vien piecās, no kurām visaugstākā bija 8. vieta 1995. gada Itālijas lielās balvas izcīņā. Uz 1996. gadu Inoue jau bija sarunājis 3 miljonu dolāru sponsoru pakotni, lai startētu „Minardi" vienībā, tomēr, kā par brīnumu, viens no sponsoriem pēdējā brīdī nolēma atteikties no japāņa sponsorēšanas. Līdz ar to Inoue savas gaitas turpināja Japāņu autošosejā, līdz 1999. gada beigās pavisam beidza savu autosportista karjeru. Mūsdienās nu jau 50 gadus sasniegušais Inoue ir menedžeris jaunajiem japāņu autosporta talantiem un vada autosporta apģērbu firmu Itālijā, kā arī nesen kļuvis par „Lotus" F1 komandas sleju autoru.

Taki Inoue slavenais Ungārijas negadījums:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png