profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Pārupe pēc iespaidīga lēciena gūst muguras savainojumu Pilskalnu autokrosā (VIDEO)

Go4speed 21.07.2020 - 22:19 Pārupe pēc iespaidīga lēciena gūst muguras savainojumu Pilskalnu autokrosā (VIDEO)
Armands Pārupe #43. Foto: Klāvs Benefelds, Autocross.lv

Svētdien Jēkabpils puses Pilskalnu trasē startēja jaunais Latvijas autokrosa čempionāts, kurš šogad piedzīvojis kardinālas sacensību norises formāta izmaiņas. Pirmajā posmā uzvaras guva Edijs Ošs (2000 Super), Jānis Linde (VAZ Klasika), Armands Plūme (Open 2500), Gatis Geisters (Xtreme) un Emīls Mirošņiks (Mini).

Šogad ieviestā sacensību formāta debija izdevusies veiksmīgi, jo tika panākts uzdevums saasināt cīņu par uzvaru, radot papildu izrādi skatītājiem un sarežģītāku ceļu uz uzvarām klašu līderiem. Tas, ka uzvaras guva visu klašu galvenie favorīti, apliecina arī jaunās sistēmas objektivitāti – uzvaras vienalga gūst stiprākie.

2000 Super klasē finālbrauciens piedāvāja lielisku 1600 klases čempiona Edija Oša un iepriekšējo trīs gadu 2000 Super čempiona Ritvara Kārkliņa dueli. Startā uzvarēja Ošs, kas nozīmēja, ka Kārkliņam bija jāmeklē veidi, kā tikt līderim garām. Viena no iespējām bija šogad krosā ieviestais Džokera aplis, taču abus braucēju stratēģijas līderi nemainīja. Kārkliņš veica izmisīgus uzbrukumus līdz pat pēdējam aplim, tomēr Ošs nosargāja visus Ritvara centienus.


Foto: Klāvs Benefelds, Autocross.lv

Aizraujoša cīņa norisinājās arī par trešo vietu. Fināla pēdējos apļos atlikušo pjedestāla pozīciju dalīja autokrosa debitants, Folkreisā panākumus guvušais Ivo Gabrāns un Aivars Kreijers, kurš seriālā atgriezies pēc pāris gadu pārtraukuma. Gabrāna tuvcīņu pieredze darīja savu – uzbrukumi tika atvairīti un pjedestāls debijas sacīkstē rokā.

2000 Super klases ietvaros šogad startē arī 1600 klase. Tās atsevišķajā vērtējumā uzvaru guva Jānis Nagla. Open 2500 klasē dienas gaitā dominēja pērnā gada čempions Armands Plūme, sasniedzot uzvaru arī finālā. Par otro vietu norisinājās dramatiska cīņa, kā rezultātā avāriju piedzīvoja vicečempions Jānis Dreimanis un čempionāta debitants Andris Ustups. Dreimanis varēja turpināt cīņu, taču pārāk tālu priekšā bija nonācis Jānis Gustāns, kurš finišā otrais. Dreimanis sezonu sāka ar trešo vietu.

Diemžēl nepatīkamu incidentu piedzīvoja Open 2500 klases sportists Armands Pārupe, kurš pēc lidojuma tramplīnā aizbrauca taisni valnī un apstājās. Kā tobrīd ziņoja autocross.lv, tad sportists pēc smagā piezemējuma bija pie apziņas, taču Armands vēlāk sūdzējās par sāpēm mugurā, tāpēc mediķi drošības pēc viņu nogādāja slimnīcā. Vēlāk sportists paziņoja, ka ''Izskatās, ka šis lēciens bija pēdējais mana 17 gadu ilgajā autosportista karjerā. Esmu sadragājis mugurkaula skriemeli. Pirmdien mani vedīs uz Rīgu, kur mugurā tiks likti dzelži un tiks skrūvēts kopā''.


Foto: Klāvs Benefelds, Autocross.lv

VAZ Klasika klasē pēc aizraujošiem kvalifikācijas braucieniem finālā vadībā nonāca visi trīs pagājušā gada medaļnieki Jānis Linde, Kalvis Tēts un Armands Ķēniņš. Armands bija tuvu pārsteigumam, lai ar Džokera apļa stratēģijas palīdzību apspēlētu līderus, tomēr pāris braukšanas kļūdas atstāja viņu trešajā vietā. Uzvara Jānim Lindem, bet Tēts otrais, par spīti tehnikas problēmām visas dienas garumā.

Xtreme klasē, ko autokrosā līdz pagājušajam gadam pazinām kā B600, dienas gaitā spēcīgākais šķita čempions Mikus Neško. Taču finālā viņam bija jāaizvada smaga cīņa par līderpozīciju ar 2017. gada šīs klases čempionu Gati Geisteru. Pēdējos fināla metros Gatis nonāca priekšā Mikum, gūstot uzvaru. Interesanti, ka Geisteram šī ir trešā LČ posma uzvara, un visas gūtas tieši Pilskalnu trasē. Trešo vietu aiz abiem čempioniem guva igaunis Keivo Koivs.

Sacīkstē debiju piedzīvoja arī jaunā Junior Xtreme klase, kurā ar bagijiem iespējams startēt braucējiem vecumā līdz 16 gadiem. Pirmā pjedestāla pozīciju ieguvēji bija Kristiāns Grencis un Raivo Jānis Beierbahs.


Foto: Klāvs Benefelds, Autocross.lv

Bērnu Mini bagiju klasē visos braucienos, arī finālā uzvaru guva Emīls Mirošņiks, pārliecinoši sevi piesakot par galveno favorītu katrā posmā un visā čempionātā. Par pārējām pozīcijām izvērtās dramatiska cīņa, turklāt ne tikai trasē, bet arī ārpus tās. Pēc kontakta ar Jāni Kozlovski avāriju piedzīvoja viens no favorītiem lietuvietis Ažuols Dungveckis, zaudējot pjedestāla pozīciju. Pēc sacensībām par sadursmi tika diskvalificēts trešajā vietā finišējušais Kozlovskis. Turklāt no rezultātiem tika svītrots arī otrajā vietā finišējušais lietuvietis Adrijuss Lugausks, jo nebija veicis Džokera apli. Šāds rezultātu haoss otrajā vietā iecēla citu lietuvieti Agņu Pilipaviču un viņa tautieti Patriku Dungvecki.

Pilskalnos atsevišķām klasēm notika arī Baltijas kausa un rīkotāju speciālbalvu ieskaite. Baltijas kausa B6000 klasē uzvaru guva lietuvietis Audrjus Pilipavičs, aiz sevis atstājot Jāni Kozlovski un igauni Mihkelu Talvu. Internacionāls pjedestāls arī Buggy 1600 klasē, kur uzvaru guva lietuvietis Tautvids Urba, otrais bija Justs Grencis, bet trešais – igaunis Janars Kadaks. SuperBuggy paraugdemonstrējuma klasē uzvara Eiropas vairākkārtējam medaļniekam Ervinam Grencim, kuram sekoja Kristaps Maševskis un Māris Līcis.

Pārupes smagais lēciens
Video: Andris Čunčulis

Informāciju sagatavoja:
Viesturs Saukāns

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png