profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

14 gadus vecā Marta Starka: 'Galvenais ir nebaidīties un braukt'

Go4speed 02.05.2019 - 23:32 14 gadus vecā Marta Starka: 'Galvenais ir nebaidīties un braukt'
Marta – uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Foto: No personīgā arhīva

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) aizsākusi kustību „Sievietes autosportā”. Kustības mērķis ir popularizēt un veicināt sieviešu iesaistīšanos motorizētajos sporta veidos. LAF veido stāstu sēriju par sievietēm, kuras aktīvi piedalās aizraujošā autosporta dzīvē Latvijā. Šoreiz par ļoti jaunu, bet mērķtiecīgu meiteni – Martu Starku.

Lai arī viņai ir tikai 14 gadu, viņas sasniegumu krātuvītē ir jau vairāki pjedestāli. Šosezon Marta izlēmusi piedalīties folkreisa sacensībās.

Ko Tu atbildētu, ja kāds vaicātu Kas ir Marta Starka?
Esmu vienkārša, parasta meitene, kura mācās 8.klasē un kurai patīk autosports.

Kāda ir Tava autosporta vēsture? Kā nokļuvi līdz domai, ka vēlies piedalīties sacensībās?
Mana autosporta vēsture nav liela, man ir tikai 14 gadu. Autosporta sacensībās piedalos tikai nepilnu pusotru gadu. Jau no 7 gadu vecuma braukāju ar tēti uz sacensībām un skatījos, kā viņš brauc (Martas tētis ir autosportists – folkreisa un krosa braucējs Mārtiņš Starks (red.)). 2016.gada vasarā nokļuvu SK 333 kartinga skolā un tur nodarbības apmeklēju divus gadus. Tad arī sāku piedalīties īres kartingu sacensībās. Pēc kāda laika tētis man piedāvāja nomainīt kartingu pret auto un nu šogad debitēju folkreisa vasaras kausa 1.posmā, kur junioru ieskaitē izcīnīju 1.vietu.


Foto: No personīgā arhīva

Kas Tevi motivē braukt un piedalīties sacensībās?
Visvairāk mani motivē mana tēta panākumi autosportā. Es arī tādus gribu. Vēl ļoti mani motivē tas, ka es gribu pierādīt, ka meitenes arī var cīnieties par augstākajām vietām sacensībās.

Cik daudz Tu iesaisties savas automašīnas sagatavošanā?
Es piedalos tikai ar to, ka iztīru salonu, palīdzu ar vizuālo noformējumu. Ja ļoti vajag, varu arī nomainīt riteņus. Pati sacensībām mašīnu sagatavot nevarētu – man vienkārši nav tādu zināšanu un prasmju.

Kādi ir Tavi šīs sezonas mērķi un – ja vari atklāt – kādi plāni saistībā ar autosportu nākotnē?
Šosezon vissvarīgākais ir piedalīties visos folkreisa posmos un nobraukt līdz galam, taču plānoju izmēģināt daudz ko – Baltic Time Attack sēriju autošosejā, kroskartu, dažus sprintus. Man visvairāk patīk ideja par to, ka es nākotnē varētu braukt ar kroskartu rallijkrosā.

Kādi vēl Tev ir hobiji un vaļasprieki? Kā Tu atpūties?
Deju studijā "Kaprīze’’ jau otro sezonu es dejoju hip-hop. Bieži ar draugiem un ģimeni apmeklējam visādus autosporta pasākumus.


Foto: No personīgā arhīva

Vai, Tavuprāt, autosports ir sievišķīgs vai vīrišķīgs sporta veids? Kāpēc?
Autosportā piedalās gan sievietes, gan vīrieši un ir arī profesionālas sievietes – autosportistes. Nedomāju, ka autosportā būtu jānodala – sieviete vai vīrietis autobraucējs.

Ko Tu teiktu tām meitenēm, kam interesē autosports, taču kuras nejūtas pietiekami drosmīgas, lai uzsāktu?
Es teiktu galvenais ir nebaidīties un braukt. Ja nepamēģināsi – nesapratīsi, vai gribi arī turpināt. Bieži vien cilvēkiem tikai liekas, ka viņi grib kļūt par autosportistiem – no skatītāju rindām viss ir savādāk. Uzzināt, vai patiešām patīk un gribi tam veltīt laiku, var tikai darot.

Nākamās folkreisa sacensības, kurās redzēsim Martu Starku uz starta, notiks 18.maijā, Priekulē, autotrasē “Līgo”.

Izmantotie resursi:
LAF – Latvijas automobiļu federācija

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png