profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Divu nedēļu Dakaras rallija maratons ir klāt, lietuviešiem rekordliels dalībnieku skaits

Mārtiņš Jankovskis 04.01.2024 - 21:24 Divu nedēļu Dakaras rallija maratons ir klāt, lietuviešiem rekordliels dalībnieku skaits
Lietuvieši pirms Dakaras rallija starta. Foto: No komandas personīgā arhīva

Piektdien ar 27 kilometrus garo Prologa ātrumposmu (sportisti pēc rezultātiem noteiks sev starta vietas) startēs 46.Dakaras rallijs. Kad 2008. gada Dakaras rallijs drošības problēmu dēļ tika atcelts, kopš 2009. gada rallijreids norisinājās Dienvidamerikā ar startu Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā. Par spīti kontinenta maiņai, rallijs joprojām tika dēvēts par Dakaras ralliju. Kopš 2020.gada Dakaras rallijs notiek Saūda Arābijā.


Bivoks. Foto: A.S.O./Florent Gooden/DPPI

Pavisam kopā sportistiem no 5.janvāra līdz 19.janvārim būs jāveic divpadsmit ātrumposmi un prologs, kas atklās sacensības. Kopējais 2024. gada Dakaras rallija garums būs 7891 kilometri, no kuriem 4727 kilometri būs jāveic uz laiku. Kopumā sacensībās pieteicās (pirms tehniskajām pārbaudēm) 778 dalībnieki, ieskaitot braucējus un komandas. Uz starta plānoja iziet 137 motocikli, 153 automašīnas visās kategorijās, 46 kravas automašīnas, 10 kvadricikli u.c. automobiļi.


Foto: Dakar Rally

Jāatzīmē, ka šogad sacensību maršruts solās būt īpaši grūts, ar vairākiem maratonposmiem (bez komandas palīdzības no malas), lielām kāpām, akmeņainiem ātrumposmiem u.t.t. Kā atklāja sacensību organizatori, tad ASO ir izstrādājis maršrutu, kas būtiski atšķirsies no iepriekšējiem gadiem. Kā portālam Go4speed atklāja Dakaras rallija braucējs no Lietuvas Vaidotas Paskevičius, tad ''Dakaras rallija organizatori nežēlo sportistus un arī šogad ir sarūpēts ļoti smags maršruts. Divas dienas būs maratona ātrumposms, kā arī būs būs cits maratona ātrumposms (48h Challange), kur 48 stundu laikā būs jāveic 580 kilometri. Arī sacensību priekšpēdējais ātrumposmos būs ļoti smags, jo tas būs ļoti akmeņains, kur var pārsist daudz riteņus. Sola, ka būs ļoti grūts rallijs. Domāju, ka varētu atkārtoties 2019.gads, kad toreiz pirmo no ceturtās vietas šķīra četras un vairāk stundas.''


Foto: Vaidotas Paškevičius - SV Technika Racing

Ja runājam par dalībniekiem, tad favorīti uz papīra ir zināmi, taču allaž ir daudz nezināmā un uzvarēt šeit var vairāki. Toyota ir dominējošais spēks Dakāras rallijā pēdējos divus gadus, kur uzvaras svinēja pieckārtējais Dakaras rallija čempions Nasers Al-Atija. Taču pēc tam, kad Al-Atija pārgāja uz Prodrive komandu, cīņa par uzvaru automobiļu kategorijā šogad ir ļoti atvērta.


Nasers Al-Atija

Prodrive:
Pēdējos gados Prodrive ir parādījis visas nepieciešamās sastāvdaļas, lai kļūtu par nopietnu sāncensi, un 2024. gads ir komandas labākā iespēja ar Hunter T1+ beidzot izcīnīt šo kārojamo uzvaru. Ņemot vērā, ka Al-Atija ir uzvarējis Dakarā ar trīs dažādu ražotāju automašīnām, var rēķināties, ka katariešu braucējam izdosies viegli adaptēties.


Sebastjans Lēbs

Viņa centienus papildinās deviņkārtējais pasaules rallija čempions Sebastjans Lēbs, kurš pēc septiņiem neveiksmīgiem mēģinājumiem turpina meklēt savu pirmo uzvaru Dakaras rallijā. 2023. gadā Lēbs neticami atguvās no agrīnas neveiksmes, jo sacensību vidū viņš uzvarēja sešos posmos pēc kārtas (kopā uzvarēja septiņos ātrumposmos) un finišu viņš sasniedza aiz Al-Attijas. Ar mazāk pārsistām riepām un uzlabotu mašīnas uzticamību Lēbam vajadzētu būt nopietnam pretendentam uz uzvaru šogad. Atgādināsim, ka Lēbs un Al-Atija 2025. gadā startēs Dacia komandas sastāvā.


Lēbs un Al-Atija ar saviem stūrmaņiem. Foto: Prodrive

"Nasera pievienošanās komandai mums dos lielu pieredzi un lielāku spiedienu man. Man ir pietrūcis sasniegt uzvaru, bet izskatās, ka Al-Atija ir pievienojies mums, lai palīdzētu man,'' tā Lēbs.

''Ja Lēbs pārņems vadību, ja man būs problēmas, tad darīšu visu, lai palīdzētu viņam. Mums ir ļoti labas attiecības,'' tā Nasers.

Jāpiebilst, ka pavisam kopā uz starta izies septiņas Prodrive Hunter automašīnas. 2.decembrī uz kuģa pavisam kopā uzbrauca 17 Prodrive tehniskās vienības (dalībnieku automašīnas, servisa kravas automašīnas, dzīvojamie autofurgoni un preses automašīnas)


Foto: Prodrive

Audi
Audi jau trešo gadu pēc kārtas turpinās startēt ar to pašu pilotu sastāvu, jo komandas mērķis ir atkopties no 2023. gadā piedzīvotās vilšanās un pacīnīties par uzvaru kopvērtējumā. Tas nevienu nepārsteigs, jo Stefans Peteransels (14 uzvaras Dakaras rallijā), Karloss Sainss (4 uzvaras) un Matiass Ekstroms ir pārbaudīti talanti, katrs ar iespaidīgu pieredzi. Audi pēc neveiksmīgā 2023. gada finiša ir ievērojami modernizējis elektrisko Dakaras rallija spēkratu - ''Audi RS Q e-tron E2''.


Foto: Audi Sport

Toyota
Lai gan pēc Al-Atijas aiziešanas 2024. gadā Toyota trūks izteikta līdera, būtu nepareizi izslēgt šo komandu no cīņas, īpaši ņemot vērā, ka tā startēs ar piecām rūpnīcas automašīnām. Komandas vadošais braucējs noteikti būs 2009. gada Dakaras rallija uzvarētājs Žinils de Viljērs. Jāpiebilst, ka Žinils de Viljērs savā spožajā Dakaras rallija karjerā Top 5 ir finišējis 15 reizes! Šogad viņam būs lieliska iespēja izkļūt no Al-Atijas ēnas un atkārtot panākumus, kādus viņš guva Volkswagen komandā (uzvara un divas otrās vietas). Žinila de Viljēra viens no komandas biedriem Toyota vienībā būs Lukass Moraess, kurš 2023. gadā, debitējot Dakaras rallijā ar Overdrive komandas vadīto ''Toyota Hilux'', visus šokēja, finišējot trešajā vietā aiz Al-Atijas un Lēba. Ņemot vērā to, cik iespaidīgs bija viņa sniegums, braucot ar klientu automašīnu, Moraesam noteikti būs jāpievērš uzmanība.


Foto: Toyota Gazoo Racing South Africa

Overdrive Racing
Šī komanda uz starta izies ar deviņām Toyota Hilux automašīnām! Viens no favorītiem uz augstu rezultātu būs mājinieku galvenā cerība Jazīds Al-Radži, kurš pērn pēc četriem posmiem kopvērtējumā bija 2.vietā. Tāpat ātrs solās būt Gerlains Šišerī, kurš pārnācis no Prodrive vienības.


Foto: Overdrive Racing

Ford
Ford šogad Dakaras rallijā piedalīsies kā rūpnīcas komanda, lai sacenstos ar jau esošajiem dalībniekiem Prodrive, Toyota un Audi. 2024. gadā Ford, kuram šis būs izmēģinājuma gads, startēs ar atjauninātu ''Ranger'' versiju, ko būvēja Dienvidāfrikā bāzētais Neil Woolridge Motorsport. Tikai nākamgad ''Ford Performance'' kopā ar NWM un M-Sport būvēs pilnīgi jaunu ''Ranger'' ar Dakaras specifiku. 


Nani Roma. Foto: Ford Performance

Šogad ''Ford'' komandas vadošais braucējs būs pieredzējušais Nani Roma, kura kontā Dakaras rallijā ir uzvara 2014.gadā, divas otrās vietas un viena trešā vieta.

Pārējie
Papildus iepriekš minētajām lielajām komandām var sagaidīt, ka vairāki citi braucēji klauvēs pie durvīm, lai iekļūtu labāko desmitniekā. X-raid Mini, kas savulaik bija Dakaras rallija gigants, atgriezīsies ar trim automašīnām, kurās startēs bijušais Eiropas rallija čempions Kšištofs Holovčičs, lietuviešu braucējs Vaidots Žala un 19 gadus vecais Pau Navarro. 


Foto: Vaidotas Žala - Arijus Racing

Divkārtējais Le Mans 24 stundu sacensību uzvarētājs Romēns Dumas arī būs viens no tiem, kam jāpievērš uzmanība, jo viņš atgriežas ar Rebellion Racing, braucot ar to pašu Hilux T1+, ar kuru brauc arī rūpnīcas komanda.



Smago automašīnu klasē uz starta izies visi pagājušā gada līderi, kuru vidū būs arī lietuvietis Vaidotas Paskevičius. Viņu vidū arī Martins Mačiks, kuram pērn 2.vieta.


Foto: Martin Macík Jr.

Šogad pasaules grūtākajās sacīkstēs sacentīsies rekordliels Lietuvas komandu skaits – 10. Kopā uz starta izies 14 lietuviešu sportisti!


Debitants Vladas Jurkevičius. Foto: Benediktas Vanagas

Sacensību maršruts:

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png