profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Beate Klipa kļūst par čempioni un pārraksta Latvijas autokrosa vēsturi

Go4speed 25.08.2014 - 10:49 Beate Klipa kļūst par čempioni un pārraksta Latvijas autokrosa vēsturi
Beate Klipa. Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

Smiltenē aizvadītajā Latvijas autokrosa čempionāta priekšpēdējā posmā noskaidroti pirmie šā gada Latvijas autokrosa čempioni. Pirmo reizi Latvijas autokrosa vēsturē čempiones titulu izcīna sieviete – Beate Klipa ar uzvaru nodrošināja titulu B600 klasē. Open klasē par divkārtēju čempionu kļuva Agris Brediks, bet bērnu Beta bagiju klasē tituls Evertam Henilānam. Pārējās klasēs – 1600, 2000 Super un VAZ Klasika pirms pēdējā posma katrā vismaz četri titula pretendenti.

B600 klasē Klipa aizvadīja pārliecinošu sacīksti, izcīnot otro uzvaru četros posmos. Sacīksti pirms sezonas beigām Beate kļuvusi neaizsniedzama čempionāta kopvērtējumā. Šis ir pirmais gadījums, kad dāma kļuvusi par Latvijas autokrosa čempioni. Otro vietu Smiltenē guva Dāvis Aupe, bet smagā cīņā par trešo vietu pārsteidza debitants Kaspars Meņģelis, kurš apspēlēja pieredzējušo vicečempionu Valteru Zīvertu, gūstot pjedestālu debijas sacīkstē.


Beate Klipa. Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

Open klasē Brediks bija favorīts visas dienas garumā, taču fināls sarūpēja pārsteigumu – Agra mašīna noslāpa starta brīdī. Bredikam nācās cīņu sākt no pēdējās vietas. Aizraujošās cīņās Agris apdzina vienu konkurentu pēc otra, līdz noķēra arī līderi Lauri Unāmu. Abu duelī gan Unāms noturēja pirmo vietu. Savukārt ar otro pozīciju pietika Bredikam, lai kļūtu par divkārtēju čempionu. Trešais Smiltenes posmā – Jānis Dreimanis.
Unāma uzvara un līdzšinējā vicelīdera Jāņa Kozlovska izstāšanās sajūga defekta dēļ nozīmē, ka pirms pēdējā posma starp abiem ir tikai viens kopvērtējuma punkts.


Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

Bērnu Beta bagiju cīņās dienas garumā tika aizvadīts Everta Henilāna un Kriša Miķeļa Aploka duelis. Situāciju atrisināja finālbrauciens, kad no abu cīņas izstājās Aploks tehnisku problēmu dēļ. Henilāns pārliecinoši uzvarēja posmā, kļūstot arī par Latvijas čempionu. Otrais Smiltenē – lietuvietis Normants Lepšis, bet trešā – Kitija Jeeršova.

1600 klasē aizvadīts skarbs galveno sezonas favorītu Anda Vantera un Rūdolfa Bogena duelis. Vanters visas dienas garumā braucienos bija spiests aizstāvēties pret Bogena uzbrukumiem, kas radīja neskaitāmus abu mašīnu kontaktus, turklāt abi dienas gaitā izbaudīja arī mašīnu atrašanos uz sāniem. Finālā Bogens paveica visu, lai apdzītu, Vanters visu, lai nosargātu uzvaru: Andis pirmais, Rūdolfs otrais. Trešā pozīcija tika Andim Kļavam, kurš pirms šī posma bija kopvērtējuma līderis. Pirms pēdējā posma uz titulu pretendē Vanters, Bogens, Kļava un Raimonds Mūrnieks, kuri atrodas astoņu punktu robežās (maksimums, ko var sasniegt vienā posmā, ir 16 punkti).


Foto: Mārtiņš Vanags, Go4speed

2000 Super klasē finālā neveiksmes piedzīvoja kopvērtējuma līderi Ainārs Kenigsbergs un Rihards Dainis, kuri izstājās ar motora problēmām. Līdz ar to situācija kopvērtējumā saasinājās. Uzvaru guva Juris Spīķis, kurš šādā veidā atgriezās cīņā par čempiona titulu. Otrais smagā cīņā bija Mārtiņš Starks, bet trešais – Edijs Varnas. Visi pieci minētie ir čempiontitula pretendenti: Starkam 34 punkti, seko Spīķis (33), Varnas (32), Kenigsbergs (31) un Dainis (26).

VAZ Klasika klasē finālā no starta līderpozīcijā nonāca Arnis Odiņš, taču brauciena vidū viņu apdzina pērnais čempions Imants Kolomenskis. Nosargājot uzvaru līdz finišam Imants kļuva par pirmo, kurš šajā klasē guvis otro uzvaru sezonā. Panākums ļauj Kolomenskim atgriezties arī šķietami zaudētajā čempiontitula dalīšanas cīņā. Otro vietu sasniedza Odiņš, bet trešais – Edijs Zimza. Pozīcijas ārpus trijnieka bija spiesti sasniegt kopvērtējuma līderi Kristaps Maševskis un Kalvis Tēts. Rezultātā arī šajā klasē kopvērtējuma situācija kļuvusi īpaši saspringta, jo visi pieci minētie ir pretendenti uz Latvijas čempiona titulu.

Pēdējais nacionālā čempionāta posms norisināsies neitrālā teritorijā – 13. septembrī Lietuvā, Šakjai trasē, kas būs arī Baltijas čempionāta pēdējais posms.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png