profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Masa pie 300 km/h piedzīvo šausminošu avāriju un tajā vaino konkurentu (VIDEO)

Artūrs Virbulis 09.06.2014 - 12:49 Masa pie 300 km/h piedzīvo šausminošu avāriju un tajā vaino konkurentu (VIDEO)
Felipe Masas auto pēc avārijas. Foto: AP

Svētdien, 8. jūnijā, Monreālas trasē norisinājās aizraujoša un notikumiem bagāta F1 Kanādas lielās balvas izcīņa, kas noslēdzās ar pirmo Daniela Rikjardo („Red Bull") uzvaru. Favorīti „Mercedes" dubultuzvaru no rokām izlaida tehnisku problēmu dēļ, savukārt iespaidīgu sadursmi pie 300 km/h pēdējā aplī piedzīvoja Felipe Masa („Williams") un Serhio Perezs („Force India").

Sacensību pirmajā daļā nekas neliecināja par to, ka varētu tikt apdraudēta „Mercedes" dubultuzvara, tomēr sacensību vidū pēkšņi gan Niko Rosbergs, gan Luiss Hamiltons sāka braukt 2-3 sekundes lēnāk nekā aizmugurē esošie konkurenti. Ja Rosbergs ar šo lēnāko auto spēja nobraukt līdz galam, tad Hamiltonam 48. aplī sacīkstes bremžu defekta dēļ bija beigušās. Kā izrādījās, tad abiem pilotiem pārkarsa elektroniskais kontroles bloks, kas attiecīgi pilnībā atslēdza 160 Zs attīstošo elektrodzinēju. Iespējams, ka Hamiltona bremžu defekts bija saistīts tieši ar šo problēmu.


Pirmajā sacensību daļā dominēja „Mercedes" piloti. Foto: Sutton images

Tikmēr aiz Rosberga norisinājās ļoti aizraujoša cīņa par pjedestālu, kurā bez viņa bija iesaistīti Rikjardo, Perezs, Sebastians Fetels („Red Bull") un Masa. Sacensību gaitā par pirmajām vietām cīnījās arī Niko Hilkenbergs („Force India") un Valterī Bottas („Williams"), tomēr Hilkenbergam pietrūka ātruma, kamēr Bottas bija spiests cīnīties ar nelielām tehniskām problēmām.

Trīs apļus pirms sacensību beigām situācija bija patiesi aizraujoša, jo pirmiem pieci piloti (Rosbergs, Rikjardo, Perezs, Fetels un Masa) atradās trīs sekunžu ietvaros. Vispirms Rikjardo divus apļus pirms beigām apdzina uz to brīdi atkal lēnāk kļuvušo un vadībā esošo Rosbergu, savukārt nākamajā aplī Fetels tika garām trešajā vietā esošajam Perezam, kurš cīnījās ar bremžu problēmām.


Perezs, Fetels un Masa cīņā par pjedestālu. Foto: Sutton images

Pēdējā aplī šo Pereza bremžu problēmu vēlējās izmantot arī Masa, kurš, tuvojoties līkumam, ieņēma labo malu un jau bija blakus Perezam, kad tas nedaudz pavirzījās Masas virzienā. Šis Pereza manevrs noveda pie abu sadursmes un iespaidīgas avārijas, no kuras par mata tiesu izvairījās abiem pa priekšu braucošais Fetels. Abi braucēji pēc avārijas tika nogādāti slimnīcā uz pārbaudēm, tomēr, par laimi, abi tika sveikā cauri vien ar vieglu izbīli.

Pēc sacensībām komisāri par vainīgo Pereza un Masas incidentā atzina „Force India" pilotu, par ko viņām piešķīra piecu starta vietu sodu nākamajās sacensībās. Otru sodu - trīs starta vietu sodu - saņēma „Marussia" braucējs Makss Čiltons, kurš startā zaudēja kontroli pār savu auto un ietriecās komandas biedrā Žila Bjanki.


Žila Bjanki auto pēc avārijas. Foto: Sutton images

„Man bija DRS un tādējādi biju taisnē daudz ātrāks par viņu. Īsi pirms līkumā es ieņēmu kreiso pusi, un pie bremzēšanas mans ritenis bija blakus viņa aizmugurējam ritenim. Pēkšņi viņš iebrauca uz manu pusi un mēs saskārāmies. Es redzēju, kā pacēlās mans priekšējais ritenis, es vairs nevarēju bremzēt un taisni izlidoju. Sitiens bija spēcīgs. Es domāju, ka sāpēs, bet esmu laimīgs, ka nekas nenotika," tā avārijas gaitu raksturo Felipe Masa.

Tāpat „Williams" pilots ir laimīgs par to, ka neaizķēra priekšā braucošo Fetelu: „Es viņu redzēju, bet es viņam ātri aizlidoju garām. Mēs braucām uz 300 km/h, un, ja mums priekšā būtu bijis vēl kāds auto, būtu notikusi ļoti liela avārija. Es biju ļoti vīlies (red.piez. Perezā), tādēļ teicu, ka viņam jāmācās. Es gribēju, lai viņš iejūtas manā situācijā, jo man ir bijusi liela avārija, un gribēju redzēt, vai viņš no tā mācīsies." Tomēr lielas cerības Masa uz to neliekot, jo uzskata, ka Perezs nav spējīgs mācīties no kļūdām, jo šādās avārijās viņš jau bijis iesaistīts vairākkārt.


Daniels Rikjardo priecājas par savu pirmo uzvaru. Foto: Sutton images

Vēl Masa pauž nožēlu par to, ka neizmantoja iespēju pacīnīties par uzvaru: „Es varēju uzvarēt, jo ilgu laiku bija ātrākais trasē. Es tiešām biju ātrs, un bez problēmām pirmajā boksu apmeklējumā būtu bijis iespējams finišēt pirms Rikjardo."

Neveiksmīgas sacīkstes arī „Ferrari" pilotiem Fernando Alonso un Kimi Raikonenam, kuri finišēja sestajā un attiecīgi desmitajā pozīcijā. Ja Alonso spēkrats vienkārši bija lēns un ar to nebija iespējams sasniegt augstākas pozīcijas, tad Raikonens 41. aplī piedzīvoja sagriešanos, kas viņu atmeta atpakaļ uz 15. pozīciju. Ja nebūtu bijusi priekšā braucošo avārija, tad Alonso būtu ticis vien pie astotās vietas, bet Raikonens vispār palicis ārpus punktiem.

F1 Kanādas lielās balvas izcīņas rezultāti:
1. Daniels Rikjardo, Red Bull-Renault, 70 apļi
2. Niko Rosbergs, Mercedes, +4,2 sekundes
3. Sebastians Fetels, Red Bull-Renault, +5,2 sek
4. Džensons Batons, McLaren-Mercedes, +11.7 sek
5. Niko Hilkenbergs, Force India-Mercedes, +12,8 sek
6. Fernando Alonso, Ferrari, +14,8 sek
7. Valterī Bottas, Williams-Mercedes, +23.5 sek
8. Žans Ēriks Verņē, Toro Rosso-Renault, +28,0 sek
9. Kevins Magnusens, McLaren-Mercedes, +29,2 sek
10. Kimi Raikonens, Ferrari, +53,6 sek

Čempionāta kopvērtējums pēc 7 sacensībām:
1. Niko Rosbergs, Mercedes, 140 punkti
2. Luiss Hamiltons, Mercedes, 118 punkti
3. Daniels Rikjardo, Red Bull-Renault, 79 punkti
4. Fernando Alonso, Ferrari, 69 punkti
5. Sebastians Fetels, Red Bull-Renault, 60 punkti
6. Niko Hilkenbergs, Force India-Mercedes, 57 punkti
7. Džensons Batons, McLaren-Mercedes, 43 punkti
8. Valterī Bottas, Williams-Mercedes, 40 punkti
9. Kevins Magnusens, McLaren-Mercedes, 23 punkti
10. Serhio Perezs, Force India-Mercedes, 20 punkti

Masas un Pereza iespaidīgā avārija:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png