profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Pēc skandāla no amata atkāpjas Lietuvas automobiļu sporta federācijas prezidents

Go4speed 19.04.2022 - 13:45 Pēc skandāla no amata atkāpjas Lietuvas automobiļu sporta federācijas prezidents
Foto: 15min.lt

Pēdējās dienās Lietuvas autosporta sabiedrībā galvenā tēma ir skandāls par sacīkšu braucēja Ģedimina Maškauska pravietisko komentāru internetā, kas beidzās ar vairāku Lietuvas Autosporta federācijas padomes (LASF) locekļu izstāšanos un prezidenta Egidijusa Janaviča atkāpšanos no amata.

Reaģējot uz šādu notikumu ķēdi, vieni no vadošajiem Lietuvas sacīkšu braucējiem Mindaugas Varža un Martinas Samsons paziņoja, ka šādi iekšējie konflikti neveicina Lietuvas autosporta gaišāku nākotni un ir tikai lēts populisms kara apstākļos.


Vaidotas Žala. Foto: Vaidotas Žala - Teltonika Racing

Ētikas un disciplinārlietu komisijas pasludinātais spriedums par Maškauska komentāriem sociālajos tīklos par karu Ukrainā kļuva par dzirksteli konfliktā. Maškauska komentāru izskatīja LASF Ētikas un disciplinārlietu komisija, kas pasludināja spriedumu, ka sportists ar šādu izteikumu nav izdarījis disciplinārpārkāpumu. Komisija ierosināja pārdomāt un piesardzīgāk publiski paust savu viedokli. Pēc šāda komisijas lēmuma trīs no pieciem komisijas locekļiem izstājās no LASF padomes - Vaidotas Žala, Vitoldas Milius un Mantas Babenskas.

Neilgi pēc tam Žala savā ziņojumā paziņoja, ka "zivs pūst uz galvas", tādējādi paužot neuzticību LASF prezidentam Egidijusam Janavičam. Lai gan LASF prezidents Janavičius pats iniciēja atkārtotu Ētikas un disciplinārlietu komisijas sēdi, kurā aicināja juristus un speciālistus pārskatīt Maškauska pausto nostāju par karu Ukrainā, drīz vien viņš tomēr paziņoja par savu atkāpšanos no prezidenta amata, sākot ar 19.aprīli.

Uz šādiem notikumiem reaģēja autosportisti Varža un Samsonas. Samsonas kritizēja Žalu un viņa izteikumu par "sapuvušo zivi". Arī Varža uzskata, ka Ētikas un disciplinārlietu komisija noteikti varēja rūpīgāk pārskatīt Ģedimina izteikumus par karu Ukrainā.


Samsonas un Varža. Foto: Mariaus Bendzelausko

''Vai tāpēc, ka viens trakais ir kaut ko pateicis, mums visiem tagad ir jāsāp? Vai ir nepieciešams sagraut visu to, ko federācija divus gadus ir tik labi darījusi un viss autosports Lietuvā ir nonācis līdz virsotnei? Neatceros, kad sacensībās būtu bijis tik daudz dalībnieku. Viss sanāca, viss gāja labi. Šis konflikts ir kāda personīgas ambīcijas. Ja mūsu cienījamā Dakāras rallija zvaigzne Žala domā, ka prezidents ir visa federācija, tad viņš pats kā viceprezidents ļoti maldās. LASF ir pilntiesīgie locekļi, kas ievēl prezidentu. Pilntiesīgi dalībnieki ir no visas autosporta sabiedrības,'' portālā 15min.lt citēts Mindaugas Varža.

''Un tagad sanācis tā, ka kāds darvas piliens sabojājis visas labās medus mucas. Vai mēs varējam nepieļaut, ka kāds trakais ar savu neadekvāto komentāru par Ukrainu sagrauj visu LASF kopienu? Visi ir par Ukrainu, karu neviens neatbalsta. Ir parādījies viens "vatņiks", un tāpēc tagad visi apkārt arī kļuvuši par "vatņikiem", izņemot Žalu? Tā vienkārši nevar būt. Mēs esam kopiena, kurai ir jālikvidē neadekvāti cilvēki, nevis jāiznīcina pašiem sevi. Cita lieta, ka Žala tagad saka, ka prezidents nav labs, lai gan pats pirms diviem gadiem aģitēja par viņu, bet tagad padara viņu par visu ienaidnieku. Kā viceprezidents viņš arī ir "tuvu pie galvas". Galu galā ir arī citi slaveni sakāmvārdi, piemēram, "žurkas ir pirmās, kas izkļūst no grimstoša kuģa".''

''Gribu pajautāt Vaidotam, vai, ja viņam Dakāras rallijā nokritīs divi riteņi, vai viņš izstāsies no sacensībām? Vai viņš apstāsies un sadedzinās mašīnu? Tas pats notika arī šeit. Šajā situācijā viņš necīnījās, lai nonāktu pie pareizā risinājuma attiecībā uz Maškausku, viņš vienkārši izteica skaļu paziņojumu visai federācijai.''


Mindaugas Varža. Foto: Tomo Markelevičiaus

''Es tikai gribu teikt, ka LASF ir veselums, viena kopiena. Un, ja mēs vēlamies uzvarēt karu Ukrainā, mums vispirms ir jāpārtrauc karot vienam pret otru. Un vai tiešām šeit bija viss jāsaplosa? Piekrītu, ka lēmumam attiecībā uz Maškausku vajadzēja būt stingrākam, bet galu galā viņam šogad nav pat LASF licences. Viņš, iespējams, nekad vairs nebūs motosporta sabiedrības biedrs, bet tagad dēļ tā sabruks Lietuvas autosporta virsotne," nobeiguma jautā Varža.

Līdzīgu viedokli pauda rallija braucējs Martinas Samsonas. Pēc viņa teiktā problēmas ar tādiem kopienas dalībniekiem kā Maškauskas un viņa izteikumiem bija jārisina diskusiju ceļā ar sabiedrību, nepārvēršot visu situāciju valsts autosporta skandālā. Samsons norāda, ka pats Žala, nākot klajā ar savu paziņojumu, bet nepiedāvājot alternatīvas, šajā situācijā rīkojies visai populistiski. ''Jebkurā uzņēmumā, iestādē vai organizācijā, vienmēr ir brīži, kad rodas kādas problēmas, jautājumi, nesaskaņas un konflikti. Bet viss ir jārisina racionāli, taču tagad mums visiem ir jāizjūt sekas. Es piekrītu, ka ētikas komisijai vajadzēja pieņemt citu lēmumu, bet tagad visa šī situācija tiek vienkārši izmantota personīgām ambīcijām. Es domāju, ka šeit ir Žalas personiskās intereses,'' iesāk Martinas Samsonas.


Samsonas/Varža

''Žēl, ka tā notika. Neattaisnoju nevienu. Ne prezidentu, ne Ētikas un disciplinārlietu komisiju, ne Maškausku, kas pārsniedz veselā saprāta robežas. Vienkārši situācijas ir jārisina citādāk. Ja mūsu nesen uzlecošās zvaigznes Žalas mērķis būtu autosporta uzplaukums Lietuvā, viņš būtu rīkojies savādāk. Tā ir tikai politika un personīgās ambīcijas. Varbūt viņš tiešām vēlas kļūt par LASF prezidentu? Es savā uzņēmumā vados pēc loģikas, ka, ja kritizē kādu cilvēku par darbu, tad ir jābūt pārliecinātam, ka tu to darbu vari izdarīt labāk par viņu. Ja jūs kritizējat, bet nevarat izdarīt labāk, tad kādēļ celt šīs tukšās runas un skandālus? Šķiet, ka mēs visi viens otru nogalināsim, pārgriezīsim rīkli un karu nevajadzēs. Sezona vēl nav pat sākusies, bet mēs jau karojam viens ar otru. Tas nav veids, kā risināt šādas problēmas. Patiešām grūti saprast, ka, būdami tik maza kopiena, mēs spējam sevi saplosīt. Tas ir ļoti skumji, jo pagājušais gads Lietuvā autosportam bija patiešām labs, bija ļoti labas nākotnes izredzes. Izaicinājums būs turpināt līdz šim izveidoto.''

''Autobraucēju sabiedrība neatbalsta karu Ukrainā, klusi vai skaļi, bet visi palīdz ukraiņiem, vāc atbalstu, ziedojumus, ziedo cik vien iespējams, un te mēs visi cietīsim pēc viena bezgalvīga komentāra un viena cilvēka personīgām ambīcijām. Tagad mums ir tas, kas mums ir. Ja jāprognozē, domāju, ka šogad autosporta līmenis netiks saglabāts pagājušā gada līmenī un visas iniciatīvas, kas ir uzsāktas, šobrīd ir zem jautājuma zīmes. Redzēsim, kurš tagad uzņemsies iniciatīvu kaut ko izveidot un vai viņi to spēs izdarīt labāk," tā savās pārdomās dalījās Samsonas.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png