profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Vītols ar 'Citroen C4' aizvadīs nepilnu sezonu Lielbritānijas rallijkrosa čempionātā

Go4speed 21.03.2023 - 22:22 Vītols ar 'Citroen C4' aizvadīs nepilnu sezonu Lielbritānijas rallijkrosa čempionātā
Foto: 5 Nations British Rallycross Championship

Pērnā gada sezonā gandrīz nestartējušais Latvijas rallijkrosa braucējs Roberts Vītols apstiprinājis savus šā gada plānus un to pielāgošanu šā brīža rallijkrosa tendencēm. Roberts un arī viņa tēvs un menedžeris Uģis Vītols skaidro par izvēlēm un situāciju sportā.

Roberts atklāj, ka šogad ceļi vedīs pa iemīto taku – Lielbritānijas 5 Nāciju rallijkrosa čempionāta Supercar klase. Plānoto posmu skaits ierobežots, bet automašīna – pazīstamais un panākumus nesošais ''Citroen C4'', ar kuru pirms pāris gadiem Vītols jau startēja britu čempionāta Supercar klasē. Šogad šajā ieskaitē pievienota divu mašīnu komandu ieskaite, kas izrādījusies svarīga vairākām vienībām, tostarp Pata Dorana komandai, kas uzrunāja arī augstu novērtēto Vītolu.

''Šobrīd ir vienošanās par trim Lielbritānijas rallijkrosa čempionāta Supercar klases posmiem, visi trīs mani posmi plānoti Lidenhilā. 8. – 10. aprīlī notiks pirmie divi čempionāta posmi, bet trešā sacīkste būs piektais posms Supercar klasei, kas notiks kopā ar pasaules rallijkrosa čempionāta sacīksti 22. un 23. jūlijā. Vasaras pasākums būs milzīgs festivāls, jo pasaules rallijkross atgriezīsies dzimtenē Lielbritānijā pēc vairāku gadu pārtraukuma. Turklāt britu Supercar būs vienīgā klase ar iekšdedzes dzinēju mašīnām, jo abas starptautiskās klases būs ar elektro auto – pasaules Supercar un RX2e. Viedokļi par šo tēmu var atšķirties, taču esmu drošs, ka līdzjutēji ar sajūsmu uzņems mūsu klases troksni, šāvienus,'' iesāk Roberts Vītols.


Foto: 5 Nations British Rallycross Championship

''Kādā naktī ilgi nevarēju aizmigt, bet tad telefonā pienāca ziņa. Tā bija no Pata Dorana, kurš ziņoja, ka Lielbritānijas čempionāta Supercar klasē izveidota komandu ieskaite, un viņš būtu priecīgs redzēt mani viņa komandas sastāvā. Piedāvājums visādā ziņā bija ļoti pretimnākošs, bija sajūta, ka esam gaidīti. Savukārt mums šis piedāvājums ir ļoti atbilstošs tam, kā redzam šā brīža situāciju rallijkrosā. Šobrīd ir skaidrs, ka, lai nonāktu pasaules rallijkrosa čempionātā, kur brauc ar elektro auto, ir jāiegulda savi līdzekļi, turklāt tie ir milzīgi. Tāpat arī citos seriālos, tajā pašā Nitro Rallycross. Tāpēc šāda daļēja sezona Lielbritānijā, kur, turklāt, varu būt noderīgs mūsu draugiem komandu cīņā, ir tieši tas, kas šobrīd nepieciešams. Nav kāda liela, pilna programma, un tas ļauj Latvijā darboties vecāku uzņēmumā un ar saviem darbiem, tajā pašā laikā uzturu sevi formā un varu sevi parādīt kā aktīvu sportistu. Turklāt tas viss labā čempionātā, Supercar mašīnā. Lielbritānijas čempionāts šobrīd nav slikts. Šis un Francijas čempionāts šobrīd, šķiet, ir tie seriāli, kas ir visspēcīgākie līmenī pirms starptautiskajiem seriāliem – kā RallyX Nordic un pārējiem.''

''Lidenhila būs izaicinājums – lai gan trasi labi pazīstu, uz pērnā gada Nitro Rallycross posmu tika uzbūvēts tramplīns, pa kuru daudzi konkurenti jau ir braukuši, bet man tas būs jaunums, ko izprast un iemācīties. Tas, par ko ir prieks, ka jau ir pieredze ar Supercar, turklāt tieši šo mašīnu, jo – es tā ceru – ātrāk varēšu atgūt savu sasniegto ātrumu ar šo auto. Līdz ar to ātrāk varēšu sākt strādāt ar sīkākām niansēm, lai iesaistītos cīņā ar līderiem. 2021. gadā pirms pirmā posma tikai mācījos Supercar mašīnu, tās darbību un vadāmību, katrs posmos, sevišķi sākumā, lielā mērā bija arī šīs klases auto apguve. Šobrīd šai daļai man vajadzētu būt tikušam pāri un varēšu ātrāk sākt koncentrēties uz savu braukšanu, savu personīgo sniegumu. Pirms sezonas sākuma nekādi testi un treniņi nav paredzēti. Taču tā nav milzīga problēma, jo visu savu mūžu esmu braucis uz sacensībām, mācījies trases un salīdzinoši ātri atradis tempu.”

Pazīstama pilotam būs arī izmantotā tehnika, jo ar šo auto Vītols pirms diviem gadiem debitēja Supercar cīņās, piedzīvojot gan šokējošus panākumus, gan arī nodevīgas likstas, kas atņēma labus rezultātus.


Foto: 5 Nations British Rallycross Championship

''Par mūsu mašīnu, man pazīstamo Citroen C4: šķiet, komanda būs novērsusi lielu daļu no iepriekš piedzīvotajām problēmām. Kad ar šo auto startēju 2021. gada čempionātā, mašīnai sāka brukt balstiekārta. Mašīna bija noregulēta zema, bet, tā kā daļas bija savu dzīvi padzīvojušas, piekare sāka neturēt braukšanu ar pilnu atdevi. Līdz sezonas beigām kardinālas izmaiņas veikt vairs nebija iespējams, tāpēc regulējumi tika pacelti augstāk. Izmainījās ģeometrija un mašīna vairs nestūrējās, pagriezienos tā gribēja braukt taisni nevis iegriezt līkumā, kā es to būtu vēlējies. Komanda ziņo, ka šīs problēmas ir novērstas, turklāt mašīnas priekša nolaista zemāk nekā aizmugure. Automobilim vajadzētu vadīties labāk, taču to uzzināšu vien pirmajā treniņā Lidenhilā. Jaudas ziņā varbūt iepaliksim no konkurentiem, kuri trasē vedīs vairākas jaunas, Eiropā startējušas mašīnas. Taču tāpēc nenolaižam rokas, tieši otrādi – stiprinām savus spēkus. Nāk prātā sezona, kad britu Super 1600 klasē vienā no posmiem ar mūsu daudz piedzīvojušo Peugeot bija jācīnās pret Eiropas rallijkrosa čempionāta vadošās komandas Volland Racing jaunajām, jaudīgajām mašīnām. Tā kā viņu mašīnas bija ātrākas, man bija jāizdara daudz vairāk un radošāk, lai viņiem tiktu līdzi. Līdz ar to es kā braucējs ieguvu daudz vairāk savā pieredzē un attīstībā. Domāju, ka arī šogad būs līdzīgi. Vienmēr, dzenoties pakaļ ātrākiem braucējiem, pats kļūsti ātrāks.”

''Šoziem esmu cītīgi strādājis ar fizisko sagatavotību, esmu pamatīgi trenējies un daudz labākā formā nekā pagājušajā gadā, kad Rīgā startēju pasaules posmā RX2e klasē. Tobrīd nebiju šim jautājumam pievērsis uzmanību, un sacīkstē visas nedēļas nogales garumā jutu, ka neesmu savā ādā, ne tuvu savai labākajai formai. Šobrīd esmu nobriedis cīņai, sagatavojies. Šorīt skrienot sapratu, ka varu skriet vēl un vēl, spēka pietiek. Arī pirms diviem gadiem, pirms debijas Supercar, biju līdzīgā formā, un tā ir laba sajūta zemapziņas līmenī, ka zini, ka šajā jautājumā esi pārāks pār konkurentiem jau startā. Toreiz pirmie posmi, faktiski, to arī pierādīja. Šobrīd ir marta otra puse, laika vēl daudz, tāpēc zinu, ka būšu labā formā uz sezonas sākumu.''

Jāatzīmē, ka šogad Roberta Vītola gaitas un karjeras veidošanos var apskatīt viņa jaunizveidotajā mājas lapā robertsvitols.com. Vēl viens virziens, kurā sportists darbojas, lai sevi pēc iespējas vairāk turētu speciālistu un interesentu redzeslokā.

Var rasties jautājums, vai sajūta, ka Roberta karjera pēc 2021. gada iestrēgusi. Taču jau iepriekš rakstījām, ka šobrīd mainīgais pasaules čempionāts un rallijkross kopumā neuzrāda precīzu jauna braucēja ceļu uz virsotni. Kas vispār šobrīd ir virsotne braucējam, kuram it kā būtu iespējas attīstīt karjeru, taču nav tik grandioza finansējuma, kāds šobrīd būtu nepieciešams dalībai pasaules čempionātā?


Foto: 5 Nations British Rallycross Championship

To, ka nav viennozīmīga, vienīgā pareizā ceļa, apstiprina arī Uģis Vītols: ''Pēdējos gados ar elektro auto ienākšanu rallijkrosā un rīkošanas tendencēm kopumā rallijkross piedzīvo, var teikt, pārmaiņas. Tās šobrīd ir neskaidras, pagaidām neparāda, kurā virzienā šī kustība attīstīsies. Jauno mašīnu sacensības ir skaistas un efektīgas, tiešām prieks vērot. Tomēr lielākā daļa skatītāju vēlas šo īpašo troksni un šāvienus, ko parāda iekšdedzes auto. Par to viņi maksā, pērkot biļetes uz sacensībām. Tas, kas šobrīd notiek, vai sāk notikt, ir šo iekšdedzes dzinēju mašīnu nonākšana nacionālajos čempionātos, kas šos seriālus stiprinās. Jā, tradicionālākām, vietēja līmeņa Supercar mašīnām tas atņem iespēju izpausties, taču tas nav izšķiroši. Ar to gribu teikt, ka šobrīd mēs vērojam, kāda būs šo benzīnmašīnu rallijkrosa attīstība. Manuprāt, šobrīd nav skaidrs, ar ko šis pārmaiņu periods beigsies, iespējams, iekšdedzes Supercar liktenis pagaidām ir zem jautājuma zīmes. Līdz ar to attiecībā uz Roberta karjeru mūsu ģimenes Provento Racing komanda nav pieņēmusi lēmumu par virzieniem un soļiem, kurus spert. Mēs šobrīd baudām, izmantojam mūsu Lielbritānijas draugu uzaicinājumus un piedāvājumus bez kādiem īpašiem tālākiem mērķiem un uzstādījumiem, vairāk vērojot, kas notiek un kā attīstīsies nacionālie čempionāti kopumā. Gads, divi, un tad vajadzētu kļūt redzamam, kā veidosies rallijkross, un kādu ceļu iet šajā autosporta disciplīnā. Šobrīd ar baudu un cieņu uzņemam mūsu britu draugu uzaicinājumus, lai varētu startēt pietiekami augstā līmenī. Šogad arī Lielbritānijas Supercar čempionātā parādīsies automašīnas, ar kurām dažos atsevišķos parametros mums piedāvātais automobilis objektīvi nevarēs konkurēt. Taču sacensību finišs ir tad, kad noplīvo finiša karogs. Es zinu Roberta ātrumu un to zina arī citi. Arī Lielbritānijā es dzirdu frāzes, ka “Vītols nekad nav bijis un nebūs lēns”. Tāpēc būs interesanti pavērot, ko mēs varam likt pretī daudz attīstītākām mašīnām, kas izbrauks uz starta šā gada čempionātā.''

Roberts piebilst, ka cīņa pret Eiropas un pat pasaules līmeņa tehniku ar vecākas paaudzes automašīnu būs noderīga: ''Braucot ar šo krietni vecāko auto mēs gūsim priekšstatu par iespēju cīnīties ar modernajām mašīnām, par spēku samēriem un izredzēm. Tas var palīdzēt brīdī, kad mums nākotnē varētu būt jāizdara kādas lielākas izvēles.''

Atgādinām, ka iepriekšējā Vītolu ģimenes Lielbritānijas kampaņā uz starta Junior klasē stājās arī Roberta jaunākā māsa Laura. Autosporta plāns arī viņai nav pazudis. Skaidro Uģis: ''Izskatām vairākus variantus. Mums joprojām ir brīva Super 1600 mašīna, ar kuru plānojam sākt trenēt Lauru. Pagaidām bez konkrētas programmas, vērosim, kā mums šis izvērtīsies. Taču autosporta ideja arī viņai nav pazudusi!''

Izmantotie resursi:
www.autocross.lv
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png