profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Baumanim spožs sniegums un izcīnīta uzvara Rīgas posmā

Go4speed 19.09.2021 - 22:12 Baumanim spožs sniegums un izcīnīta uzvara Rīgas posmā
Jānis Baumanis uz augstākā pakāpiena. Foto: Ferrartum Riga

Svētdien Biķernieku trasē par 2021. gada FIA pasaules čempionāta sezonas piektā posma ''Ferratum World RX of Rīga'' uzvarētāju kļuva Johans Kristofersons. Eiropas čempionātā Euro RX1 ieskaitē Latviju šajās sacensībās pārstāvēja divi braucēji – Jānis Baumanis un Edijs Ošs. Pēc divu dienu cīņām 19 dalībnieku konkurencē Baumanis demonstrēja fantastisku sniegumu, uzvarot kvalifikācijā un pusfinālā, kā arī pierādot savas prasmes, pirmo reizi triumfējot savu līdzjutēju priekšā. Tikmēr Edijs Ošs sacensības noslēdza 15. vietā.

Pēc elpu aizraujošām cīņām sestdien notikušajā posmā, FIA pasaules čempionāta dalībniekiem nācās sākt visu no jauna, jo nedēļas nogalē rīdziniekiem un pilsētas viesiem bija iespēja baudīt divus pilnvērtīgus posmus, kas arī šodien risinājās vēsos, tomēr saulainos un sausos apstākļos.

Jau pašā dienas pirmajā kvalifikācijas braucienā fantastiskā savstarpējā duelī tikās pagājušās sezonas divi ātrākie braucēji. Matiass Ekstroms pēc labāka starta meistarīgi noturēja Johanu Kristofersonu aizmugurē. Abi zviedri uzrādīja ātrākos rezultātus arī kopējā ieskaitē, kamēr sestdienas Ferratum World RX of Rīga posma uzvarētājs Niklass Gronholms pazaudēja ātrumu pēdējā aplī un kopējā ieskaitē palika sestais. Sezonas kopvērtējuma vicelīderis Kevins Hansens nesadalīja pirmo pagriezienu ar konkurentiem, izslīdēja ārpus trases un kopējā ieskaitē palika devītais.

Ekstroma un Kristofersona duelim sekoja turpinājums otrajā kvalifikācijas braucienā. Arī šoreiz Ekstroms kļuva par līderi pēc starta, taču uzreiz veica džokera apli, kamēr Kristofersons to atstāja pēdējam aplim. Abas mašīnas pēdējo līkumu izbrauca gandrīz blakus. Finišā Kristofersons bija pārāks tikai par sekundes desmitdaļu. Kopējā ieskaitē ar to pietika tikai otrajai vietai, jo Niklass Gronholms savā braucienā uzrādīja ātrāku rezultātu četru apļu summā.


Foto: Ferrartum Riga

Pēdējā kvalifikācijas kārtā gaidītā spēkošanās Ekstromam izpalika, jo pusass defekta dēļ Münnich Motorsport automašīna palika stāvot startā, iedegoties zaļajām luksofora gaismām. Pieveicot abus brāļus Hansenus un Kristofersonu, labāko rezultātu trešajā kvalifikācijā sasniedza iepriekšējās dienas uzvarētājs Niklass Gronholms, nodrošinot pirmo vietu arī kvalifikāciju kopējā ieskaitē.

Pirmajā pusfināla braucienā Gronholms parūpējās par vēl vienu lielisku startu, kas ļāva finiša līniju šķērsot pirmajā vietā. Labāko sešu braucēju vidū iekļuva arī Timijs Hansens un Timo Šeiders. Divkārtējam DTM čempionam Šeideram pēc starta izdevās nonākt priekšā Hansenam, taču kopvērtējuma līderis ar atšķirīgu džokera taktiku tika garām vācietim.

Otrajā pusfinālā dominēja zviedru braucēji. Kamēr tālāk aizmugurē azartiskās cīņās iesaistījās Kristians Sabo un Juha Ritkonens, vietu fināla pirmajā rindā nodrošināja Johans Kristofersons, atstājot Matiasu Ekstromu un Kevinu Hansenu sev aizmugurē.

Otro dienu pēc kārtas finālā visiem priekšā startēja Kristofersons un Gronholms, taču šoreiz abi sportisti iztika bez kontakta. Kristofersons pārņēma vadību pirmajā līkumā. Lai gan Niklass Gronholms izrādīja lielisku pretestību, Johanu noķert nebija iespējams. Trīskārtējais pasaules čempions Biķernieku trasē uzvarēja jau ceturto reizi. Goda pjedestāla trešais pakāpiens tika sezonas līderim Timijam Hansenam, aiz kura palika Matiass Ekstroms, Kevins Hansens un Kristians Sabo, kurš pēdējā brīdī aizstāja Timo Šeideru, kura auto pievīla stūres pastiprinātājs.

"Mēs spējām saost uzvaru jau kādu laiku, bet šodien tā beidzot atnāca. Lai gan mums nebija labākā starta pozīcija, viss beidzot salikās mums labvēlīgi. Esmu ļoti priecīgs par to. Pirmais pagrieziens nebija tik dramatisks kā vakar. Veicām pāris izmaiņas mašīnai pēc trešās kvalifikācijas. Bija prieks, ka mašīna beidzot spēj paveikt nepieciešamo, kad tas tiešām bija nepieciešams. Nezinājām, kādu stratēģiju piekopt finālā, taču šķita, ka esam uzvarējuši, kad pirmo līkumu izbraucu pirmais,” komentē uzvarētājs Johans Kristofersons.

''Atmosfēra Latvijā ir fantastiska. Šī ir mana ceturtā uzvara šeit. Šogad bija vairāk skatītāju kā pērn. Tas ir ļoti patīkami gan braukšanas laikā, gan stāvot uz pjedestāla. Viņu klātbūtni tiešām var sajust. Nav tā, ka skatītāji tikai sēdētu klusībā. Tas motivē arī braucējus. Lai atkostu šo trasi, braucējiem un inženieriem jābūt inteliģentiem," piebilst trīskārtējais pasaules čempions.

Čempionāta kopvērtējuma līderis Timijs Hansens pirmajos piecos posmos iekrājis 130 punktus. Kevins Hansens seko ar 113 punktiem, taču viņam uz papēžiem min abi Ferratum World RX of Rīga uzvarētāji Johans Kristofersons ar 110 punktiem un Niklass Gronholms, kurš šosezon guvis 108 punktus.

Pēc sestdienas braucieniem Jānis Baumanis Eiropas čempionāta ieskaitē atradās piektajā pozīcijā. Trešajā kvalifikācijā latviešu sportistam bija trases iekšmalas priekšrocības startā. Jau pirmajos metros tika piedzīvots kontakts ar Žonatanu Paijē, bet līkuma ieejā izdevās apsteigt Hansu Goranu Ostrengu. Baumanis nonāca vadībā un brīvā trasē apliecināja ESMotorsport komandas sagatavotās Škoda Fabia ātrumu. Jānis ne tikai uzvarēja savā braucienā, bet sasniedza labāko rezultātu arī kopējā ieskaitē.


Foto: Ferrartum Riga

Ne tik sekmīgi klājās Edijam Ošam. Lielisks reakcijas laiks sniedza cerību staru, taču jaudas deficīta dēļ finišs tika sasniegts aiz saviem tiešajiem konkurentiem. Ošam gan izdevās izvairīties no liekām ķibelēm un summā uzrādīt 16. labāko rezultātu.

Mājas sienas palīdzēja Baumanim sasniegt vēl vienu labu rezultātu arī ceturtajā kvalifikācijā. Startā piekāpies Tomasam Brintesonam, Jānis rūtoto finiša karogu sasniedza otrajā vietā, ar ko bija pietiekami, lai četru braucienu summā gūtu visvairāk punktu no visiem FIA Eiropas čempionāta dalībniekiem.

Pēdējā kvalifikācijas kārtā Ošam neizdevās starts, kā rezultātā Latvijas pārstāvis nonāca iedzinējos. Pēc Dariusa Topoļevska kļūdas, poļu sportistam uztriecās Pauļus Pleskovs. Ošs izmantoja situāciju, lai aizsteigtos garām otram Baltijas pārstāvim un izcīnītu vērtīgus kvalifikācijas punktus. Četru braucienu summā Ošs ierindojās 15. vietā, kas sniedza divus punktus FIA Eiropas čempionāta kopvērtējumā.

"Starts trešajā kvalifikācijā bija ļoti labs, bet jutām, ka līdz pirmajam līkumam pietrūkst jaudas. Ceturtajā braucienā mums nenostrādāja starta kontrole, bet pēc tam iekļāvāmies sev nospraustajos laikos, līdz ar to esam apmierināti. Protams, uz Eiropas fona ar to nepietiek, bet mēs nevaram nomest 3-4 sekundes. Savu programmu izpildījām, jo bijām divas sekundes aplī ātrāki, pateicoties izmaiņām regulējumos,” pēc Ferratum World RX of Rīga norises norāda Edijs Ošs.

''Četri braucēji apsteigti faktiski uz viņu neveiksmju rēķina. Ļoti patīkama atmosfēra un prieks startēt pie tik daudz skatītājiem. Gribējās cīnīties par pusfinālu, bet redzams, ka mašīnas arī kļuvušas vairāk kā sekundi ātrākas, salīdzinot ar pagājušo gadu. Līmenis ir ļoti augsts. Es pat liktu vienlīdzības zīmi ar pasaules čempionātu. Pasaules čempionāta braucējiem arī ir jācīnās par vietu. Nav tā, ka viņi pārliecinoši brauktu pa pirmo vietu," turpina Ošs.

Baumanis lieliski izmantoja pole position priekšrocības pusfinālā un pirmo līkumu sēriju izbrauca kā līderis. Viņam sekoja Peters Hedstroms, kamēr komandas biedrs Andreass Bakeruds iestrēga otrā līkuma riepās un sagriezās, kas atstāja norvēģi bez vietas finālā. Brauciena turpinājumā Jānis pārliecinoši kontrolēja notikumu gaitu un izcīnīja uzvaru, kas sniedza izdevību startēt no pirmās rindas arī finālā.

Mājas posma priekšrocības tika lieliski izmantotas arī nedēļas nogales nozīmīgākajā braucienā. Baumanis spēja pieveikt otru pusfināla uzvarētāju Fabienu Paijē un atlikušajos apļos neļāva francūzim izbojāt vietējās publikas svētkus, kas ar gavilēm un aplausiem sagaidīja katru reizi, kad Jānis pabrauca tiem garām. Goda pjedestāla trešais pakāpiens tika zviedram Petera, Hedstromam.

“Latvijas himna sen nav skanējusi uz Eiropas vai pasaules čempionātu pjedestāla. Beidzot savās sienās izdevās izcīnīt uzvaru. Liels prieks par sasniegto. Paldies ģimenei, atbalstītājiem, komandai, skatītājiem un visiem, kuri turēja īkšķus, ierodoties šeit, par spīti visiem apstākļiem. Šī ir komandas pirmā uzvara Eiropas čempionātā, par ko liels prieks,” sajūsmu par paveikto neslēpj Jānis Baumanis.

“Sestdien vēlu vakarā veicām visas nepieciešamās izmaiņas, bet svētdien vairs neko nemainījām. Varbūt bija pāris mazas niansītes, kuras vajadzēja pamainīt, taču atradām ideālus regulējumus. Savu skatītāju klātbūtne dod papildus jaudu. Redzēsim, kas mūs sagaida ceturtajā posmā!” stāsta sacensību uzvarētājs.

Uzvara Ferratum World RX of Rīga ļāva Jānim Baumanim pakāpties uz ceturto vietu kopvērtējumā ar 48 punktiem. Sezonas līderis ar 62 punktiem ir Fabiens Paijē, kurš Rīgā palika otrajā vietā. Viņam seko Andreass Bakeruds ar 60 punktiem un Andrea Dubors ar 54 punktiem.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Unbedahts
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png