profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Zināmas LRČ kalendāra aprises, Tukums pievienojas Latvijas autosporta novadiem

Mārtiņš Jankovskis 27.11.2020 - 06:40 Zināmas LRČ kalendāra aprises, Tukums pievienojas Latvijas autosporta novadiem
Foto: Krists Andersons, Motors & Sports

Nesen jau ziņojām par Lietuvas un Igaunijas provizoriskajiem rallija kalendāriem, kuros tobrīd nebija Latvijas posmu vārdi. Lai noskaidrotu, kāda ir situācija ar Latvijas rallija čempionāta (LRČ) iespējamo kalendāru, portāls Go4speed uz sarunu aicināja Latvijas automobiļu federācijas rallija komisijas padomes priekšsēdētāju Jāni Krastiņu.

Jāni, karstākā ziņa šodien – Tukuma dome nolēmusi investēt rallija rīkošanai novadā.
Mums ir liels prieks, ka vēl viens novads ir pievienojies Latvijas novadiem, kuri atbalsta autosportu mūsu valstī. Prieks, ka cilvēki izprot situāciju, ka šādi lieli pasākumi novados nav tikai lieki putekļi dažu dienu garumā rudenī, bet gan ekonomisks rīks ar kuru paaugstināt savu novadu uzņēmēju finanšu apgrozījumu. Mūsu gadījumā novadā ierodas sportisti, viņi tur dzīvo, ēd, iepērkas, pērk degvielu. Komandām līdzi brauc komandas darbinieki, ierodas skatītāji, un visi kopā tie veido novada pakalpojuma eksporta patēriņu. Attiecīgi novada ieguldījums atgriežas pašā novadā, bet jau ar citiem nodokļu veidiem un ieņēmumiem. Tā šodien tas strādā.

Līdz ar šo labo ziņu mums ir jāpielāgo 2021.gada čempionāta nolikums, kuru sākotnēji bijām plānojuši apstiprināt decembra sākumā. Tagad ir nedaudz jāpārstrādā, jāveic saskaņojumi ar Igauniju un Lietuvu, jo jaunais rallijs Tukumā tiek plānots kā starptautisks FIA Baltijas kausa rallijs, kas attiecīgi prasīs vēl kādu laiku.


Foto: www.rallifotod.eu

Kāds tad šobrīd izskatās provizoriskais LRČ rallija kalendārs?
Šobrīd kalendārā ir divi ziemas ralliji (Alūksne un Sarma), abi ralliji ir plānoti februārī, kā arī ir aktīvi strādājam pie “Rally Liepāja” norises iespējām, jo mums ir ļoti laba iespēja 2021. gadā saņemt WRC posma rīkošanu Latvijā. Pozitīva rezultāta gadījumā Liepājā varētu būt viens no vasaras LRČ posmiem. Noteikti būs viens rallija izbraukuma posms Igaunijā, kur izsenis Latvijai ir bijusi laba sadarbība, un Igaunija, savukārt, plāno vienu Latvijas posmu ziemā. Kāds no Lietuvas rallijiem tiks atstāts rezervē, lai mazinātu dažādo risku ietekmi uz Latvijas rallija čempionātu.

Uz kādu apmaiņas LRČ posmu raugās igauņi?
Igauņi šobrīd kā uz savu apmaiņas posmu skatās Sarmas virzienā, jo tas rallijs nesakrīt ar Montekarlo WRC un tas sanāk nedēļu pirms Zviedrijas WRC.

Protams, jautājums ir atklāts par to, vai nākamgad būs ziema…
Tieši tā. Mēs nevaram būt pārliecināti vai ko prognozēt ziemas jautājumā. Tāpat nezinām, kādi jauni ierobežojumi valstī varētu tikt ieviesti sakarā ar COVID izplatību.

Varbūt kādam ziemas rallija organizatoram piedāvāt iespēju savu posmu pārcelt uz vasaru?
Iespējams, būs jārunā ar Alūksnes un Gulbenes organizatoru komandām par rallijsprintu rīkošanu vasarā. Svarīgi ir sadarboties ar šiem novadiem, kuri tradicionāli atbalsta autosportu, un tikai ārējie faktori to liedz darīt šobrīd!

Ar Lietuvu tad nākamgad nav plānots rīkot apmaiņas rallijus?
Lietuvas kaimiņu virzienā mēs skatāmies virzīt rallijsprinta un vēsturiskā rallija braucējus, šajās disciplīnās sportisti vienmēr labi ir atsaukušies par Zarasai posmu netālu no Daugavpils.


Foto: Krists Andersons, Motors & Sports

Kā izskatās ar Rally Liepāja?
Es nebaidos to apgalvot, bet rallijs “Liepāja” ir viens no vadošajiem posmiem rīkošanas ziņā Eiropas rallija čempionātā. Mūsu rīkotājus augstu novērtē gan FIA amatpersonas, gan Eurosport Events sadarbības partneri.
Jā, mēs visi ceram, ka, neskatoties uz šo smago situāciju valstī, mēs spēsim rast iespēju un šo ralliju saglabāt arī 2021. gadā. Jā, un mums ir viena iespēja, ja paveicas, rīkot WRC posmu Latvijā. Mēs visu klusībā uz to ceram... Šeit ir jāsaprot, ka Latvijas autosports jau ir sasniedzis dažādas virsotnes, Eiropas posmi, Pasaules posms rallijkrosā, bet WRC un Latvijā - mums visiem būtu milzīgs notikums mūsu dzīvēs!

Šī brīža situācija laikam nav viegla nevienam. Arī rallija organizatoriem.
Tieši tā. Rallija rīkotājiem, tāpat kā visiem sporta pasākumu rīkotājiem, šis ir jauns izaicinājumu laiks. Ko mums nesīs 2021.gads, neviens vēl nezin. Skaidrs ir viens - nekas šajā dzīvē vieglāk nepaliek!


Foto: Ernests Dinka

Esmu dzirdējis, ka varētu būt Baltijas rallija čempionāts (BRČ). Vai tā ir taisnība un kāds ir process šajā virzienā.
Jā, tādas sarunas tika veiktas 2020. gada augustā, kad tikās visu Baltijas valstu rallija komisiju vadītāji. Jau tad mēs izstrādājām mērķus 2021. gadam: BRČ divi etapi katrā valstī / kopā seši posmi un FIA Baltijas Rallija kausa (FIA BRT) oficiāli atzīti tituli, vienots junioru čempionāts, vienotas ieskaites grupas nacionālajos čempionātos (1-3 starptautiskās ieskaites; 4-6 Baltijas nacionālās ieskaites; 7-9 valstu nacionālās ieskaites), un virzīties uz vienotiem tehniskiem noteikumiem.

Šobrīd 2021. gadā Covid-19 ierobežojumu dēļ pilnvērtīgs Baltijas rallija čempionāts vēl nenotiks, un mēs plānojam rīkot FIA Baltic Rally Trophy izcīņu, kur FIA titula izcīņa tiks noteikta trīs posmos. Tāpat visās valstis 2021. gadu centīsies uzsākt ar vienotām ieskaites grupām nacionālajos čempionātos, tehnisko noteikumu sakārtošanu un virzīšanos vienā - Baltijas virzienā.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png