profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

FIA ir gatavi atteikties no jaunās WRC punktu skaitīšanas sistēmas

Go4speed 24.01.2024 - 10:24 FIA ir gatavi atteikties no jaunās WRC punktu skaitīšanas sistēmas
Foto: Honza Froněk

FIA avoti portālam DirtFish ir apstiprinājuši, ka FIA ir gatava mainīt pretrunīgi vērtēto pasaules rallija čempionāta (WRC) punktu skaitīšanas sistēmu, kas pirmo reizi tiks ieviesta šonedēļ sezonas atklāšanas posmā Montekarlo rallijā.

Atgādināsim, ka jaunā punktu sistēma paredz, ka sestdienas vakarā pirmā vieta kopvērtējumā sev nodrošinās 18 punktus, par otro vietu tiks piešķirti 15 punkti, par trešo vietu - 13 punkti, bet par 10. vietu tiks piešķirts tikai viens punkts. Arī svētdien būs vēl viena iespēja iegūt punktus, un ātrākais braucējs pēdējā dienā iegūs papildus septiņus punktus. Tomēr šajā pēdējā dienā punkti tiek piešķirti no pirmās līdz septītajai vietai, un septītais braucējs saņems vienu punktu. Tāpat sportisti cīnīsies par Power Stage punktiem, kur ātrākais iegūs piecus punktus, bet piektās vietas ieguvējs – vienu punktu. Līdz ar to, aizvadot perfektu nedēļas nogali, ātrākais braucējs maksimums var iegūt 30 punktus, tikpat cik pērn.


Foto: Vítek Paldus

Diemžēl vēlāk šīs izmaiņas gan fanu, gan sportistu vidū tika uztvertas ar neapmierinātību un neizpratni. "Šis priekšlikums nāca no [WRC] komisijas. FIA saprata vēlmi pēc pārmaiņām, un mēs dodam ieinteresētajām pusēm iespēju ieviest šīs pārmaiņas. Tagad mēs šīs vēlmes īstenojam,'' saka kāds avots FIA.

"Kad mēs redzējām, ko [ieinteresētās puses] ierosināja, mēs teicām: "Labi. Mēs iesim jūsu virzienā." Bet varat būt droši, ka mēs to vērosim. Ja jutīsim, ka tas ir pārāk mulsinoši un sportam nepiemēroti, mēs varam būt gatavi mainīties, un mēs nebaidīsimies mainīties. Mēs saprotam, ka svētdienas jautājums ir aktuāls, bet vai šis ir labākais veids? Mēs paskatīsimies, un, ja tas nestrādās, mēs mainīsimies."


Foto: Martin Hlinka

Saprotams, ka jaunā punktu struktūra nākusi no pašu komandu iekšienes, taču ''Hyundai Motorsport'' vadītājs Sirils Abitebuls noliedza, ka tā būtu viņa ideja. ''Pat uz pusi neesmu tik gudrs, lai varētu izstrādāt šādu sistēmu. Vienu gan varu teikt, ka mēs esam uzstājīgi centušies panākt izmaiņas, jo īpaši mēģinot uzlabot svētdienas.''

"Tas, kas ir noticis, ir tas, ka mēs esam nonākuši pie sarežģītas punktu sistēmas. Mums ir dažas bažas. Mēs atbalstām principu kaut ko izmēģināt, bet uzskatām, ka detaļas ir jāizskata ar lielu rūpību. Mēs esam izteikuši dažus priekšlikumus, un cerams, ka tos varēs konstruktīvi apspriest ar visām ieinteresētajām pusēm."

Vaicāts, ko viņš domā par iespējamām izmaiņām punktu skaitīšanas noteikumos sezonas vidū, Abitebuls piebilda: "Tas nav lieliski. Kad čempionāts sākas, ir nepieciešama noteikumu stabilitāte. Godīgi sakot, mēs nevēlamies, lai lielākais zaudētājs būtu līdzjutējs, skatītāji un mediji. Galu galā mēs šajā sportā nestrādājam paši sev. Mēs esam sportā to cilvēku dēļ, kuri mīl sportu, to cilvēku dēļ, kuri no rītiem mostas sporta dēļ. Mums tas ir jāuzskata par prioritāti, un mums, kā to mēdz teikt Deivids Ričardss, ir jāspēj izskaidrot šie noteikumi pat krogā, un es to pilnībā atbalstu."


Foto: Vladislav Maschl

Toyota zvaigzne Elfins Evans nav jaunās sistēmas fans. "Kad pirmo reizi uzzināju, kāda ir šī sistēma, biju nedaudz šokā un neticībā. Tā ir ievērojami devalvējusi uzvaru. Tagad puisis, kurš finišē ceturtais [sestdienas vakarā], iespējams, joprojām var izmantot labāku riepu izvēli svētdienas ātrumposmiem. Manuprāt, tā ir spēle ar sportu. Es biju par izmaiņām, lai svētdiena būtu aizraujošāka, taču, manuprāt, tas ir aizgājis pārāk tālu, lai mēģinātu atrisināt šo problēmu. Saprotu problēmu, ka svētdien notiek vizināšanās, bet, ja jūs vienkārši visiem izsniegtu jaunas riepas Power Stage posmam? Kāpēc gan, piemēram, nepiešķirt papildus vienu punktu par katru uzvarēto svētdienas ātrumposmu? Visi grib punktus, tāpēc visi svētdien cīnītos par papildus punktiem. Negribu būt pārāk negatīvs, bet man šķiet, ka viņi ir veikuši pārāk radikālas izmaiņas nepareizajā jomā."

PIEDALIES RALLY BUHARIKI WRC PROGNOŽU SPĒLĒ!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png