profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Dakaras rallija prologā ātrākais Ekstroms, Žalam neveiksme

Go4speed 31.12.2022 - 11:36 Dakaras rallija prologā ātrākais Ekstroms, Žalam neveiksme
Vaidotas Žala. Foto: Teltonika Racing

Ar prologa ātrumposmu 31.decembra rītā startējis 2023.gada Dakaras rallijs, kas ceturto gadu pēc kārtas notiks Saūda Arābijā. Sacensību starts ar prologa ātrumposmu tika dots 31.decembra rītā, bet sacensību finišs plānojas 15.janvārī. 2023.gada rallijreida maršruts ir būtiski mainīts un paplašināts, un 2023. gadā rallijreidam būs 14 ātrumposmi, salīdzinot ar 12 ātrumposmiem 2022.gada rallijā. Pavisam kopā sportistiem būs jāveic 8549 kilometri, no kuriem 4706 km būs ātrumposmi ar laika kontroli.

Pretendenti uz uzvaru absolūtajā ieskaitē ir vairāki. Toyota Gazoo Racing uz starta izies ar trīs ''GR Hilux DKR T1+'' automašīnām, kuras pilotēs četrkārtējais Dakaras rallija uzvarētājs Nasers Al-Atija, 2009.gada uzvarētājs Žinils de Viljērs un Henks Lategans. Dalībnieku sarakstā ir arī vairāki klienti, kuri arī startēs ar Toyota automašīnām, un uz goda pjedestālu varētu pretendēt arī Overdrive Racing braucējs, mājinieks Jazīds Al Radži, kurš 2022.gada Dakaras rallijā izcīnīja trešo vietu.


Foto: Toyota Gazoo Racing South Africa

Vieni no Toyota komandas sīvākajiem konkurentiem noteikti būs Prodrive komanda, kura startēs ar vairākām ''Bahrain Raid Xtreme Hunter T1+'' automašīnām. Viens no pretendentiem uz uzvaru noteikti būs Sebastjans Lēbs, kuram komandā pievienosies pieredzējušais argentīniešu veterāns Orlando Terranova. Tāpat ar Prodrive rūpnīcas automašīnām startēs divi klienti – rallijkrosa braucējs Gerlains Šišerī un lietuvietis Vaidotas Žala.

X-raid komanda, kas pēdējo reizi Dakaras rallijā uzvarēja 2021.gadā, kad to paveica pieredzējušais Stefans Peteransels, uz starta stāsies ar divām T1+ automašīnām, kas balstītas uz veiksmīgās ''Mini John Cooper Works'' rallija mašīnas bāzes un kuras pilotēs Jakubs Pržigonskis un Sebastians Halperns. Tikmēr šeihs Halids Al Kasimi un Denis Krotovs sacentīsies ar vecāku un pārbaudītu Mini JCW Buggy automasīnu.

Vieni no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru būs Audi, kas ir vienīgā komanda, kas startē T1U kategorijā, kura paredzēta alternatīvo dzinēju automobiļiem. Šīs komandas trīs braucēji būs vieni no favorītēm uz uzvaru ar trim RS Q e-tron E2 automobiļiem. Ar vienu automašīnu startēs 14 reizes uzvarējušais Peteransels, tikmēr Karloss Sainss centīsies izcīnīt ceturto Dakāras rallija uzvaru. Trešajā automašīnā brauks 2016. gada pasaules rallijkrosa čempions Matiass Ekstroms.


Foto: Audi Sport

Jāpiebilst, ka 2023.gada Dakaras rallijā Lietuvu pārstāvēs septiņas komandas, kur bez Žalas uz augstu vietu absolūtajā kopvērtējumā pretendēs arī Benediktas Vanagas, kamēr smago automašīnu klasē uz Top 10 mērķēs Vaidotas Paskevičius/Slavomirs Volkovs/Tomas Guzauskas.

Sestdien tika aizvadīts prologa brauciens, kurā sportisti noteiks vietas svētdienas pirmajam ātrumposmam. To vietu, kuru braucējs uzrādīja, no tās viņš svētdien arī dosies trasē. Ātrākais vieglo automašīnu klasē bija Audi braucējs Ekstroms, kurš par vienu sekundi apsteidza Lēbu, bet 11 sekundes atpalika Peteransels. Tieši šie trīs braucēji svētdien arī pirmie dosies trasē, kur būs jāveic 367 kilometrus garš dops. Labākais no lietuviešiem bija Vanagas, kuram 16.vieta, kamēr neveiksme Žalam, kuram pārāk zema spiediena dēļ nobortējās divas riepas. Kopvērtējumā sportists atpalika nepilnas sešas minūtes, kas nozīmē to, ka svētdien viņš trasē starp vieglajām automašīnām dosies no pašām beigām.

Motociklu klasē ātrākais bija Tobijs Praiss, kuram sekundi zaudēja Daniels Sanders, bet deviņas atpalika Ross Brančs.

Visi rezultāti ŠEIT.

Rezultāti vieglo automašīnu klasē:
1. Mattias Ekström/Emil Bergkvist (Team Audi Sport) 8:00.00
2. Sébastien Loeb/Fabian Lurquin (Bahrain Raid Xtreme) +1s
3. Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Team Audi Sport) +11s
4. Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) +12s
5. Guerlain Chicherit/Alex Winocq (GCK Motorsport) +13s
6. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Team Audi Sport) +14s
7. Yazeed Al Rajhi/Dirk von Zitzewitz (Overdrive Racing) +16s
8. Jakub Przygónski/Armand Monleon (X-Raid Mini JCW) +16s
9. Orlando Terranova/Alex Haro Bravo (Bahrain Raid Xtreme) +20s
10. Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +21s

Dalībnieku skaits:
360 ekipāžas kopā
143 motocikli un kvadricikli
65 automašīnas (23 T1+, trīs T1U un 39 T1.2)
55 smagās automašīnas
47 Lightweight Prototype
45 SSV
5 T2 automašīnas
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png