profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs ASV uzvar pirmo tandēmu, fanu favorīts Gitins piedzīvo smagu avāriju (FOTO)

Go4speed 25.08.2015 - 16:33 Blušs ASV uzvar pirmo tandēmu, fanu favorīts Gitins piedzīvo smagu avāriju (FOTO)
Kristaps Blušs. Foto: Formula Drift

Pagājušajā nedēļas nogalē Teksasa štatā, ASV, tika aizvadīts pasaulē spēcīgāka drifta seriāla Formula Drift sestais posms. Savu pirmo uzvaru savā debijas sezonā izcīnīja japāņu pilots Masaši Jokoi (Masashi Yokoi), savukārt latviešu braucējs Kristaps Blušs, kuram šī arī ir debijas sezona, pirmo reizi šosezon pārvarēja TOP 32 iekārtu un iekļuva labāko sešpadsmitniekā.

Pēc neveiksmēm un zaudējumiem iepriekšējos posmos bija skaidrs, ka „EE Team / HGK Motorsport" komandu pārstāvošajam Blušam šoreiz bija nepieciešama pirmā uzvara, lai nostabilizētos starp 32 labākajiem un tādējādi nodrošinātu sev vietu Formula D seriālā arī nākamajā sezonā.


Daigo Saito. Foto: Formula Drift

Kvalifikācijā tika uzrādīts solīds rezultāts un TOP 32 kārtā pretī iegūts pieredzējušais, bet pēdējos gados ne pārāk spožu sniegumu rādošais Tailers Makvarijs (Tyler McQuarrie). Pirmajā braucienā, kurā Makvarijs bija vadošajā pozīcijā, Blušs demonstrēja tuvu un agresīvu sekošanu, savukārt savā vadošajā mēģinājumā latviešu braucējs parādīja stabilu un ātru braucienu, aizmūkot no amerikāņu konkurenta.

Tādējādi uzvaru šajā pārī izcīnīja Blušs, beidzot iekļūstot tik ilgi gaidītajā TOP 16 kārtā. Jāatzīmē, ka Formula Drift seriālā dalībnieku parāde norisinās pirms TOP 16 kārtas un tajā dalību ņem vien tajā iekļuvušie 16 braucēji, līdz ar to šī bija pirmā reizi, kad tajā piedalījās arī Kristaps Blušs.


Vona Gitina Jr. auto pēc avārijas. Foto: Wreckedmagazine.com

Smagu avāriju vēl pirms tandēmu braucieniem treniņā piedzīvoja 2010. gada Formula Drift čempions Vons Gitins Jr. (Vaughn Gittin Jr.), kurš lielā ātrumā dzinēja problēmu dēļ zaudēja kontroli pār savu Ford Mustang un ar auto aizmugurējo daļu ietriecās betona sienā. Par laimi, pats sportists šajā incidentā necieta, tomēr automobilis iznīcināts tik tālu, ka to vairs nebūs iespējams salabot.

Pamatīgu vilšanos šajā posmā piedzīvoja lietuviešu braucējs Aurimas Bakčis (Aurimas Bakchis), kurš pirms šīm sacensībām tika uzskatīts par vienu no titula pretendentiem. Viņš izstājās jau TOP 32 kārtā, zaudējot īram Dīnam Kīrnijam (Dean Kearney), tādējādi jau vienu posmu pirms beigām izstājoties arī no cīņas par čempiona titulu.


Kens Guši sekojot Džonatanam Kasto. Foto: Speedhunters

TOP 16 kārtā Blušam pretī stājās spēcīgais norvēģu braucējs Kenijs Moens (Kenny Moen), kurš ASV seriālā startē jau kopš 2011. gada. Pirmajā braucienā Blušam bija jāseko un, neraugoties uz nelielu korekciju un īslaicīgu izbraukšanu ar vienu riteni ārpus trases, tas viņam izdevās diezgan tuvi.

Savā vadošajā braucienā gan latviešu pilots diemžēl pieļāva kļūda, par daudz ar auto aizmuguri aizskarot sienu un uz mirkli zaudējot sānslīdi. Šī kļūda arī bija liktenīga, jo uzvaru šajā pārī izcīnīja Moens. Jāatzīmē, ka pēc šī posma Kristaps kopvērtējumā ir pakāpies uz 28. vietu, ievērojami uzlabojot savas pozīcijas cīņā par noturēšanos Formula Drift seriālā.


Galvenie titula pretendenti - Aasbo (pa kreisi) un Guši (pa labi). Foto: Formula Drift

Tikmēr sacensību turpinājumā tika piedzīvoti ļoti daudzi pārbraucieni, to skaitā arī ļoti strīdīgi. Līdzjutēji gan uz vietas, gan tie, kas sacīkstes vēroja tiešraidē, bija sašutuši par Krisa Forsberga (Chris Forsberg) un Foresta Venga (Forrest Wang) dueli, kurā Forsbergs savā sekojošajā braucienā pirms finiša izbrauca no trases un iztaisnojās. Pēc noteikumiem Forsbergam par šādu gājienu būtu bijis jāsaņem 0 punktus, tomēr tiesneši nolēma piešķirt pārbraucienu. Pārbraucienā Vengs pieļāva kļūdu un nākamajā TOP 8 kārtā iekļuva 2009. un 2014. gada Formula Drift čempions Forsbergs.

Par pārsteigumu TOP 8 kārtā parūpējās japāņu pilots un 2012. gada čempions Daigo Saito, kurš pārspēja kopvērtējuma līderi, norvēģi Fredriku Aasbo (Fredric Aasbo). Norvēģis sekojošajā braucienā pazaudējās konkurenta dūmos un izbrauca no trases, attiecīgi piedzīvojot sakāvi jau TOP 8 kārtā.


Posma uzvarētājs Masaši Jokoi. Foto: Speedhunters

Tas deva iespēju vēl sacensībās atlikušajiem titula pretendentiem aizcīnīties līdz pjedestālam un atgūt tik ļoti nepieciešamos punktus. Forsbergs spēja iekļūt pusfinālā, tomēr tur viņam nācās piekāpties japāņu debitanta Jokoi priekšā. Otram titula pretendentam Kenam Guši (Ken Gushi) veicās nedaudz labāk, viņš pusfinālā pārspēja Saito, tomēr fināla cīņā pār viņu pārāks tomēr izrādījās iepriekš Forsbergu pārspējušais Jokoi.

Pirms pēdējā posma līderis Aasbo ir iekrājis 80 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Guši (vienā posmā maksimāli iespējams iegūt 107 punktus). Lai Guši vēl būtu cerības gāzt no troņa norvēģu drifteri, viņam būtu jācer uz to, lai Aasbo izstātos jau TOP 32 kārtā, savukārt pašam obligāti jāizcīna uzvara. Teorētiskas titula iespējas ir arī trešajā un ceturtajā pozīcijā esošajiem Raienam Turkam (Ryan Tuerck) un Krisam Forsbergam, tomēr tās ir vēl nereālākas kā iepriekš minētajā Guši scenārijā.

Formula Drift 6. posma rezultāti:
1. Masashi Yokoi (JPN), Nissan Silvia (S15), 104 punkti
2. Ken Gushi (JPN), Scion FRS, 84 punkti
3. Chris Forsberg (USA), Nissan 370Z, 70 punkti
4. Daigo Saito (JPN), Nissan GT-R, 70 punkti

Formula Drift kopvērtējums pēc 6. posma:
1. Fredric Aasbo (NOR), Scion tC, 428 punkti
2. Ken Gushi (JPN), Scion FRS, 348 punkti
3. Ryan Tuerck (USA), Scion FRS, 332 punkti
4. Chris Forsberg (USA), Nissan 370Z, 331 punkts
5. Aurimas Bakchis (LTU), Nissan 200SX (S14), 312 punkti
6. Masashi Yokoi (JPN), Nissan Silvia (S15), 291 punkts
7. Alec Hohnadell (USA), Nissan 200SX (S14), 257 punkti
8. Matt Field (USA), Nissan 200SX (S14), 243 punkti
9. Kenny Moen (NOR), Nissan 200SX (S14), 231 punkts
10. Vaughn Gittin Jr. (USA), Ford Mustang, 227 punkti
...
28. Kristaps Bluss (LVA), BMW 3. sērija (E46), 109 punkti
...
39. Joon Maeng (SKO), BMW Z4, 4 punkti
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png