profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Andris Baumanis: Tas, kā puiši strādā, uzskatu, ka mērķis tikai viens – uzvarēt (FOTO)

Mārtiņš Jankovskis 25.04.2023 - 00:54 Andris Baumanis: Tas, kā puiši strādā, uzskatu, ka mērķis tikai viens – uzvarēt (FOTO)
Foto: Raimonds Volonts

Pagājušajā nedēļas nogalē oficiāli tika prezentēta jaunizveidotā rallijkrosa komanda ''RX Team Latvia''. Pasākumu klātienē apmeklēja zināmas un svarīgas Latvijas autosporta personas - Latvijas Automobiļu federācijas prezidents Raimonds Kisiels, LAF viceprezidenti Jānis Naglis un Jānis Krastiņš, LAF ģenerālsekretāre Linda Medne, Rallija komisijas vadītājs un Latvijas WRC posma organizators Raimonds Strokšs, Raimonds Elbakjans, FIA Off-road pārstāvis Gunārs Kosojs, ASRT komandas vadītājs Ainārs Igaveņš u.c. Tāpat pasākumā piedalījās "Kriminālās ekselences fonda" zvaigzne Andris Daugaviņš, kurš ik pa laikam parūpējās par jautrību.


Foto: Roberts Šivars

Jau ienākot iekšā garāžiņā (tā tiek saukta šī vieta), kur stāvēja arī Andra Baumaņa ''Ford Escort MK2'' automašīna, tā atstāja ļoti patīkamu iespaidu. Arī telpas mehāniķiem bija tīras, gaišas un plašas. Tāpat gar malām tika izvietoti Baumaņu izcīnītie kausi un trofejas.

Pasākumu ar uzrunu iesāka Andris Baumanis.

''Iesākumā gribu teikt lielu paldies Aināram Igaveņam, no kura esmu daudz smēlies sportiskās enerģijas, ko viņš ir darījis kā komandas vadītājs. Esmu skatījies, kā viņš strādā, ko viņš dara. Un man vienmēr tas bija paticis. Tāpēc liels paldies, Tev,” iesāk Andris Baumanis.


Foto: Raimonds Volonts

''Ideja par savu komandu mums radās 2016. vai 2017.gadā, kad Latvijā viesojās Peters Solbergs. Toreiz ēdām vakariņas un mūsu saruna nonāca līdz tam, ka mēs varētu no viņa pirkt vai īrēt otru mašīnu. Taču Peters Solbergs mums teica: ''Jāni, ja tu gribi būt pirmais, tev ir jākontrolē situācija. Ja tu no manis īrēsi mašīnu, tad būs mani mehāniķi, mani inženieri, un situāciju kontrolēšu es un tu nekad nebūsi pirmais. Ja tu no manis nopirksi mašīnu, būs tas pats.'' Tad mēs sākām domāt, ka mums ir vajadzīga sava komanda, taču toreiz nebija iespējas izveidot savu komandu, tāpēc braucām īrētās komandās. Pēc tam sākās Covid laiki, kā arī pamainījās pasaules RX formāts, un šis projekts (savas komandas izveidošana) kļuva finansiāli iespējams. Taču komanda ar finansēm, bet bez cilvēkiem, nav nekas.''


Foto: Raimonds Volonts

''Uzrunāju Jāni Krastiņu, kurš ir mūsu jaunās komandas krusttēvs. Runājām daudz un dikti, taču nekas uz priekšu īsti negāja. Pagājušajā gadā, kad iegādājāmies šo mašīnu, Jānim teicu, ka mums jāiet uz to, lai mums ir sava komanda un jādara viss, lai mums tas 2024.gadā izdotos. Apstākļi sakrita tā, ka iegādājāmies šo mājvietu, kur var skrūvēt. Kad janvārī aizbraucām pakaļ mūsu mašīnai, zviedri mums uzlēja aukstu dušu. Viņi pateica, ka apkalpot mūs šogad nevarēs. Atbraucām mājās, kur turpinājām sarunas ar Jāni Krastiņu. Ņemot vērā, ka Jānis zina ļoti labi mūsu autosporta virtuvi, kā arī zināja, kādi cilvēki plāno kaut kādas rotācijas, īsā laikā mums izdevās savākt ļoti labu komandu.''


''RX Team Latvia'' komanda. Foto: Raimonds Volonts

''Par to liecina darbi. Ainārs šeit ienāca pirms mēneša, kad auto vēl pat nebija sagatavots krāsošanai, un šodien, ienākot iekšā, viņš man jautāja, vai tā ir tā pati mašīna. Mēnesis vēl nav pagājis. Un mehāniķi nav strādājuši vēlāk par astoņiem vakarā un nav strādājuši brīvdienās. Līdz ar to mums ir reāla latviešu komanda, latviešu mehāniķi (dzinēja inženieris ir ārzemnieks) un Latvijā bāzēta komanda.''

''Motivācija puišiem ir milzīga. Iespējams, ka arī komandas nosaukums deva lielu grūdienu, jo tas, kā puiši strādāja un ar kādu atdevi, tad domāju, ka šogad mērķis ir tikai viens – uzvarēt! Kad salikām mašīnu un aizbraucām uz divu dienu testiem, mašīnai absolūti nekas nenotika un viss gāja kā pa diedziņu. Domāju, ka komanda ir nolasījusies ļoti laba un rezultātiem ir jābūt.''


Foto: Raimonds Volonts

Jānis piebilda, ka testos tika nobraukti vairāk nekā 90 apļi bez nekādām tehniskām problēmām.

''Lai auto būtu ātrs, tam arī jāizskatās smuki, tāpēc domāju, ka dizains mums ir izdevies ļoti skaists. Esam labi sagatavojušies sezonai, kur aizvadīsim sešus posmus. Žēl, ka nav posms Latvijā, taču ceru, ka Eiropas čempionāts kādu dienu atgriezīsies Latvijā. Taču plānojam šogad aizvadīt arī sacensības Latvijā. Ir baumas, ka oktobrī varētu notikt sacensības Biķerniekos, kurās noteikti centīsimies piedalīties un atrādīties mūsu līdzjutējiem,'' turpina Andris.

Jānis piebilda, ka automašīnai zem motora pārsega ir viena skaista uzlīme – Sebastjans Lēbs, kurš arī ir braucis ar šo auto, bet ar kuru vēlāk startēja jau Kevins Hansens. Baumaņi piebilda, ka viņiem esot liels prieks par to, ka daudzas lietas šai automašīnai ir ražotas Latvijā (piemēram, radiators).


Foto: Roberts Šivars

Sarunas nobeigumā Andris piebilda, ka ''Lai arī šī ir ''Peugeot Motorsport'' rūpnīcas komandas automašīna, atļaušos teikt, ka tādā stāvoklī, kādā šis auto ir šobrīd, tas nav bijis. Uzskatu, ka ne tikai autosportā, bet arī citās nozarēs, latvieši ir daudz pārāki par ārzemniekiem. Lai arī auto ir tas pats, ar kuru Jānis brauca pagājušajā gadā, tagad tas izskatās kā svešs auto, par ko vēlreiz liels paldies mehāniķiem.''

Pateicības un laba ceļa vēja vārdus teica arī Raimonds Kisiels un Jānis Krastiņš. ''Gribētu pateikt lielu paldies Baumaņu ģimenei, jo šis viss ir viņu roku darbs, viņu aizraušanās. Viņi paspēj ne tikai pelnīt naudu, bet arī nodarboties ar autosportu augstā līmenī. Ja nebūtu šī biznesa, tad nebūtu nekā no šā. Vēlreiz liels paldies Jums par to,” saka Raimonds Kisiels.


Foto: Raimonds Volonts

''Man arī ir bijis tas gods būt rallijkrosa komandā par vadītāju. Varu teikt to, ka šiem puišiem (mehāniķiem) vissvarīgākais ir finālā uzvara. Tas ir tas, kāpēc viņi citreiz neguļ naktīs un kāpēc viņi ir gatavi strādāt tās stundas. Novēlu jums ļoti labus rezultātus. Lai arī šobrīd esam aizgājuši prom no Eiropas čempionāta, ticu, ka mēs visiem spēsim parādīt, ka rallijkross Latvijā ir dzīvs un ka mums ir labas rallijkrosa tradīcijas. Veiksmi jums sezonā, pēc iespējas mazāk visādu nebūšanu trasē. Turieties, esiet kā viens vesels un rezultāts vienmēr būs,'' tā Jānis Krastiņš.


Foto: Roberts Šivars

Kad varēja uzdot jautājumus, par jautrību parūpējās Andris Daugaviņš, kurš ar humoru pajautāja, cik mašīna tērē degvielas. Pēc smiekliem zālē Jānis Baumanis ar tādu pašu humoru atbildēja, ka auto tērā 100 litrus uz 100 kilometriem.

Foto: Raimonds Volonts

Pēc pasākuma oficiālās daļas turpinājās sarunas neformālā gaisotnē, kur vairums viesu nesteidzās pamest pasākumu. Tikmēr mehāniķi turpināja savu darbu un kārtoja smago automašīnu, jo sestdienas rītā komandai jau bija jādodas uz testiem Vācijā.

Baumanis testos:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png