profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Divi diskutabli tiesnešu lēmumi atstāj Baumani bez vietas finālā

Go4speed 19.06.2023 - 09:31 Divi diskutabli tiesnešu lēmumi atstāj Baumani bez vietas finālā
Publicitātes foto

Eiropas rallijkrosa čempionāta 2023. gada sezonas trešajā posmā Norvēģijā RX Team Latvia pārstāvis Jānis Baumanis sasniedza otro vietu pusfinālā, tomēr pēc tiesnešu piešķirtā soda nevarēja piedalīties fināla braucienā. Pasaules RX ieskaitē, gūstot savu 37. uzvaru karjerā FIA pasaules rallijkrosa čempionāta nozīmīgajā 100. posmā, uzvaru svinēja Johans Kristofersons. Šis bija otrais posms pēc kārtas, kurā Kristofersons izcīna maksimālo punktu skaitu. Otrais finišēja Niklas Gronholms, bet trešais - Timo Šeiders. 5.vieta Sebastjanam Lēbam.

Labs temps, neveiksmīgi apstākļi
Jānis Baumanis apliecināja, ka RX Team Latvia attīstība turpinās, jo pirmajā kvalifikācijas braucienā tika izcīnīta pārliecinoša uzvara savā braucienā. Žūstošajā trasē priekšrocības bija vēlāk startējošajiem, tomēr vienīgais, kuram izdevās pārspēt Baumaņa rezultātu bija pagājušās sezonas čempions Antons Marklunds. Abus vadošos braucējus šķīra tikai 0,366 sekundes.

Otrajā kvalifikācijas braucienā kontaktiem bagātā startā Baumanis nonāca blakus Tamasam Karai. Ungāru sportists uztriecās Baumanim, kā rezultātā Jāņa mašīna sadūrās ar Antona Marklunda spēkratu, liekot viņam nonākt drošības joslā. Lai gan Baumaņa pārsvars bija acīmredzams, ceļu garām Karai neizdevās atrast, turklāt sacensību tiesneši vēlāk pārsteidza ar 5 sekunžu sodu par pirmā apļa notikumiem, kā rezultātā Jānim bija jāsamierinās ar piekto vietu.

Nelielas bremžu problēmas liedza sasniegt cerēto rezultātu, taču savā braucienā tika izcīnīta uzvara, startējot no iekšmalas, kas ļāva sasniegt ceturto labāko rezultātu kopējā ieskaitē. Tehniskie sarežģījumi vakarā tika atrisināti, lai svētdien izietu uz starta ar lieliem mērķiem.


Publicitātes foto

Noslēdzošais kvalifikācijas brauciens sākās perfekti – latviešu sportists pārņēma līdera grožus un devās pretim uzvarai. Diemžēl priekšpēdējā aplī, atrodoties pārliecinošā vadībā, aiz sevis noturot Marklundu, izbeidzās mašīnas turbīna. Lēnā tempā tika sasniegts finišs, kā rezultātā četru braucienu summā šoreiz sestā vieta.

Pusfināla startā no otrās rindas izdevās iekārtoties otrajā vietā aiz Patrika O’Donavana. Ungārs Mate Benjo centās ielauzties iekšmalā, taču pēc kontakta ar Baumani iepalika drošības joslā. Jānis sasniedza finišu otrajā vietā, šķietami kvalificējoties lielajam finālam. Diemžēl, tiesnešu lēmumi jau atkal nebija labvēlīgi – 10 sekunžu sods īsi pirms fināla starta atmeta Baumani uz piekto vietu pusfinālā bez iespējām turpināt sacensības.

Interesanti, ka līdzvērtīgā situācijā pasaules čempionātā cīņā starp Timiju Hansenu un Johanu Kristofersonu, Hansens saņēma tikai brīdinājumu nevis sodu, kas atstātu ietekmi uz viņa rezultātiem.

Sezonas galvenajiem konkurentiem izdevās iekļūt finālā, līdz ar to pēc trim no sešiem paredzētajiem posmiem par jauno kopvērtējuma līderi kļuvis Enzo Ide ar 48 punktiem. Antons Marklunds guvis 47 punktus, bet Jānis Baumanis – 44 punktus.


Publicitātes foto

Jānis Baumanis: ''Tiesnešiem šoreiz nebija taisnība''
Jānis Baumanis: ''Ātrums bija ļoti labs. Komanda un inženieri paveica lielisku sagatavošanās darbu. Otrajā kvalifikācijā O'Donavans uztriecās Marklundam. Viņam uzreiz bija divas cauras riepas, tomēr 5 sekunžu sodu par stumšanu piešķīra man. Tas varbūt pat nebija sliktākais scenārijs, jo varēju startēt no iekšmalas nākamajā braucienā. Neraugoties uz kļūdām un ķibelēm ar bremzēm, spēju finišēt ceturtais. Šorīt izdevās izcelt startu, ātrums bija labs, džokera stratēģija ideāla, taču tad izbeidzās turbīna, kas būtu devusi Top 3 rezultātu summā.''

''Pusfinālu nācās sākt no otrās rindas. Padevās labs starts un nonācu otrajā vietā. Skaidrs, ka uzreiz par līderi kļūt nav iespējams. Vēl pirms starta tika pieņemts lēmums, ka centīšos sēdēt O'Donavanam astē, cik vien tuvu iespējams, ja neizdosies viņu apsteigt.''

''Paātrinoties, ungārs Benjo centās līst kreisajā pusē. Viņš centās mani stumt pa labi, taču atradās trases netīŗajā daļā, tādēļ nesavaldīja mašīnu un nolauza riteni. Mierīgu sasniedzu finišu, zinot, ka galvenais brauciens priekšā. Sagatavojām mašīnu finālam, taču saņēmām paziņojumu par izmeklēšanu, taču biju drošs, ka nekas nesekos. Piepeši saņēmām 10 sekunžu sodu. Vēlāk stundu runājām ar tiesnešiem. Daļa no viņiem vēlāk atzina, ka lēmums pieņemts nekorekti. Visi konkurenti un pasaules čempionāta pārstāvji bija neizpratnē par šo lēmumu. Tiesnešiem šoreiz nebija taisnība.''

Euro RX1 kopvērtējums:
1. 
BEL 
Enzo IDE


48
2. SWE Anton MARKLUND


47
3. LVA Jānis BAUMANIS


44
4. GBR Patrick O'DONOVAN  



37
5. DEU René MÜNNICH


34
6. HUN Tamás KÁRAI


30

World RX kopvērtējums:
1. SWE 
Johan KRISTOFFERSSON  








46
2. FIN Niclas GRÖNHOLM







33
3. SWE Kevin HANSEN







24
4. SWE Klara ANDERSSON







23
5. NOR Ole Christian VEIBY







22
6. FRA Sébastien LOEB







21
7. 
DEU Timo SCHEIDER







20


Informāciju sagatavoja:
Aldis Putniņš
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png