profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Jānis Baumanis: Auto izstrādes procesā strādāja daudz cilvēku, palīdzēja arī 'Ford'

Mārtiņš Jankovskis 13.03.2019 - 23:16 Jānis Baumanis: Auto izstrādes procesā strādāja daudz cilvēku, palīdzēja arī 'Ford'
Foto: No sportista personīgā arhīva

Nesen Pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) organizatori paziņoja tos pamatbraucējus, kuri šogad aizvadīs pilnu Pasaules RX sezonu. Pavisam kopā šogad plāno startēt 16 pamatbraucēji, starp kuriem ir arī STARD komanda un Jānis Baumanis. Šosezon komanda startēs ar jaunām ''Ford Fiesta RX Supercar'' automašīnām, kurām būs arī rūpnīcas ''Ford Performance'' atbalsts.

Par jauno sezonu, 'Ford' atbalstu, mērķiem un citām interesantām lietām portāls Go4speed uz sarunu aicināja Jāni Baumani.

Jāni, šodien (saruna notika 6.martā) Pasaules RX organizatori paziņoja dalībnieku sastāvu gaidāmajai sezonai. Kāds ir tavs komentārs par tur redzēto?
Gribētu sākt ar to, ka, gan es, gan citi ir pārsteigti par to, cik daudz dalībnieku tomēr startēs Pasaules RX. Sākumā tā paši skaitījām, ka varētu būt 12-13 dalībnieki, bet, ka to skaits būs 16, nedomājām gan. Papildus vēl Eiropas posmos nāks citi braucēji, tāpēc beigās tas saraksts ir gana iespaidīgs.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Kā gatavojies jaunajai sezonai?
Pa lielam darbs notiek līdzīgi, kā iepriekš. Norit aktīvs darbs ar komandu – ko vajadzētu uzlabot, kāds ir viņu redzējums, kādas ir manas vēlmes u.t.t. Darbs pie dizaina izveidošanas, kas ir jāsaskaņo ar visiem atbalstītājiem un sponsoriem. Protams, neizpaliek arī fiziskie treniņi, kā arī pamata darbs. Viss notiek, un par garlaicību nevar sūdzēties.

Dizains būs savādāks?
Būs kaut kas savādāks un interesantāks, vismaz man tā liekas. Būs pievilcīgs skats gan uz auto, gan arī kombinezonu. Man un citiem cilvēkiem, kas jau ar vienu aci ir redzējuši šo dizainu, tas patīk, tāpēc ceru, ka arī pārējiem patiks.

Jums šogad būs 'Ford' rūpnīcas atbalsts. Vai vari, lūdzu, nedaudz ieskicēt, kāds būs tas atbalsts un ko tas ietver?
Mums šogad ir atnācis palīgā gan 'Ford', gan 'Ford Peformance'. Nav mums pilns rūpnīcas atbalsts, bet ir palīdzība inženierijas un tehniskajās lietās, kas ļoti atvieglo dzīvi. Varbūt ne tieši man, bet inženieriem.

Pēc 2017.gada sezonas 'Ford' rūpnīca pameta Kena Bloka komandu. Kāpēc 'Ford' tagad nolēmis atgriezties RX, lai arī tas atbalsts nav par visiem 100%?
'Ford' nolēma atgriezties tāpēc, ka viņiem interesē elektriskais RX čempionāts. Viņi grib būt iekšā tajā rallijkrosa virtuvē, saprast, kā viss strādā, iegūt datus. Prieks, ka ar šo lēmumu viņi ar vienu roku palīdz arī mums.


Foto: Stard

Cik sapratu, tad jaunais rallijkrosa auto būs būvēts uz jaunā 'Ford Fiesta' bāzes?
Mums būs smuka un jauna 'Ford Fiesta' automašīna (līdzīga, kāda šobrīd brauc WRC, bet atbilstoši rallijkrosa noteikumiem), tāpēc 'Ford' ļoti palīdzēja gan ar virsbūves detaļām, gan aerodinamikas risinājumiem, spoileriem u.t.t. Auto izstrādes procesā strādāja daudzi cilvēki, lai šo auto padarītu par konkurētspējīgu. Tāpat ļoti daudz tehniskajā ziņā palīdz balstiekārtu ražošanas uzņēmums TEIN. Pateicoties šiem un citiem atbalstītājiem, varu teikt, ka šis gads ir vieglāks nekā iepriekšējie.

Sanāk, ka jums ne tikai iedod kādu detaļu vai risinājumu, bet arī fiziski palīdz to realizēt dzīvē.
Jā, tieši tā. Ir gan palīdzība tehniskajā ziņā, gan finansiālajā, gan arī cilvēku resursu ziņā, kas nav mazsvarīgi. Esam arī ieguvuši komandas sponsoru, tāpēc, saliekot to visu kopā, ir notikušas daudz pozitīvas lietas, kas uz jauno sezonu ļauj raudzīties optimistiski.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Vai līdz jaunās sezonas startam tev būs testi ar jauno auto?
Mums marta vidū būs divu dienu testi.

Vai nav tā, ka šobrīd uz papīra šis auto varētu būt spēcīgākais, ar kādu esi braucis?
Tā gribētos cerēt un teikt (smejas). Kāds šis auto būs dzīvē, sacenšoties trasē ar pagājušā gada 'Audi' un 'Peugeot' rūpnīcas automašīnām, kā arī pārējām uzlabotām mašīnām, rādīs laiks. Šobrīd kaut ko grūti prognozēt.

Par dalībniekiem. Ja sākumā daudzi domāja, ka, aizejot prom daudziem spēcīgiem braucējiem, Pasaules RX zaudēs, tad šobrīd jāsaka, ka sastāvs tomēr patīkami pārsteidz?
Jā, sastāvs tiešām ir ļoti konkurētspējīgs. Jāsaka, ka pēdējie jaunumi par Andreasu Bakerudu un Liamu Doranu pārsteidza daudzus, arī mani. Domāju, ka ļoti spēcīgi varētu būt 'Renault', kuriem ir lielas ambīcijas. Šobrīd grūti prognozēt, cik un kurš būs spēcīgs, bet uzskatu, ka pretendentu uz uzvarām katrā posmā būs daudz. Konkurence būs milzīga un cīņas būs interesantas, viennozīmīgi. Protams, ja kāds nebūs pēkšņi uzbūvējis tādu otru VW, kādu redzējām pagājušajā gadā, tad brīnumiem nevajadzētu būt un čempionātam jābūt ārkārtīgi interesantam un neprognozējamam.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Tagad viss būs daudz interesantāk, un konkurence starp braucējiem un komandām būs sīvāka. Nebūs vairs tāda nevienlīdzība kā iepriekš. Ja mēs raugāmies no čempionāta viedokļa, tad tas ir ļoti pozitīvi, jo tagad, manuprāt, uzvarēt varēs gandrīz jebkurš. Domāju, ka, ja VW turpinātu Pasaules RX startēt arī šogad, tad mēs uz starta neredzētu tik daudz braucēju. Jo grūti braucējam iziet uz starta, ja tu apzinies, ka tu ar savu auto nevari pārspēt rūpnīcas braucējus un cīnīties par uzvaru.

Tagad, kad Pasaules RX vairs nav rūpnīcu auto, vai čempionāts nav palicis lētāks?
Viņš būs lētāks, jo šogad nebūs 12 posmi, bet gan desmit. Protams, tekošās izmaksas jau diži nemainīsies, un čempionāts kopumā nav lēts prieks. Taču mums šogad ir paveicies ar atbalstītājiem, tai skaitā ārzemju, līdz ar to mums ir vieglāk.


Foto: No sportista personīgā arhīva

Kā tev liekas, cik spēcīgas būs pagājušā gada 'Audi' un 'Peugeot' rūpnīcas mašīnas?
Grūti teikt. Lai arī viņiem šogad nebūs tiešs rūpnīcas atbalsts, tās pašas mašīnas jau savos pamatos ir ļoti labas. Vai tagad šie braucēji turpinās attīstīt šīs mašīnas, man grūti teikt, bet tas, ka viņas būs spēcīgas, tas ir viennozīmīgi.

Kāds būs tavs šīs sezonas mērķis?
Primārais mērķis būs visos posmos iebraukt pusfinālā (Top 12), bet, kas pēc tam notiks tālāk, par to grūti spriest. Skaidrs, ka cīņa jebkurā gadījumā būs smaga un neprognozējama. Šobrīd tiešām man nav ne mazākas jausmas, kā šis čempionāts attīstīsies. Bet būs interesanti, to es varu apsolīt.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png