profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Autokrosa leģenda Štūbe: Atvados no Eiropas čempionāta, bet no autokrosa vēl nē

Go4speed 23.11.2022 - 17:49 Autokrosa leģenda Štūbe: Atvados no Eiropas čempionāta, bet no autokrosa vēl nē
Bernds Štūbe (pa kreisi). Foto: Tomáš Němec

Autokrosa leģenda Bernds Štūbe pēc šīs sezonas paziņojis, ka noslēdz savu Eiropas autokrosa čempionāta karjeru. Štūbe ir ne tikai viens no leģendārākajiem un visu laiku titulētākajiem autokrosa braucējiem Eiropā, bet arī ļoti patīkams un sirsnīgs cilvēks ārpus trases. Savas spožās un 17 gadus ilgās karjeras laikā vācu autosportists izcīnīja desmit Eiropas autokrosa čempiontitulus, kā arī divas reizes bija vicečempions. Štūbe Eiropas čempionātā spēja izcīnīt 62 uzvaras braucienos, kā arī 24 reizes kāpt uz goda pjedestāla.

''Jau sen gribēju nointervēt autokrosa leģendu Berndu Štūbi. Lai arī viņa atbildes šajā intervijā nav garas, jo, viņaprāt, labāk ir pateikt mazāk, nekā par daudz, tāpat ir skaidrs, cik kolorīts ir šis sportists. Manuprāt, viņu Eiropas autokrosa bagiju sporta fani atcerēsies vienmēr. Dzīva leģenda, tāpat kā Jaroslavs Hošeks, Villijs Albērs, Vāclavs Fejfārs un citi Štūbes līdzgaitnieki," portālam Go4speed atklāj šīs intervijas autors Mareks Dainis.


Foto: Tomáš Němec

Kas ir desmitkārtējais Eiropas autokrosa čempions Bernds Štūbe ārpus autokrosa? Pastāsti, lūdzu, ar ko tu nodarbojies ikdienā.
Esmu pilna laika ģimenes cilvēks - tētis, kurš ikdienā darbojas metālapstrādē. Mums ir savs ģimenes uzņēmums.

Tu esi ļoti ieredzēts sportists ne tikai karaliskajā SupperBuggy klasē, bet visā Eiropas autokrosa vidē kopumā. Kā tev liekas, vai tas ir tāpēc, ka Tu esi vienkāršs, mierīgs, nosvērts un komunikabls cilvēks (kā jau liela daļa vāciešu), vai tomēr tāpēc, ka esi ļoti ātrs un tavs braukšanas stils ir agresīvs, bet ļoti godīgs?
Arī pēc desmit Eiropas autokrosa čempiona tituliem un diviem vicečempiona sezonas lielajiem kausiem, esmu piezemēts un ļoti novērtēju arī mazus panākumus un uzvaras. Tā ir bijis vienmēr. Par braukšanas stilu - to lai spriež citi, bet es vienmēr esmu centies būt godīgs pret sevi un citiem trasē.

Vai tev ir svarīgi, ko par tevi domā kolēģi sportisti dalībnieku parkā un autokrosa līdzjutēji trases malā?
Jā, man tas ir svarīgi. Vienmēr cenšos aprunāties ar visiem, arī saviem sīvākajiem konkurentiem trasē un arī faniem.


Foto: Tomáš Němec

Pēdējos gados viens no taviem lielākajiem konkurentiem ir mūsu Ervins Grencis. Ko tu par viņu domā?
Manuprāt, Ervins ir ļoti dulls un ambiciozs braucējs. Pēdējos gados mums ir bijis ļoti daudz dueļu un niknu cīņu trasē.

Kura ir tava mīļākā trase Eiropas autokrosa čempionātā?
Divas manas mīļākās trases ir Prerova Čehijā un jūsu Mūsas trase Bauskā. Abas šīs trases ir ļoti ātras un tehniskas, kur svarīga ir spēja koncentrēties un ir vajadzīgas labas braukšanas prasmes.

Tātad tev mūsu Mūsas trase ir sirdij tuva?
Jā, tā ir ļoti laba trase. Vienmēr esmu priecīgs tajā atkal startēt un cenšos izdarīt visu, lai sasniegtu pēc iespējas augstāku rezultātu. Tas ir ļoti svarīgi, jo parasti Bauska iekrīt sezonas sākumā, kad ir jāpaņem maksimāli daudz kopvērtējuma punktu.


Foto: Tomáš Němec

Par ģimenes klātbūtni sacensībās. Tavs viens no lielākajiem faniem ir tava sieva. Vai tev ir svarīgi, ka viņa atbalsta tevi esot sacensībās klātienē?
Jā, man tas ir ļoti nozīmīgs faktors. Protams, ne vienmēr sievai sanāk būt blakus, bet zinu, ka arī mājās esot, viņa mani atbalsta no visas sirds.

Sportisti parasti atceras savas spilgtākās uzvaras un, būsim godīgi - arī sāpīgākās avārijas. Vai tev tādas ir bijušas un vai ir kāda uzvara, ko tu atcerēsies mūžam?
Jā, divas avārijas nekad neaizmirsīšu. Viena no tām 2015.gadā notika Francijā - St. Georges de Montaigu trasē, bet otra - Čehijas Prerovā. Tas bija šausmīgi, bet viss ir labs, kas labi beidzas. Domāju, ka autokrosa fani arī ļoti labi atceras šīs abas avārijas.

Un kurš čempiontituls tev nāca visgrūtāk?
Laikam jau 2018.gada Eiropas čempiontituls. Tas bija gads, kad startēju ar jaunu šasijas konceptu. Togad no Fast & Speed bagija pārgāju uz Alfa Racing. Tajā gadā visniknākās cīņas man bija tieši ar jūsu Ervinu Grenci.


Foto: Tomáš Němec

Kam tu vēlies pateikt lielāko paldies par šiem desmit čempiona un diviem vice čempiona tituliem? Tēvam? Lieliskajam mehāniķim Sebastianam?
Vispirms vēlos pateikt lielu paldies savai ģimenei, īpaši tēvam, kurš mani ieveda autokrosā. Kā arī vēlos pateikt paldies manai superkomandai - mehāniķiem Sebastian, Franz un Manuel. No sirds pateicos arī saviem sponsoriem.

Sarunas nobeigumā - vēlos uzzināt, kuri, tavuprāt, ir spilgtākie jaunie talanti Eiropas čempionātā bagijos? Nikodems? Kubičeks? Kuri jaunieši tevī trasē un ārpus tās izraisa bijību?
Petrs Nikodēms ir ļoti talantīgs braucējs, kurš trasē ir ļoti nosvērts un godīgs sportists. Kevins Peters - šī gada 1600 bagiju klases čempions, arī ir lielisks un ātrs braucējs. Būtu interesanti pavērot viņu karalisko bagiju klasē, ja viņš tajā kādreiz startēs.

Paldies, un mēs noteikti ceram tevi vēl ieraudzīt kādā no Eiropas autokrosa čempionāta posmiem!
Paldies! Pagaidām mani nākotnes plāni nav vēl skaidri, bet laiks rādīs! Šobrīd atvados no Eiropas čempionāta, bet no autokrosa vēl nē. Uz tikšanos!

Informāciju sagatavoja:
Mareks Dainis
Komentāri
ronalds2006 23.11.2022 20:50
Super raksts!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png