profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Zviedris dramatiskā manierē izcīna Ziemeļeiropas Porsche čempiontitulu

Go4speed 03.09.2023 - 23:17 Zviedris dramatiskā manierē izcīna Ziemeļeiropas Porsche čempiontitulu
Foto: Porsche Sprint Challenge NEZ

Latvijas vadošais autošosejas pilots Valters Zviedris šajā nedēļas nogalē Somijā kļuvis par 2023. gada “Porsche Sprint Challenge NEZ” seriāla čempionu. Ar 3. un 4. vietas finišiem sezonas noslēdzošajā posmā Alastaro trasē Zviedrim pietika, lai nosargātu savu kopvērtējuma pārsvaru un nedēļas nogales noslēgumā svinētu fantastisku sasniegumu gan sev, gan Latvijas autosportam.

Pēc piektdienas kvalifikācijas trešās vietas izcīnīšanas Zviedris pirmajā braucienā devās no trešās starta pozīcijas. Viņam priekšā braucošais kvalifikācijas uzvarētājs Henri Tuomala nedaudz nogulēja startu, kā rezultātā Valteram nācās viņu apbraukt un apdzīt, zaudējot laiku pret blakus rindā startējošajiem. Tādējādi kopvērtējuma galvenais konkurents Salonens pacēlās uz pirmo vietu un garām latviešu sportistam starta haosā aizsteidzās arī soms Jani Kakela. Kamēr Zviedris centās tikt garām lēnāk braucošajam somu pilotam, Salonens paspēja aizmukt un izveidot vairāku sekunžu pārsvaru.

Ceturtajā aplī Kakela sagriezās brīdī, kad Valters bija tieši blakus ārmalā, līdz ar to Zviedrim nācās izvairīties un pazaudēt vietu pret Tuomalu. Tālākajā sacensību gaitā latviešu pilots turējās trešajā pozīcijā, sacensību beigu daļā labi tiekot galā ar lietuvieša Robertas Kupčikas izrādīto spiedienu. Finišā pirmie divi somi Salonens un Tuomala, kamēr Zviedrim trešā vieta. Jāatzīmē, ka Valteram izdevās uzrādīt trešo ātrāko apļa laiku, kas viņam otrajā braucienā deva trešo starta pozīciju aiz Kupčikas un Tuomalas, bet priekšā čempiona titula sāncensim Salonenam.


Foto: Porsche Sprint Challenge NEZ

Starp pirmo un otro braucienu atkal uznāca spēcīgs lietus, tomēr līdz brauciena sākumam tas tomēr paspēja nožūt un visi sportisti trasē devās ar sausā laika sliku riepām. Otrā braucienā starts pirmajam trijniekam – Kupčikas, Tuomalam un Zviedrim – padevās labs un viņi šādā secībā arī pēc pirmajiem pagriezieniem iekārtojas viens aiz otra. Neveiksmīgs starts šoreiz Salonenam, kurš zaudēja divas pozīcijas un pēc pirmā apļa ierindojās vien sestajā vietā.

Kamēr pirmais trijnieks brauca līdzīgā tempā un atrāvās no pārējiem, somu titula pretendentam nācās cīnīties ar Kakelu un igauni Tomasu Kangro. Ap sacensību vidus daļu Salonens gan viņiem tika garām un sāka pietuvoties trešajā vietā esošajam Valteram. Lai arī pāris apļus pirms beigām Salonenam izdevās tikt garām Zviedrim, līdz otrajā vietā esošajam somu tautietim Tuomalam viņš vairs netika. Tādējādi finišā secība bija Kupčikas, Tuomala, Salonens un Zviedris, ar ko pietika, lai latviešu autosportists izcīnītu vēsturisku sasniegumu un kļūtu par “Porsche Sprint Challenge NEZ” čempionu.

''Tā kā pirmajā braucienā uzvarēja tuvākais konkurents Salonens, tas pirms izšķirošā brauciena man atstāja tikai piecu punktu pārsvaru. Starts otrajā braucienā padevās labs, redzēju, ka Salonens ir nedaudz iepalicis. Jau iepriekš zināju, ka man titulam pietika vai nu finišēt viņam priekšā vai tieši vienu pozīciju aiz. Sanāca divus apļus ar viņu pacīnīties, bet redzēju, ka viņš šajās sacensībās bija mazliet ātrāks. Iespējams, ka vietējiem pilotiem bija bijuši treniņi pirms šīs sacīkstes, jo šī bija pilnīgi jauna konfigurācija. Man pašam pat braucienu laikā vēl sanāca mācīties trasi, jo visi ceturtdienas un piektdienas treniņi tika aizvadīti pa slapju trasi, līdz ar to nebija pietiekami braukts sausā trasē,” tā par abiem braucieniem Valters Zviedris.

''Esmu ļoti priecīgs par to, ka izdevās ar šo ceturto vietu otrajā braucienā izcīnīt čempiona titulu, bija ļoti saspringta cīņa līdz pat pašām beigām. Milzīgs paldies komandai un visiem atbalstītājiem, jo tiešām izdevās ideāla sezona. No sākuma domājām, ka brauksim tikai pāris posmus, bet beigās tas izvērtās par čempiona sezonu, fantastiski! Esam laimīgi par to, kur esam un kopā esam sasnieguši, bet noteikti neapstāsimies pie šī. Turpināsim strādāt pie tā, lai dotos arvien tālāk un tālāk pasaulē,” savu “Porsche Sprint Challange NEZ” čempiona sezonu komentē latviešu autosportists.

Jāatzīmē, ka Valteram Zviedrim šī jau ir trešā čempiona sezona autošosejā pēc kārtas – 2021. gadā tika izcīnīts Baltijas čempiona tituls pasaulē populārajā TCR klasē, kam 2022. gadā sekoja iespaidīgā konkurencē izcīnīts Baltijas čempiona tituls “BMW 325 Cup” klasē. Pēc Ziemeļeiropas “Porsche” čempionāta uzvaras jau tiek domāts par nākamajiem soļiem, lai turpinātu nest Latvijas vārdu vēl plašākā pasaulē.

Informāciju sagatavoja:
Artūrs Virbulis
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png