profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

WRC no 2025. gada atteiksies no hibrīddzinēju darbināmām Rally1 mašīnām

Go4speed 28.02.2024 - 20:25 WRC no 2025. gada atteiksies no hibrīddzinēju darbināmām Rally1 mašīnām
Foto: Honza Fronek

FIA izziņojis nozīmīgu pavērsienu pasaules rallija čempionātā (WRC), paziņojot par hibrīdenerģijas Rally1 automobiļu izslēgšanu no sacensību augstākās klases no 2025. gada. Šis lēmums atspoguļo autosporta pārvaldes institūcijas nodomu virzīt čempionātu uz modificētām un izmaksu ziņā efektīvākām pašreizējo Rally1 mašīnu versijām, kas darbosies bez hibrīdenerģijas.

FIA galvenie mērķi WRC nākotnei, kas tika prezentēti Pasaules Motoru Sporta Padomē, ir izstrādāti, balstoties uz plašu pašreizējās čempionāta formas analīzi un līdzjutēju aptauju, kas saņēma vairāk nekā 11 000 atbilžu. Šī analīze un aptauja palīdzēja formēt lēmumus par WRC nākotnes virzienu, tostarp par hibrīdenerģijas atmešanu un jaunu Rally1 noteikumu ieviešanu no 2026. gada.

Diskusijas par Rally1 hibrīdklases nākotni ir izraisījušas ierosinājumus par čempionāta pāriešanu uz Rally2 vai jaunu 'Rally2 Plus' klasi. FIA ir paziņojusi, ka Rally1 automašīna arī turpmāk veidos augstākā līmeņa sacensību klasi, taču, lai samazinātu izmaksas, šīs klases automašīnas brauks bez vadības hibrīda bloka, kā arī tiks samazināta aerodinamika un turbo ierobežotājs.


Foto: Honza Fronek

Šāda pieeja tiek uzskatīta par veidu, kā samazināt izmaksas, kas kļuva par kritisku jautājumu kopš Rally1 hibrīdauto ieviešanas 2022. gadā. FIA, komandas un dalībnieki norādījuši, ka gandrīz viena miljona eiro cena par šādu automobili ir pārāk augsta. Lai gan pašreizējie regulējumi ļauj Rally1 automobiļiem darboties bez hibrīda, ievietojot svara balastu, šādas automašīnas nav tiesīgas iegūt čempionāta punktus.

Tomēr Rally2 automašīnām, kas startēs WRC sacensībās no 2025. gada un turpmāk, būs iespēja startēt ar ''WRC komplektu'', kas ietvers lielāku restriktoru, lielāku izplūdes gāzu sistēmu, ātrumu pārslēgšanu pie stūres un aizmugurējo antispārnu, lai samazinātu veiktspējas atšķirības starp Rally1 un Rally2 automašīnām.

No 2026. gada tiks ieviesti pārskatīti WRC augstākā līmeņa Rally1 tehniskie noteikumi, kuru pamatā būs pašreizējā Rally1 koncepcija. Šajos jaunajos noteikumos tiks izmantota kopēja drošības šūna, lai samazinātu izmaksas un sarežģītību, un tie ļaus ražotājiem un tūnistiem izstrādāt automobiļus ar savu virsbūvi, kas balstīta uz sērijveida modeļiem, tostarp B klases, C klases, kompaktiem apvidus automobiļiem vai konceptauto, kas izstrādāti, ievērojot stingrus tehniskos kritērijus, piemēram, smaguma centru un aerodinamiku, lai izlīdzinātu veiktspēju.


Foto: Honza Fronek

Dzinēja jauda būs 330 ZS, un dzinēja veiktspēju visiem automobiļiem kontrolēs standarta griezes momenta līkne. Dzinēja un transmisijas izmaksas būs ierobežotas, un tehnoloģija būs ekvivalenta Rally2. Aerodinamiskā efektivitāte tiks ierobežota kopā ar maksimālā ātruma ierobežojumu, lai samazinātu izstrādi un izmaksas.

Vienas automašīnas izmaksas tiks ierobežotas līdz 400 000 euro, un WRC ražotājiem būs jānodrošina, lai viņu automašīnas būtu pieejamas pārdošanai tieši no WRC sacensību finiša parka.

Pēc iespējas drīzāk WRC tiks ieviesta elektriskā kategorija, un FIA tehniskajai nodaļai tiks uzdots izstrādāt piemērotus tehniskos noteikumus, kuros varētu izmantot jauno Rally1 drošības elementu un panākt līdzvērtīgu veiktspēju ar Rally1 automobiļiem, kas brauc ar ilgtspējīgu degvielu.

"WMSC locekļi rūpīgi izskatīja WRC darba grupas ieteikumus un vienoti atbalstīja virkni izvirzīto mērķu," sacīja FIA prezidents Mohameds Ben Sulajems. "Tas, ka tagad WRC komisija var strādāt pie priekšlikumu pabeigšanas, kas pēc apstiprināšanas WMSC lielā mērā palīdzēs nostiprināt WRC turpmāko virzību, ir nozīmīgs brīdis čempionātam, tā ieinteresētajām pusēm un rallija sabiedrībai kopumā. Svarīgi arī atzīmēt, ka WRC līdzjutēju aptaujas rezultātus WRC komisija rūpīgi ņems vērā galīgo priekšlikumu izstrādes procesā.”

Sacensību organizatoriem tiks dota lielāka rīcības brīvība, izstrādājot rallija maršrutu. Tomēr, lai gan sacensību sākuma diena un ātrumposmu kilometru skaits var atšķirties, visiem rallijiem jāfinišē svētdien ar Power Stage.


Foto: Honza Fronek

Servisa parka iekārtojums tiks izveidots pēc jauna modeļa, kurā ražotāju komandām kā darba telpas iedalīs vietējas izcelsmes struktūras (locally sourced structures as a working space). Tas ne tikai ļaus ietaupīt naudu, bet arī samazinās transporta un loģistikas prasības, vienlaikus padarot servisa parku elastīgāku, ļaujot potenciāli mainīt atrašanās vietu sacensību laikā. Paredzams, ka 2025. gadā tiks atgriezti arī attālinātie servisi, un sīkāku informāciju par to WRC sniegs jūnijā.

Lai ļautu organizatoriem pieņemt mazāk stingrus formātus, samazināt pārbraucienu attālumus un paplašināt rallija sasniedzamību, tiks komandām tiks veicināti attālinātie servisi, un komandām būs atļauts pārvadāt ierobežotas detaļas nelielā atbalsta transportlīdzeklī.


Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png