profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

WRC un FIA apsver izmaksu ierobežojumus, lai piesaistītu jaunus ražotājus

Go4speed 18.05.2023 - 23:41 WRC un FIA apsver izmaksu ierobežojumus, lai piesaistītu jaunus ražotājus
Foto: Vladislav Maschl

Pasaules rallija čempionāts (WRC) kopā ar FIA apsver iespēju ieviest izmaksu ierobežojumus, lai padarītu rallija augstāko klasi pieejamāku, tādējādi cenšoties piesaistīt jaunus ražotājus.

Pašlaik WRC augstākā Rally1 klase darbojas bez izmaksu ierobežojumiem, kas nozīmē, ka Toyota, Hyundai un M-Sport-Ford var brīvi tērēt līdzekļus rallija programmām.

WRC rīkotājs uzskata, ka izmaksas ir novirzījušās no sākotnēji paredzētā apjoma, kas tika paredzēts Rally1 hibrīdautomobiļiem, kuri tika ieviesti pagājušajā gadā. Tiek ziņots, ka Rally1 automobiļa izmaksas ir tuvu miljonam eiro, savukārt Rally2 automobiļu maksimālā summa ir aptuveni 200 000 eiro.


Foto: Rally Cow

WRC un FIA ir atklājuši, ka izmaksu ierobežojums ir apspriesta ideja, kas ir daļa no plašākām diskusijām par WRC ilgtermiņa nākotni, jo tās mērķis ir nodrošināt četru ražotāju skaitu.

"Pašlaik šis ir nepārtraukts darbs," portālam Motorsport.com sacīja WRC vecākais sporta direktors Peters Tuls. "Atceros, kad tika izvirzīts pieņēmums par pašreizējo automobiļu izmaksām. Es jums neteikšu skaitli, bet tas ir mazliet novirzījies nepareizā virzienā. Jā, tas ir inženieru vadīts sporta veids, un inženieri vēlas, lai viņiem būtu ātrākās automašīnas, bet izmaksu griesti ir super svarīgi. Mums ir jāsamazina izmaksas. Rally1 komandu vadītājiem visiem ir jādodas pie vadības, un viņiem ir jāpamato ieguldījumi, tas ir skaidrs."

FIA tehniskais direktors Havjērs Mestelāns Pinons piekrīt, ka, ja izdosies samazināt tehnoloģiju izmaksas, tas būs izdevīgi ražotājiem, kuri vēlas panākt labāku atdevi no ieguldījumiem, startējot WRC. Viņš arī atklāja, ka izmaksu griestu noteikšanas perspektīva ir viens no galvenajiem tematiem potenciālajiem auto ražotājiem, kas apsver iespēju nākotnē piedalīties WRC.

"Es domāju, ka ražotājam ir lietderīgāk tērēt naudu mārketingam un citām ar to saistītām lietām, nevis naudu par traku virzuli vai ko citu, lai ietaupītu 10 gramus vai ko tamlīdzīgu," portālam Motorsport.com saka Havjērs Mestelāns Pinons.


Foto: Honza Fronek

"Esmu ļoti pārliecināts, ka, ja mēs varam samazināt tehnoloģijas izmaksas, tas būtu daudz jēgpilnāk, jo auto ražotājam būs vairāk spēka aktivizēties. Tas būtu labi gan viņiem, gan čempionātam. Esmu pārliecināts, ka tas ir labs variants. Tas ir kaut kas līdzīgs F1 un Formula E, un tas ir kaut kas, kas ir apspriežams, ja visi var vienoties un ir jēga to darīt."

FIA rallija direktors Endrjū Vītlijs piebilda: "Izmaksu ierobežojumu var noteikt dažādos veidos. Tas var būt tehnisks un sportisks noteikumu ierobežojums, kam var būt tāds pats efekts, kā izmaksu ierobežojumam. Tas ir ļoti labi nostrādājis Rally2, jo ir noteikts tehnisko izmaksu ierobežojums, un jūs varat redzēt rezultātus."

Hyundai komandas vadītājs Sirils Abitebols atbalsta izmaksu ierobežojuma ieviešanu, kas, viņaprāt, varētu radīt lielāku vērtību zīmoliem un tādējādi piesaistīt WRC vairāk ražotājus. ''Runa ir par investīciju atdevi, kas tiek salīdzināta ar dažādām sporta iespējām, kādas ir autoražotājiem. F-1 ir noteikti budžeta ierobežojumi, Formulā E ir noteikts budžeta ierobežojums, tad kāpēc ne šeit? Es domāju, ka viss ir atkarīgs no tā, lai kontrolētu izmaksas un pēc tam redzētu vērtību. Vai mums ir nepieciešamas sarežģītas aerodinamiskās ierīces? Es mīlu aerodinamiku, bet saglabāsim aerodinamiku tur, kur tā ir vajadzīga, proti, F-1. Mums jāatrod veids, kā padarīt automašīnas iespaidīgas, bet vai tās patiešām izskatās iespaidīgākas ar lielajiem antispārniem? Neesmu par to īpaši pārliecināts.''


Foto: Marcin Snopkowski

Toyota vadītājs Jari-Mati Latvala piekrīt, ka ir jāpadara lētākas automašīnas. "Vienīgais, ko redzu, ir tas, ka mums ir jāpanāk, lai automašīnas būtu lētākas," saka Jari-Mati Latvala. "Tās ir pārāk dārgas, un šī, iespējams, ir joma, ko mēs varam uzlabot. Nedomāju, ka izmaksu ierobežojumi noteikti palīdzēs. Jautājums būtībā ir "kā mēs varam padarīt automašīnas lētākas".''

Tikmēr M-Sport vadītājs Ričards Mileners uzskata, ka "Manas bažas par izmaksu ierobežojumiem, pēc sarunām ar dažiem cilvēkiem no F1, ir tādas, ka izmaksu ierobežojums jau pats par sevi ir dārgs. Izmaksu griestu regulēšana un uzraudzība ir ļoti dārga. Ja jūs varētu man pateikt, ka tas WRC garantēs vēl divus ražotājus, tad es to apsvērtu. Nedomāju, ka šobrīd šis sporta veids ir pietiekami liels, lai noteiktu izmaksu ierobežojumus. Uzskatu, ka mārketings un līdzjutēju piesaiste šim sporta veidam dos lielāku peļņu.''
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png