profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Māra Neikšāna debija pie ātrumlaivas stūres beidzas ar avāriju (VIDEO)

Go4speed 24.08.2020 - 22:52 Māra Neikšāna debija pie ātrumlaivas stūres beidzas ar avāriju (VIDEO)
Publicitātes foto

Aizvadītajās brīvdienās kopīgā projektā tikās autosportists Māris Neikšāns un ātrumlaivu pilots Nikita Lijcs. Abi sportisti meta viens otram izaicinājumu, lai noskaidrotu, kurš no viņiem būs ātrākais pilots. Uzdevums bija ''iekāpt pretinieka kurpēs'' un sasniegt labāko rezultātu.

Tā kā abi sporta veidi - rallijs un ātrumlaivas, saistītas ar lielu ātrumu, pilotiem, kas nekad iepriekš nebija sevi pārbaudījuši pretējās disciplīnās, bija jāiziet drošības testi.

Pirmais izaicinājumam piekrita F2 pilots un Pasaules vicečempions Formulā 4 Ņikita Lijcs. Izaicinājuma mērķis bija pārbaudīt, kā Lijcs spēs klausīt stūrmaņa lasītajām stenogrammām un, cik ātri viņam izdosies nobraukt rallija dopu. Konkrētais rallija dops bija 4km garš ar dažādām grūtības pakāpēm - tramplīniem, asiem pagriezieniem, grants ceļu. Pēc nobrauktā dopa Lijca stūrmanis bija ļoti pārsteigts, cik ātri Lijcs ir spējis pielāgoties rallija apstākļiem un braukt ar 140km/h pa grantētu ceļu. Arī Lijcs uzreiz pēc izkāpšanas no rallija auto pauda savu pārsteigumu.

''Esmu ļoti patīkami pārsteigts par rezultātu! Var just, ka asinīs atgriezies adrenalīns! Braucām ar lielu ātrumu un vienā brīdī mašīnu sanesa sāniski, bet es biju spējīgs savākties un turpināt ceļu. Grūtākais šajā uzdevumā bija pierast pie auto un klausīt stūrmaņa norādījumus, jo ātrumlaivu sportā esmu pieradis, ka mans radio cilvēks man stāsta par to, kas notiek aiz muguras, bet šoreiz situācija bija pavisam savādāka - man tika dotas norādes par to, kas ir 2-3 līkumi priekšā,'' stāsta Nikita Lijcs.


Publicitātes foto

Pēc tam, kad Lijcs bija izmēģinājis savas prasmes rallija sportā, pie Latvijas titulētākās Formula 4 ātrumlaivas Latvijā bija laiks sēsties autosportistam Mārim Neikšānam. Diena, kad bija jāveic testi ar ātrumlaivu, nebija īpaši pateicīga, jo pūta diezgan spēcīgs vējš, tomēr sportisti piekrita testa veikšanai. Neikšānam šī bija pirmā reize, kad viņš tuvplānā redzēja un izmēģināja Forumula 4 ātrumlaivu. Trase uz ūdens bija aptuveni 1km gara ar izliktām 2 bojām un 180 grādu līkumiem. Lai veiksmīgi izbrauktu trasi un uzrādītu labāku rezultātu, Lijcs pa rāciju Neikšānam sniedza norādes līdzīgi, kā to dara radio cilvēks sacensībās. Neikšāns uzrādīja ļoti labu rezultātu, kad pēc veiksmīgi nobrauktiem 5 apļiem viņš neveiksmīgi piesēdināja līkumā laivu, tā strauji iecirtās ūdenī un uzmeta kūleni. F4 formula strauji piepildījās ar ūdeni un Neikšānam nekavējoties vajadzēja veikt visus drošības pasākumus, lai izkļūtu no laivas un netiktu apdraudēta viņa dzīvība. Pēc testiem un negaidītās avārijas Neikšāns pauda savas sajūtas, sakot, ka ātrumlaivas vadīšana kā diena pret nakti atšķiras no rallija auto vadīšanas. Līkumi ir ļoti asi un grūti izņemami, tomēr vislielākais pārsteigums viņam bija laivas apgāšanās, jo viņš nebija domājis, ka tas ir iespējams līkumos. Pateicoties iepriekšējai sagatavošanai drošības pasākumos, laivas avārija noslēdzās veiksmīgi, neradot nevienam veselības traucējumus. Arī Lijcs bija pārsteigts, ka autosportists, kas pirmo reizi sēž pie F4 laivas, spēja uzrādīt tik augstus rezultātus un bija ļoti apmierināts, ka pat pēc avārijas Neikšāns ir piekritis vēlreiz sēsties pie ātrumlaivu stūres un izaicinājumu atkārtot.

''Nikita Lijcs teica, ka līkumi jābrauc ar pilnu gāzi, tāpēc tā arī darīju. Bet ir arī viela pārdomām - pēc kūleņa, atrodoties piesprādzētam laivā ar kājām gaisā un galvu ūdenī, esmu pateicīgs par savu prasmi nomierināt prātu, nekrist panikā, bet atsprādzēt drošības jostas, attaisīt kokpita vāku un izņurkot no laivas apakšas. Tādā brīdī saproti, cik ļoti vēl gribas dzīvot! Secinājums - dzīvē ir tik daudz situācijas, kurās līdz galam vari paļauties tikai pats uz sevi. Turpinām izaicinājumu, otrreiz laivu neapgāzīšu,'' tā Māris Neikšāns.

Bažas raisīja Lijca kaujas laivas dzinējs, jo pēc avārijas F4 laivas korpus 80% atradās zem ūdens, tomēr pēc tehniskās pārbaudes un motora izjaukšanas atklājās, ka dzinējs ir paspējis noslāpt pirms tika zem ūdens, tādējādi nav cietis un jau pēc pāris intensīvām darba stundām laiva bija gatava atgriezties uz ūdens, lai gatavotos gaidāmajās sacensībām Latvijas čempionātā ātrumlaivās, kas norisināsies Jelgavā.

Pēc pirmajiem veiksmīgajiem testiem abi sportisti atzīst, ka šāds izaicinājums sniedz milzīgu adrenalīna devu un jaunu skatījumu uz savu sporta veidu, tāpēc gan Nikita Lijcs, gan Māris Neikšāns ir gatavi projektu turpināt.




Informāciju sagatavoja:
Kristīne Plinta
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png