profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baltkrievu MAZ komandas vadītājs: Esam šokēti par organizatoru pieņemto lēmumu

Go4speed 28.12.2021 - 01:35 Baltkrievu MAZ komandas vadītājs: Esam šokēti par organizatoru pieņemto lēmumu
Foto: МАЗ-СПОРТавто MAZ-SPORTauto

Mēnesi pirms Dakara 2022. gada rallijmaratona starta Dakāras rallija organizators, franču kompānija ASO, no dalībnieku saraksta izslēdza Baltkrievijas komandu MAZ-SPORTavto (trīs ekipāžas), jo pret Minskas autobūves rūpnīcu tika noteiktas Eiropas Savienības sankcijas. Preses konferencē Minskā komandas vadītājs un galvenais pilots Sergejs Vjazovičs sniedza detalizētu pārskatu par notikušo.

Par notikumu attīstību
Mēs pieņēmām, ka Minskas automobiļu rūpnīcai varētu būt problēmas. Šogad mums reģistrēt komandu ļoti palīdzēja Baltkrievijas Automobiļu federācija (BAF), kas nav pakļauta sankcijām. Reģistrējāmies kā BAF sportisti, samaksājām dalības maksu, kas tika pieņemta, izgājām cauri visām Eiropas finanšu iestādēm - nebija nekādu šķēršļu.

Pēc Zīda ceļa rallijreida mūsu komanda nepārtraukti sazinājās ar sacensību organizatoriem. Abas puses bija informētas par situāciju ap mūsu valsti un MAZ, taču neviens nevarēja paredzēt, ka gandrīz brīdī, kad automašīnas tiek iekrautas uz prāmja, notiks šāda situācija. Tas mums bija pilnīgs pārsteigums.


Foto: МАЗ-СПОРТавто MAZ-SPORTauto

MAZ-SPORTavto komanda devās uz Marseļu. Mēs jau bijām netraucēti šķērsojuši robežu ar Poliju, kad ASO saņēma ziņu: ''Skatieties, pie jums brauc Baltkrievijas komanda, kas var radīt problēmas.'' Pēc tam organizatori sazinājās ar Francijas muitas dienestu, un viņiem nekavējoties tika paziņots, ka mūsu aprīkojumu nedrīkst ielaist ostā, un, ja tas iebrauks ostā, to var konfiscēt. Ja tomēr organizatori uzņemsies atbildību un iekraus tehniku uz prāmja, tai netiks ļauts izbraukt no ostas. Pēc šīs ziņas mēs apgriezāmies un 26. novembrī ieradāmies Minskā, otro reizi netraucēti šķērsojot Eiropas Savienības robežu.

Es gribētu mazliet aizstāvēt organizatorus: Viņi šo lēmumu nepieņēma paši. Sports ir ārpus politikas, un spiediens, kas tika izdarīts uz organizatoriem, lika viņiem pieņemt šādu lēmumu.

Kas notika tālāk
Mēs turpinājām sazināties ar organizatoriem, lai kaut kādā veidā atrisinātu šo situāciju. Mūsu nostāja bija tāda, ka, kamēr sacīkstes nav sākušās, mēs nevaram teikt, ka neesam pielaisti. ASO paziņojums bija, ka mums nav atļauts piedalīties pašās sacensībās – pat, ja mēs paši nokļūsim līdz Dakāras rallija norises vietai, neiebraucot ES teritorijā. Tas ir vēl dīvaināk, jo sacensības notiek ārpus Eiropas Savienības, kur mums nepiemēro sankcijas.

Par oficiālo valodu
ES sankcijas bija ļoti gudri formulētas. Īsumā, šeit ir atbildes, ko saņēmām gan mēs, gan organizatori: "Jebkāda veida aktīvi - materiālie vai nemateriālie, kustamie vai nekustamie, kurus var izmantot, lai radītu līdzekļus, preces vai pakalpojumus, tiks definēti kā saimnieciskie resursi. Mēs ņemam vērā, ka "MAZ" komandas dalība "Dakaras" rallijā kļūs par iespēju šī zīmola automobiļu popularizēšanai un potenciāli veicinās ienākumu un priekšrocību pieaugumu ārvalstu tirgos. Zīmola izskats atbilst jēdzienam "saimnieciskie resursi" saskaņā ar Eiropas regulām.''

Man kā sportistam tas ir šoks. Mēs dodamies uz turieni, lai konkurētu, un mums nav nekādas vēlmes, lai mūs dēvētu par ekonomiskajiem resursiem. Mēs galvenokārt esam sporta komanda.


Foto: МАЗ-СПОРТавто MAZ-SPORTauto

Par Dakāras rallija dalības maksas atmaksu
"Dalības maksa ir simtiem tūkstošu eiro. Līdz šim šie līdzekļi ir iesaldēti. Lēmuma interpretācija ir šāda: "Nav iespējams atmaksāt jau samaksāto reģistrācijas maksu, ja pastāv tieša vai netieša līdzekļu pārskaitījuma risks Minskas autobūves uzņēmumam". Vēlamies atgādināt, ka līdzekļus izmaksāja Baltkrievijas Automobiļu federācija. ASO ar to bija visas līgumiskās attiecības.

Manuprāt, līdzekļu atgriešanu BAF var aplūkot ļoti vienkārši. Ja tas netiks izdarīts brīvprātīgi, tas tiks izdarīts ar tiesas lēmumu. Neviens neliecina, ka šī nauda tā vai citādi nav nonākusi federācijā, to apliecina dokumenti un bankas maksājumi. Attiecībā uz komandas dalību - mēs aicinām un turpināsim to darīt, lai nekādā veidā netiktu vilktas paralēles starp sporta komandu sacensībām un politiku. Milzīgā sporta sabiedrība ir pamatīgi sašutusi.


Foto: МАЗ-СПОРТавто MAZ-SPORTauto

Sākotnēji Vjazovičs, kurš Dakaras rallijā divas reizes kāpis uz goda pjedestāla, vēl pieļāva, ka varbūt viņam atļaus iziet uz starta, taču pirms Ziemassvētkiem sportists apliecināja, ka 2022.gada rallijs viņam ies secen.

"Nē, šādu cerību nav, lēmums ir galīgs. Visi iespējamie termiņi jau ir pagājuši, termiņš bija 10. decembris, kad ar pozitīvu atbildi uz mūsu dalību mēs būtu varējuši sasniegt Saūda Arābiju pa alternatīvu maršrutu."

Vaicāts, kāda ir situācija ar dalības maksas atmaksu, Dakāras medaļnieks Vjazovičs atbildēja: "Dialogs ir uz laiku pārtraukts ASO aizņemtības dēļ.".
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png