profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latviešu rallija līdzjutēji Somijas WRC rallijā karogu dēļ nonāk izolatorā (FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 07.10.2021 - 19:43 Latviešu rallija līdzjutēji Somijas WRC rallijā karogu dēļ nonāk izolatorā (FOTO)
'Rally Buhariki' nepilnā sastāvā. Foto: Go4speed

Somijas WRC rallijs pēdējos gados nav iedomājams bez latviešu rallija līdzjutējiem un it īpaši ar ''Rally Buhariki'' komandu. Jūs domājat, ka Buhariki nozīmē dzērāji? Nē, nē, tā nav komanda, kura brauc uz rallijiem tikai dzert un rallijs tai ir otrajā plānā, bet tā ir draugu grupa, par kuru nu jau runā ne tikai latviešu līdzjutēji, bet arī ārvalstu, kā arī pasaules līmeņa braucēji.

Par to, kā šie draugi/komanda apvienojās, kā sākās viņu rallija gaitas un karogu likšana, par to kādā citā reizē, bet šoreiz jāpastāsta par viņu piedzīvojumiem aizvadītajā Somijas WRC, ko piedzīvoja arī šo rindu autors.


Foto: Rally Buhariki

''Rally Buhariki'' komandai rallijs šogad sākās ar Shakedown posmu. Kamēr daudzi rallija fani saldi gulēja (vai varbūt kāds cits vēl tikai taisījās iet gulēt), ''Rally Buhariki'' savu rallija skatīšanos jeb darbu sāka naktī. Pēc vietas atrašanas, kur izkārt Latvijas karogus, visi sāk darbu. Kurš sēja striķus, kurš gatavoja karogus, kurš uzvilka kāpšļus, lai kāptu kokos, kurš kokā meta striķus ar akmeni – viss bija atstrādāts un laika nebija daudz. Pēc kārtīga darba, ierodoties Shakedown posmā, vienā no skaistām sekcijām ik uz soļa bija vērojami Latvijas karogi, par kuriem jūsmoja ļoti daudzi. Arī 2x4 metrus lielais karogs (uzstādīts apmēram 4-5 metru augstumā virs ceļa) pāri trasei rotāja Shakedown posmu.


Olivers Solbergs Shakedown posmā

Pēc Shakedown posma Olivers Solbergs savos sociālajos tīklos ielika šo bildi, kurā aiz viņa redzami Latvijas karogi, kā arī ierakstīja komentāru. ''Aplausi visiem lieliskajiem faniem ātrumposmos, iekļaujot arī milzīgos Latvijas karogus, kurus redzējām visur.'' Sākums ļoti skaists, vai ne? Bet ne līdz galam. Jo ballīte tikai sākās vēlāk.



Vienā no nākamajiem ātrumposmiem beidzot man bija tas gods satikt un redzēt ''Rally Buhariki'' komandu darbībā. Kad piebrauca kemperis un no tā tika izkrāmēti vairāki maisi ar karogiem, palīgrīkiem, ruporu, taurēm un daudziem mutes bija vaļā. ''Kas te notiks?” jautāja gan somi, gan blakus stāvošie zviedri.


Foto: Go4speed

Teicu, ka tūlīt trasi klās Latvijas karogi. Darbi tika sadalīti raiti – viens gāja meklēt kokus, cits sāka siet mazākos karogus, bet citi jau sāka gatavoties pāri ceļam vilkt 5x10 metru lielo karogu.


Foto: Go4speed

Kad viss gandrīz jau tika izdarīts un karogi rotāja trasi, somu tiesneši sāka izteikt pretenzijas, lai karogus vācot nost. Uz jautājumu, kāpēc, somi atbildēja, kā tāds esot rīkojums no rallija organizatoriem. Diskusijas ieilga, un tobrīd līdz dopa startam bija apmēram stunda. Diemžēl somi nepiekāpās un pateica, ka, ja karogi netiks novilkti, dops tiks atcelts. Pēc brīža tas tika paziņots arī rallija radio, kur lūdza novilkt lielo… baneri.


Iespējamais, baneris. Foto: Go4speed

Saprotot, ka somus pārliecināt neizdosies, pie karogiem tika uztaisīta kopbilde un lielais karogs tika novilkts, bet mazākais tika atstāts, jo viens somu tiesnesis piekrita, ka otrs karogs varot palikt. Taču citam tiesnesim tas tāpat nepatika un viņš palika pie sava.


Foto: Go4speed

Īsi pirms starta trasē devās pirmā drošības mašīna, kas, protams, jau zināja stāstu, tāpēc viņu brauciens apstājās tieši pie mums. Diezgan raiti viņi karogu noņēma un pateica, ka šeit lielie karogi pāri ceļam nebūs, lai arī tie bija apmēram 4 metrus virs ceļa un redzamību tie noteikti neaizsedza. Ja nu vienīgi koku galotnes vai gājputnu lidojumu, kas, domājams rallija braucējiem dopa laikā ļoti neinteresē.


Safety ekipāža atdod paņemto karogu. Foto: Go4speed

Lielais karogs, kas tika noņemts, tika izklāts ceļa malā uzkalnā, un rallijs ritēja savu gaitu. Beidzoties ātrumposmam, ar saviem draugiem devos uz nākamo noskatīto līkumu (tur lielais karogs iederētos par visiem 100%), kamēr pēc 10 minūtēm pie ''Rally Buhariki'' komandas ieradās vietējā policija jeb alfas vai omegas pārstāvji. Viens no tiesnešiem policijai parādīja bildi ar karogu, zem kuras atradās latviešu fani (tādu, arī kuru es iemūžināju). Ātri vien vainīgie tika atrasti. Ņemot vērā, ka policija sāka izmantot pat iespaidīgu dronu, vēlāk pieļāvām domu, ka, iespējams, tika meklēts vēl kāds, kas jau bija pametis notikuma vietu. ''Rally Buhariki'' komanda tika izšķirta – daļa tika konvojēta ar specvienības transportlīdzekli, bet daļa turpināja braukt ar savu kemperi, kuru gan nepilotēja savējais, bet gan policists. Izrādās, ka kemperī atradās vēl četri policisti – divi priekšā un divi salonā.


Foto: Honza Fronek

Šo rindu autors ar saviem draugiem, neko sliktu nenojauzdams, vēlāk saņēma zvanu, kurā saruna bija īsa un kodolīga. ''Aizejiet lūdzu novākt trīs karogus. Paldies.'' Tobrīd bijām neizpratnē – kā viņi varēja tik ātri pamest savu vietu un aizmirst trīs karogus. Bet, ja palūdza, tad lieta jāizdara līdz galam. Nonākot vecajā vietā, kad bija jau tumsa, secinājām, ka palicis tikai viens karogs (vienu gan atradām nākamajā dienā), bet pārējo vairs nav. Savācām vienu un devāmies prom.

Sestdienas rītā saņēmu zvanu – vai skatīšos ātrumposmu ar noziedzniekiem? Pirmā doma bija, ka ''Rally Buharikiem'' bijusi vētraina nakts un ka viņi nav gājuši gulēt un ballējušies visu nakti, un beigās izrādījās, ka tā gandrīz bija taisnība.


Foto: Honza Fronek

Izrādās, ka trīs no sešiiem ''Rally Buhariki'' kompānijas tika nogādāti policijas iecirknī un ievietoti izolatorā, kamēr pārējie trīs ar kemperi tika aizvesti uz stāvlaukumu, kuru apsargāja policijas ekipāža. Kā vēlāk pastāstīja ''vainīgie'' jeb aizturētie, tad izrādās, ka karogu kāršanas brīdī viens no apsargiem uzrakstīja policijai iesniegumu (it kā par nepakļaušanos apsargu pavēlēm), tāpēc arī trīs cilvēki, kas bija redzami fotogrāfijā (bet viens pārgāja uz citu vietu), tika aizturēti. Pēc dažu stundu pavadīšanas iecirknī, visi trīs tika atbrīvoti. Kā atklāja aizturētie, tad policija esot izturējusies korekti, taču brīžiem savstarpējai komunikācijai esot traucējusi valodas barjera. Kā vēlāk tika secināts, tad, visticamāk, policija vēlējās parādīt, ka jūs esat viesi un jūs esat ciemos, tāpēc ir jārespektē to, ko saka. Bet, kā stāsta ''Rally Buhariki'', tad šādi viņiem gadoties pirmo reizi un, par cik daļa no šiem ''Rally Buhariki'' kompānijas cilvēkiem paši ir bijušie/esošie rallija braucēji, kuri zina, kas ir droši un kas nē, tad šoreiz, viņuprāt, šis iznākums nav bijis korekts. Līdz ātrumposma startam viss tika izdarīts, kā lūdza tiesneši un karogi tika novākti. Šie ir fani, kuri (lai arī šajā rallijā trasē nedevās neviena latviešu ekipāžai) radīja rallija atmosfēru, un tie nav huligāni vai citi pārkāpēji, kuri meklē problēmas.


Foto: Rally Buhariki

Kad sestdien atkal visi satikāmies, pusdiena aizritēja pārcilājot piektdienas notikumus un aizturēšanu. Taču tas, kas nenogalina, tas latviešus tikai padara stiprākus. Ātri vien arī sestdienas pirmā ātrumposma ceļa malas, malka grēdas tika nokārtas ar latviešu lielajiem karogiem, par ko tobrīd jūsmoja daudzi garāmgājēji. ''Redzēju jūsējos karogus. Es pat viņus nobildēju,” tādu ziņu saņēmu no kādas vāciešu rallija kompānijas.


Foto: Go4speed

Dodoties uz sestdienas noslēdzošo posmu, ar lielajiem maisiem, jau ienākot ātrumposmā, trases darbinieks pabrīdināja, ka šoreiz lai iztiekam bez karogiem. 


Foto: Go4speed

Taču, kad pavērāmies apkārt, un redzējām trases malā citus valsts karogus, sapratām, ka šoreiz iztiksim bez piedzīvojumiem un karogus izklāsim tāpat kā citi. Tas arī veiksmīgi izdevās un divus līkumus klāja astoņi Latvijas karogi, par kuriem vietējie nekādas pretenzijas necēla un teica – very nice, very nice.


Foto: Go4speed


Skats no Tanaka automašīnas

Tādi, lūk, piedzīvojumi šajā rallija bija ''Rally Buhariki'' komandai, kurus redzēju un izbaudīju arī pats. Taču darbs nav no vieglākajiem – ja gribi būt pamanāms, lai par tevi runā un arī zina, kas tas ir par karogu (pats biju liecinieks, ka trīs cilvēki uzjautāja, kas tas par karogu), kur atrodas Latvija, ir jāiegulda daudz darba, un citreiz pat ne tas vieglākais, bet tas šai ''Rally Buhariki'' komandai nav šķērslis – strādā gandrīz kā Šveices pulkstenis – dienā, naktī. Par to – visu cieņu! Un, ja kāds domā, ka tagad viņi pazudīs vai būs klusāki, nē. ''Rally Buhariki'' komandai ir jauni plāni, jaunas idejas.


Foto: Go4speed

Un jā, arī kad ritēja Power Stage un igauņi ar somiem līksmoja par saviem karogiem, tad atnāca viens no ''Rally Buhariki'' komandas ar speciāli mežā piemeklētu kātu un skaistu Latvijas karogu, kas plīvoja gandrīz tikpat augstu, kā mastā uzvilktie karogi.


Foto: Rally Buhariki

Un nobeigumā. Kad rallijs bija beidzies un sportisti vēroja Power Stage posmu, nekautrējāmies un pajautājām arī septiņkārtējam WRC čempionam Sebastjanam Ožjē (un arī citi braucēji pievienojās Ožjē teiktajam), vai viņam šie karogi traucējot un vai par tiem būtu jāarestē, uz ko viņš paskatījās ar izbrīnu un noteica: ''Jūs to nopietni? Par karogiem arestē?''
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png