profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāts sākas ar aizraujošiem fināliem un kūleņiem

Go4speed 08.05.2023 - 08:52 Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāts sākas ar aizraujošiem fināliem un kūleņiem
Foto: Rallycross.lv

Rīgā, Biķernieku trasē svētdien aizvadīt Latvijas-Lietuvas rallijkrosa čempionāta pirmais posms. Interesantai sacīkstei lielisks noslēgums – fināli sarūpēja sezonas pirmos uzvarētājus un arī labu izrādi.

Vienpadsmit dalībnieku konkurencē Yaris Cup jauniešu klasē finālā uzvaru sasniedza Linards Jasons, kuram izdevās aizmukt no sekojošo braucēju savstarpējām cīņām. Otro vietu sīvā cīņā izrāva rallijkrosa debitants Roberts Purmalis, aiz viņa vēl viens pirmo rallijkrosa sacīksti aizvadījušais – Ričards Laukšteins. Jāatzīmē, ka, ja pērn Jasona uzvaras šķita pašsaprotamas, tad šoreiz diena pērnajam līderim nebija vienkārša.

Deviņu braucēju LADA RX klasē fināls bija lielisks, ar sadursmēm un arī vēlāk piešķirtiem sodiem. Uzvaru sasniedza Kristaps Martinovs, pārliecinoši izvairoties uz no masu skatiem cīņās par pārējām pozīcijām. Otro vietu sasniedza Armands Ķēniņš, bet pēc incidentu izskatīšanas trešo vietu guva Viktors Ellers.

Sešu braucēju konkurencē Xtreme bagiju klasē spēcīgi bija abi igauņi Tēts Vare un Kristo Kuts, gūstot pirmo un trešo vietu. Vienīgi Bruno Blumbergs savā debijas sacīkstē prata vismaz daļēji tikt ar kaimiņiem galā – otrā vieta.

Super 1600 klasē uz starta pa trim lietuviešiem un trīs Latvijas braucējiem, plus viens Igaunijas sportists. Ārzemnieki nosmēla visas pjedestāla pozīcijas. Rītis Gurklis dominēja visas dienas garumā, uzvarot visos trijos kvalifikācijas braucienos un arī finālā. Arī pārējās vadošās pozīcijas lietuviešiem – Audrjum Kragam un Rītim Rutkauskam. Pamatīgu dueli finālā savā starpā aizvadīja leģendārais Uģis Traubergs un Mārtiņš Spīķis. Mārtiņš iesprūda aiz Uģa, netiekot Traubergam garām. Ja Džokera apļa izejas duelis būtu Spīķim veiksmīgāks, Mārtiņš varēja pretendēt arī uz pjedestāla pozīciju.

Dramatisks fināls Super 2000 klasē. Uzvaru savā starpā sadalīja lietuvietis Valds Mikuzis un Maija Stakena – šoreiz jaunajam lietuvietim par labu. Abiem stabili rezultāti un veiksmīga izvairīšanās no drāmas, kas skāra praktiski katru no pārējiem finālistiem. Trešajā vietā finišu sasniedza Jānis Saulīte, ceturtais — Jorens Viktors Ikers. Tomēr Jānis braucienu veica bez Džokera apļa, par ko saņēma diskvalifikāciju. Savukārt Jorens saņēma piecu sekunžu sodu par pārāk centīgu apdzīšanas mēģinājumu. Līdz ar to Ikers saglabāja praksē sasniegto ceturto vietu, priekšā palaižot Vari Žentiņu.

Viens no incidentiem, kas var atstāt ietekmi uz sezonas gaitu un cīņu par čempiontitulu – trešajā aplī kūleni apmeta Ivo Gabrāns ar savu jauniegādāto VW Polo. Tāpat izstāšanās arī Kristapam Kasparovičam – divi pērnā gada medaļnieki paliek bez augstvērtīgiem rezultātiem. Turpmākā sezona būs pakaļdzīšanās režīmā.

Skaidrs, ka 22 dalībnieku konkurencē BMW RX3000 klases finālam jābūt karstam, un tā arī bija. Ilgstoši notika līderpozīcijas dalīšana, kas noslēdzās ar sadursmēm, izslīdēšanām un sekojošām rezultātu maiņām. Māris Druva izrādījās īstajā brīdī īstajā laikā. Pat pēc aizķeršanās pirmajā līkumā pēc starta Druva apbrauca priekšā apstājušos konkurentus, gūstot apbrīnojamu uzvaru. Luks Sidabrs guva otro pozīciju, bet pēc sodu sadales no trijnieka izkrita Raivis Galviņš, līdz ar to godalga tika Kristapam Kronbergam, kas bija labs mierinājums pēc cīņas par uzvaru brauciena sākumā. Jāpiebilst, ka vienā no kvalifikācijas braucieniem kūleni uzmeta arī Kristaps Grunte.

Supercar klasē uz starta bija paredzēti desmit dalībnieki, tomēr Jāņis Veģeris kapitulēja problēmu dēļ jau laika kontrolē. Finālā uz starta izgāja astoņi braucēji, bet jau pēc pirmā līkuma puse no viņiem palika stāvam. Pēc kontakta Valdurs Reinsalu trāpīja Jura Spīķa Škoda automašīnai, bet abus, neatrodot izvairīšanās ceļus, taranēja Aldis Kasparovičs. Pēc kontaktiem mašīna pacēlās uz sāniem, Alda rallijkrosa atgriešanās sacīksti noslēdzot ar kūleni. Spīķa, Kasparoviča un Andri Ouna sacīkste ar to arī bija galā mašīnu defektu dēļ, bet Reinsalu auto tika izķeksēts no drošības joslas, un igaunis varēja atgriezties uz atkārtoto startu.

Atkārtotajā versijā Supercar fināls bija mierīgāks, taču ne bez intrigas. Edijs Ošs guva pārliecinošu uzvaru, bet aiz viņa otro vietu ilgstoši dalīja Mārcis Martinovs un igaunis Arvo Kasks. Kādu no abu vājuma brīžiem izmantoja Edvards Egle, sasniedzot otro vietu, bet Martinovam trešā pozīcija.

Izmantotie resursi:
www.autocross.lv
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png