profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Lietuvas rallijkrosa posms uzrāda medaļu sadales tendences

Go4speed 10.07.2023 - 22:26 Lietuvas rallijkrosa posms uzrāda medaļu sadales tendences
Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

Svētdien Lietuvā, Vilkiču trasē aizvadīts Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāta ceturtais posms. Pēc šīs sacīkstes, kam sekos vēl divi posmi, nojaušami tie klašu līderi, kuri sezonas nogalē cīnīsies par čempiona tituliem.

Uzreiz jāsaka, ka pašlaik neviens no līderiem nevar justies pārāk pašpārliecināti, jo, lai gan dažam pārsvars ir ievērojams, situācija vēl var krasi izmainīties.

YARIS KLASĒ BRIEST INTRIGA
Vilkičos Yaris Cup klasē piedzīvots viens no atraktīvākajiem fināliem šajā posmā. Dienas gaitā dominēja kopvērtējuma līderis Linards Jasons, uzvarot visās trīs kvalifikācijās. Taču fināla sākumā viņu pārsteidza igaunis Alberts Ako Koks, uzvarot startā un nonākot līderpozīcijā. Linards cītīgi uzbruka igaunim, taču uz brīdi samierinājās ar situāciju, mēģinot kļūmi atrisināt ar Džokera apļa stratēģiju. Tomēr Koks savu darbu paveica lieliski, pēc sava Džokera atgriežoties priekšā Jasonam. Tuvojoties finišam, latvietis izmisīgi meklēja risinājumus, līdz dažus līkumus pirms finiša šķietami atrada brīvu iekšmalu uzbrukumam. Taču plānotā šļūkšana gar konkurenta mašīnas sāniem neizdevās – Alberta mašīna priekšā sagriezās un neiztaisnojās braukšanas virzienā arī pēc Jasona stumšanas. Abi apstājās, zaudējot pirmās pozīcijas. Uzvaru pēdējā brīdī izrāva Roberts Purmalis, brauciena laikā apdzenot Tomu Bumbieru. Jasons aizkūlās līdz finišam trešajā vietā, tomēr vēlāk saņēma diskvalifikāciju par savu manevru, noslīdot uz fināla pēdējo vietu.

Purmalim šī bija pirmā uzvara debijas sezonā. Šajā posmā viņš Jasonam atvinnējis desmit kopvērtējuma punktus. Linards gan turas vadībā (118:106), taču atlikušajos posmos būs vairāk jāstrādā tieši uz punktiem, nevis izmisīgām uzvarām. Tikmēr Roberts veidojas par šīs klases sezonas lielāko atklājumu – ātrums, stabilitāte un izsvērti lēmumi braucienu laikā.

Pēc Jasona izslēgšanas no rezultātiem trešo vietu sasniedza lietuvietis Kerņus Šulinsks, vēl viens spoži klasē ienākušais juniors. Lietuvietis debijas sacīksti piedzīvoja iepriekšējā posmā Rāsillā, gūstot pārliecinošu un pārsteidzošu uzvaru.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

LADA RX DIVI VEIC BĒGŠANAS MĒĢINĀJUMU
Lada RX klasē iezīmējas trīs galvenie čempiontitula pretendenti. Lietuvā svētdien Niks Mežiņš guva sezonas otro uzvaru, bet otro pozīciju guva Mārtiņš Muraška. Abi bija mainītās vietās iepriekšējā posmā Igaunijā, tātad var teikt, ka abi uzņēmušies sezonas līderu lomu. Taču jārēķinās arī ar Viktoru Elleru, kurš punktu ziņā ir vien divus punktus aiz Muraškas (trijotnes attiecība 126-113-111). Mežiņam atlikušie posmi jāveic gudri, Muraškam – jāgūst labāki rezultāti, bet Elleram, šķiet, bez vismaz vienas uzvaras kādā no atlikušajiem posmiem neiztikt, lai cīnītos par titulu.

Vilkičos trešo vietu aiz Mežiņa un Muraškas guva debitants Rolands Bružāns, kas būtu skaista sensācija. Tomēr Rolanda pirmā cīņa noslēdzās ar diskvalifikāciju no visa posma, jo viņa automašīnas klīrenss bija krietni zemāk nekā pieļauj noteikumi. Rezultātā trešo vietu guva Kristaps Kapačs, bet vienu pozīciju ieguva arī Ellers, kurš finišā iebrauca ar pārsistu priekšējo riepu, zaudējot gan pozīcijas braucienā, gan punktus kopvērtējumā.

SUPER 1600 LĪDERIS APTURĒTS
Nedaudz pamainījās Super 1600 klases scenārijs. Pēc debijas Eiropas rallijkrosa čempionātā Euro RX3 klasē Zviedrijā gluži kā papildu jaudu Vilkičos bija guvis Audrjus Krags. Viņš uzvarēja visos trīs kvalifikācijas braucienos, un arī finālā no starta izvirzījās līderpozīcijā. Sezonas līderis Rītis Gurklis darīja visu iespējamo, lai tautieti apdzītu, tomēr līdz pat pēdējiem brauciena līkumiem risinājums neatradās. Vēl vairāk – pēdējā aplī no Džokera izlavījās Mārtiņš Spīķis, kurš līdz finišam prata ielauzties starp Kragu un Gurkli, gūstot otro vietu. Šāds iznākums maina sezonas gaitu, jo Gurklis līdz šim bija uzvarējis visos trīs iepriekšējos posmos. Šī trijotne arī būs čempiontitula dalītāji, tiesa, joprojām gribas teikt, ka Gurklis ir galvenais sezonas favorīts. Spīķim bez uzvaras kādā no atlikušajiem posmiem neiztikt, lai cīnītos par titulu.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

Interesanti, ka atlikušās sacīkstes norisināsies vēlreiz Vilkičos un Biķerniekos, kur notika sezonas pirmais posms. Tātad sacīkstes, kurās braucēji šogad jau ir startējuši un guvuši jaunāko informāciju par trašu specifiku.

SUPER 2000 LĪDZ INTRIGA SAGLABĀSIES PĒDĒJAM APLIM
Sezonas pīķa brīdi sasniegusi Super 2000 klase, jo pēc Vilkiču posma trim sezonas līderiem ir praktiski vienādas izredzes uz čempiontitulu. Pēc diviem neveiksmīgiem posmiem Valds Mikužis sev bīstami tuvu pielaidis Maiju Stakenu un Ivo Gabrānu (punkti: 116-113-113). Pirms pēdējiem posmiem viss sākas praktiski no nulles. Mikužim pēc uzvaras Biķerniekos un otrās vietas Biržos padevās vien septītā vieta Rāsillā un piektā vieta Vilkičos.

Vilkičos kvalifikācijā līderpozīciju uzņēmās iepriekšējā posma uzvarētāja Stakena. Sniegums bija pārliecinošs, šķita, ka arī finālā viņa ir galvenā favorīte. Te gan triku izspēlēja mājinieks, pieredzējušais Mindaugs Sidabrs, kurš šajā trasē veicis neskaitāmus treniņu un sacensību apļus un kilometrus. Lietuvietis uzvarēja startā, vēlāk izdarot visu tik perfekti, lai Maijas Džokera apļa izspēle neļautu atņemt uzvaru. Sidabrs, kurš jau vairākus gadus ir uzticamākais Latvijas-Lietuvas seriāla Lietuvas puses braucējs, guva sen gaidītu uzvaru. Stakena otrā, bet uz pjedestāla uzkāpa vēl viens lietuvietis Ligits Kordušs, kurš šajā trasē pērn guva savu līdz šim vienīgo LLRX čempionāta posma uzvaru.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

BMW RX3000 – BĒGLIS!
Līdzšinējais BMW RX3000 klases kopvērtējuma līderis Raivis Galviņš Vilkičos piedzīvoja sarežģītu sacīksti. Kvalifikācijas braucienos rezultāti bija līderim katastrofāli, pēc kā viņš kvalifikācijas summā bija vien 12. vietā no 15 dalībniekiem. Ar grūtībām pārvarējis Pēdējās cerības braucienu, Raivis tomēr tika finālā, kur, braucot stabili, aizcīnījās līdz ceturtajai vietai. Šādā sacīkstē šis uzskatāms par labu rezultātu. Taču tika zaudēti daudzi punkti, sevišķi, kad galvenais konkurents Kristaps Kronbergs gūst otro vietu gan kvalifikācijā, gan finālā. Kronbergs līdz ar šo rezultātu nonācis kopvērtējuma vadībā, sakrājot 115 punktus. Galviņam pēc šīs cīņas 102, bet Lukam Sidabram 100 punktu. Kronbergs uzsācis bēgšanu no konkurentiem, veidojas izcila izdevība cīnīties par augstāko pozīciju čempionātā!

Vilkičos gan dominēja Kaspars Fricsons, turklāt viņš aizvadījis jau divas perfektas sacīkstes pēc kārtas – uzvara gan kvalifikācijas braucienu kopsummā, gan finālā. Pamatīgs spēka demonstrējums, tiesa, briesmīgais sezonas sākums pašlaik neļauj runāt par medaļām. Pirmajā sacīkstē Fricsons palika desmitais, bet otrajā sacīkstē pēdējā, 22. vieta. Ja konkurenti ļautu, pēdējos posmos šādi punktu maksimumi teorētiski varētu sarūpēt pat čempiontitulu. Taču diez vai pārējie to pieļaus…

Aiz Fricsona un Kronberga trešo vietu guva Sidabrs. Viņa stabilie rezultāti var izrādīties izšķiroši cīņā par medaļām.


Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

XTREME – NEVEIKLI SEZONAS LĪDERIEM
Xtreme klasē izdevās baudāms posms, jo sezonas nedaudzajiem regulārajiem braucējiem pievienojās daži šogad nestartējušie. Šie viesmākslinieki pamanījās gūt pirmās trīs vietas finālā. Uzvarēja galvenais favorīts Ronalds Baldiņš, aiz sevis atstājot klases debitantu Ralfu Igaveņu un autokrosa vienu no līderiem Robertu Rumbenieku. Līdz šim startējušajiem braucējiem posms izvērtās visai mulsinoši. Biržu sacīkstes uzvarētājs Mats Zavarskis fināla pirmajā līkumā iznesa no trases kopvērtējuma līderi Bruno Blumbergu, bet Tēts Vare un Elvijs Zaķītis finišēja aiz līderu trijotnes.

Kopvērtējumā Blumbergs saglabā līderpozīciju, attiecībā pret Zaķīti pat to nedaudz nostiprinot. Vare turas trešajā vietā, saglabājot teorētiskas izredzes uz kopvērtējuma uzvaru (līderu punkti: Blumbergs 108, Zaķītis 102, Vare 94).

SUPERCAR SVĒTKI – PILNS STARTA LAUKUMS
Deviņi dalībnieki Supercar klasē bija bauda līdzjutējiem – cīņas, sadursmes, pārsteigumi. Uzvaru gan sasniedza galvenais favorīts Edijs Ošs, nostiprinoties kopvērtējuma vadībā. Tomēr dienas pārsteigumu sarūpēja Arnis Odiņš, kurš ar smagnējo rallija Mitsubishi prata finišēt otrais, priekšbraucienos pat pakutinot līdera nervus. Trešais sacīkstē Aldis Kasparovičs, kura pēdējā vieta laika kontrolē no rīta šādā konkurencē pjedestālu ne tuvu nesolīja.

Foto: Alfonsas Rakauskas Photography

Kopvērtējumā Ošs atraujas no sekotājiem, drīzāk intrigu veido Kasparoviča cīņa ar Mārci Martinovu par otro vietu. Abi ir vienīgie klases braucēji, kuri šosezon aizvadījuši visus posmus. Pieņemot, ka uz pēdējo sacīksti Biķerniekos centīsies ierasties visi iespējamie klases braucēji, un kāds dosies arī uz nākamajiem Vilkičiem, nav izslēgts, ka par medaļām spēkosies vēl kāds – piemēram, Edvards Egle, Marts Tikerbārs…

Divas trešdaļas Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāta sezonas aiz muguras. Gaidām atrisinājumu!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png