profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Plētiens plinti krūmos nemet un pēc smagās avārijas centīsies atgriezties uz nākamo posmu (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 01.08.2023 - 00:49 Plētiens plinti krūmos nemet un pēc smagās avārijas centīsies atgriezties uz nākamo posmu (VIDEO)
Foto: V.Plētiens #28

Latvijas autokrosa čempionāta ceturtais posms Vecpils autotrasē gaužām neveiksmīgi beidzās 2000 Super klases tā brīža līderim Viesturam Plētienam. Pēc pārliecinoši uzvarēta brauciena pirmajā kvalifikācijas kārtā diemžēl otrajā kvalifikācijā Viesturs piedzīvoja pamatīgu avāriju, iznīcinot savu VW Golf 3 automašīnu. Startējis no otrās starta rindas, Plētiens jau sāka cīņu par vadošajām pozīcijām, līdz burzmā viņa auto nedaudz tika uzsists un tas lielā ātrumā trāpīja uz vaļņa, kā rezultātā automašīna uzmeta neskaitāmus kūleņus. Par laimi, sportists negadījumā necieta.

Foto: AX Latvia

Lai noskaidrotu, kas īsti notika no sportista redzes punkta, kā arī lai saprastu Viestura turpmākos plānus, par to šajā sarunā.

Viestur, kā tev šobrīd ar veselību? Avārija izskatījās briesmīga, bet ārā no automašīnas tiki pats saviem spēkiem.
Par laimi, ar veselību viss ir kārtībā. Pirmajā dienā pēc tādiem karuseļiem bija nedaudz jūtīga spranda, kā arī nelieli sasitumi, bet kopumā varu teikt, ka viss ir kārtībā. Piesprādzējies biju kārtīgi un arī HANS sistēma visu paveica nevainojami.

Tagad ar vēsu galvu atskatoties, kas īsti notika tajā līkumā no tava skatu punkta?
Grūti tā visu precīzi noraksturot, kas notika, jo tas viss notika ļoti ātri. Pēc teorijas konkurents, ar kuru man sanāca sadursme, nav vainīgs. Viņš startēja no pirmās rindas, es – no otrās. Starts man padevās labs un nonācu viņam blakus sāns pie sāna. Lai iegūtu labāku trajektoriju nākamajam līkumam, konkurents cieši turējās ceļa kreisajā pusē, kur atrados arī es. Pēc neliela kontakta tiku uzstumts valnī, kā rezultātā sekoja tas, kas notika. Abiem mums vietas tajā līkumā nebija... Konkurents atklāja, ka tajā līkumā esot izslīdējis. Taču strīdēties tagad nav vērts, jo tas manā dzīvē vairs neko nemainīs, jo mašīna ir jābūvē no jauna. Laikam jāaiziet uz baznīcu svecīti nolikt (smaida). Tieši tas pats stāsts, kas pagājušajā gadā Jēkabpils posmā, kad arī tiku izspiests un piedzīvoju avāriju.


Lieki jautāt, bet šī laikam ir tava trakākā avārija karjerā?
Protams. Cik man te teica citi sportisti, tad šī varētu būt viena no iespaidīgākajām avārijām autokrosa vēsturē.

Pēc avārijas bildēs automašīna diemžēl izskatījās diezgan slikti. Kā ir patiesībā?
Diemžēl auto ir cietis visai daudz. Jauksim ārā un skatīsimies, lai saprastu tālākos rīcības plānus. Redzēsim, kas palicis vesels no mašīnas un tad domāsim tālāk. Gribas jau paspēt.

Paspēt uz 27.augusta Smiltenes posmu?
Tāda doma ir. Ja ar ātrumkārbu viss būs labi, tad ceru, ka paspēsim. Jauksim ārā un skatīsimies. Esmu patīkamā šokā, ka daudzi zvana, prasa, kā var palīdzēt un arī piedāvā savu palīdzību. Tiešām interesants brīdis, jo laikam tie kūleņi šoreiz nebija tādi vienkārši un tā avārija daudzus neatstāja vienaldzīgus. Liels paldies visiem par atbalstu.


Foto: AX Latvia

Klau, ko novēroju. Lai arī avārija bija iespaidīga, tu ļoti ātri spēji pamest automašīnu. Pastāsti, lūdzu, kā pēc tādas kūleņošanas var tik ātri noreaģēt un pats saviem spēkiem tik ātri pamest automašīnu?
Pateikšu godīgi, biju sabijies. Kad sāku kūleņot, priekšējais logs izlidoja ārā, un sajutu, ka pa seju trāpa degviela. Tajā brīdī galvā uzreiz atcerējos drauga Kalvja Blūma degošo automašīnu Igaunijā, tāpēc sapratu, ka ir jāreaģē nekavējoties. Kad auto beidza velties, izslēdzu masu, atrāvu jostas un lecu ārā.

Vai pēc šādām avārijām nav jādodas uz slimnīcu vai tajā brīdī pats juti, ka viss ir kārtībā?
Pēc negadījuma mani aizveda uz neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu, kur paskatījās acu zīlītes un apjautājās, vai man nekas nesāp un nav sūdzību. Tajā brīdī, protams, biju dusmīgs, jo automašīna sasista un arī kopvērtējums auzās. Atceros, ka ārsts jautāja, ko tev no manis vajadzētu, un es atbildēju: ''Naudu jaunai mašīnai'' (veselīgi smiekli).

Sportisti man ir stāstījuši, ka brīdī, kad jūti, ka sekos avārija, viņi jau paspēj sagrupēties un ir gatavi tam, kas sekos. Kā tev bija šajā gadījumā? Vai paspēji sagrupēties, vai tomēr tā avārija tevi pārsteidza nesagatavotu?
Šoreiz nepaspēju sagrupēties, jo nebiju tam gatavs. Pagājušajā gadā Jēkabpilī, kad sapratu, ka būs nepatikšanas, tad biju gatavs sekām, bet šoreiz redzēju, ka varu braukt, bet pēc sekundes simtdaļām jau sekoja zeme-gaiss, zeme-gaiss. Vispār nebiju gaidījis šādu momentu.

Foto: Olafs Ezertēvs

Kopvērtējumā šobrīd esi otrais, 20 punktus aiz Ivo Gabrāna.
Jā, situācija šobrīd ir tāda, kāda tā ir. Esmu iedzinējos, bet nu cerēsim atgriezties un pacīnīties par to uzvaru klasē, lai arī viegli tas nebūs. Protams, visi grib būt pirmajā vietā, bet arī iekļūšana Top 3 Latvijā nav slikts rezultāts.

Tad saprotu, ka mehāniķiem būs darba pilnas rokas.
Jā, viegli nebūs, bet darīsim, ko varēsim. Katram jau mums ikdienā ir savi darbi, bet nu visi kopā nolēmām, ka mēģināsim darīt visu, lai paspētu iziet uz starta 27.augustā. Esam noskaņoti kaujinieciski un darīsim, ko varēsim. Nepadosimies. Citu versiju nav, jāiet un jādara. 

Bet, ja tomēr kaut kas nesanāk un nepaspēsi iziet uz starta?
Ceru, ka sanāks, bet, ja nesanāks, tad ir citi varianti. Dainis Krūmiņš, kā arī citi sportisti ir piedāvājuši savas automašīnas, lai es varētu iziet uz starta, bet, vai pēc tāda atgadījuma gribās startēt ar svešu auto, un, nedod Dievs, iekulties vēl kādās nepatikšanās, neesmu pārliecināts. Tāpēc darīsim visu, lai startētu ar savu auto.

Viestur, spēku un izturību tavai komandai un cerams, ka redzēsim tevi uz starta Smiltenē!
Paldies. Jā, darba priekšā ir daudz, bet tāds dažreiz ir tas tehniskais sporta veids. Vēlreiz gribu teikt lielu paldies visiem atbalstītājiem, kuru tiešām ir daudz. Paldies arī faniem par atbalstu. Ceru, ka tiksmies Smiltenē!






Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png