profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ostbergs: Jauki atgriezties Latvijā - 'Rally Liepāja' ceru uz atbalstu no latviešu faniem

Go4speed 30.07.2020 - 00:20 Ostbergs: Jauki atgriezties Latvijā - 'Rally Liepāja' ceru uz atbalstu no latviešu faniem
Foto: Honza Fronek

Norvēģu rallija braucējs Mads Ostbergs apstiprinājis savu dalību gaidāmajā ''Rally Liepāja'', kas notiks no 15.-16.augustam Talsu un Liepājas ceļos.

Šī nebūs pirmā reize, kad Ostbergs startē Latvijā. 2012.gadā Mads startēja ''Rally Talsi - Rally of Champions''. Pēc pirmā ātrumposma norvēģis, kurš brauca ar ''Mitsubishi Lancer Evo X'', bija ceturtais, taču otrajā posmā Ostbergs ātrumkārbas defekta dēļ bija spiests izstāties.


Foto: Honza Fronek

32 gadus vecais Ostbergs savas karjeras laikā startējis gandrīz 130 WRC rallijos, kur viņš vairākus gadus pārstāvējis M-Sport un Citroen rūpnīcas komandas. Pēc 2018.gada sezonas, netiekot vairs nevienas rūpnīcas komandas sastāvā, Ostbergs WRC čempionātā ar ''Citroën C3 R5'' automašīnu startē WRC2 klasē. 2019.gadā Ostbergs WRC2 Pro klasē izcīnīja otro vietu, bet šogad pēc trīs rallijiem Ostbergs ir WRC2 klases līderis, par deviņiem punktiem apsteidzot Nikolaju Grjazinu.

Ekskluzīvā intervijā ar portālu Go4speed Mads Ostbergs atzina, ka viņam ir labas atmiņas no ''Rally Talsi'', un sportists ar nepacietību gaida, kad atkal varēs traukties pa ātrajiem Kurzemes ceļiem.

Mads, šī nebūs pirmā reize, kad startēsi Latvijā, jo iepriekš esi startējis ''Rally Talsi''. Jā, toreiz tev tas rallijs izvērtās ļoti īss, bet ko tu no tā atceries?
Jā, atceros 2012.gadu, kad toreiz braucu Talsu rallijā, taču Latvijā esmu bijis vēl pāris reizes, kurās gan nepiedalījos sacensībās. Būs jauki atgriezties Latvijā, kura tiešām man patīk. No Talsu rallija atceros, ka ātrumposmi bija satriecoši un ļoti ātri. Arī skatītāji, kuri kārtīgi atbalstīja sportistus, bija daudz. Gaidu, kad atkal varēšu braukt šajos ceļos. Zinu, ka braucēji, kuri šeit ir braukuši, būs ļoti ātri. Ceru satikt tos braucējus, ar kuriem startēju kopā 2012.gadā. Tas būtu lieliski.

''Rally Liepāja'' ir ātrs rallijs. Tev labāk patīk ātri vai tehniski ralliji?
Man ļoti patīk ātri ralliji. Vienmēr tos esmu izbaudījis, kā arī vienmēr tādos rallijos esmu spējis uzrādīt labus rezultātus. Kā, piemēram, Somijas WRC rallijs, Igaunijas rallijs un arī Talsu rallijs. Jā, toreiz man nesanāca tajā rallijā nobraukt daudz, bet ceru, ka šoreiz mūs sagaidīs labs rallijs.


Montekarlo rallijā Ostbergs izcīnīja 1.vietu WRC2 klasē. Foto: Vladislav Maschl

Ko skatītāji no tevis varēs sagaidīt šī gada ''Rally Liepāja''?
Zinu, ka šādos rallijos ir daudz ātru vietējo latviešu braucēju, kā arī citu braucēju, kuri šeit ir braukuši. Zinu, ka latviešu braucēji ir ļoti, ļoti ātri, ko atceros no iepriekšējās reizes.

Vai šo ralliju izmantosi kā treniņu pirms ''Rally Estonia''?
Jā, šis rallijs mums būs kā gatavošanās ''Rally Estonia'' WRC posmam, tāpēc šajā rallijā mūsu automašīnai izmantosim gan jaunas detaļas, gan dažādus regulējumus. Koncentrēsimies mūsu testu programmai, bet, protams, gribam arī sacensties, lai uzrādītu labu rezultātu. Esmu pārliecināts, ka līdz ko sāksim braukt, tā aizmirsīšu par mūsu šī rallija uzdevumiem (smejas).

Ko novēli rallija skatītājiem?
Ceru, ka rallija laikā izdosies redzēt tik daudz skatītājus, cik tas būs iespējams. Protams, mums visiem būs jāievēro drošības noteikumi, bet, neskatoties uz to, ceru uz atbalstu no latviešu faniem. Tiekamies ātrumposmos.


Foto: Honza Froněk

Tāpat piedāvājam nelielu Ostberga interviju ar rallija organizatoriem  ''Rally Liepāja''.

Vai šis būs Tavs pirmais rallijs pēc pārtraukuma?
Jā, tieši tā. Pēdējais rallijs, kurā braucu, notika februāra vidū Zviedrijā. Būs pagājuši gandrīz seši mēneši bez sacensībām, kas ir mans personiskais “rekords”.

Kas ļāva izšķirties par labu startam tieši ''Rally Liepāja''?
Mēs zinām, ka šis ir ļoti labs rallijs. Tā bija Citroën izvēle par labu šim posmam. Arī man tas patīk, nedaudz to jau esmu iepazinis pirms dažiem gadiem, kad tas vēl saucās ''Rally Talsi''. Man ir liels prieks, ka atkal varēšu satikt pasākuma galveno organizētāju Raimondu Strokšu, kuru satiku jau toreiz, 2012. gadā.

''Rally Liepāja'' ir pazīstams kā viens no ātrākajiem. Braucējiem bieži nākas iespiest pedāli grīdā. Vai dod priekšroku šādiem rallijiem vai šauriem un kalnainiem celiņiem?
Mums jābūt gataviem visam, kas mūs sagaida. Mums jāpierod pie ātruma arī no psiholoģiskā aspekta, un to nevar iegūt jebkurā rallijā.


Mads Ostbergs (pa labi) un Torsteins Eriksens

Kāds ir Tavs mērķis ''Rally Liepāja''?
Grūti teikt. Neesmu braucis sešus mēnešus. Zinu, ka Eiropas čempionāts sākās Romā, tādēļ citi braucēji būs gatavāki par mani, jo mums tā būs pirmā reize atpakaļ mašīnā. Protams, tas var mums maksāt laiku, bet vēlamies visu padarīt labi. Ceru, ka būsim konkurētspējīgi un vismaz otrajā sacensību dienā kļūt par ātrāko ekipāžu. Tas ir mūsu mērķis.

Tātad kombinācija starp pieredzes gūšanu un cīņu par pozīcijām?
Jā, man riebjas startēt, nedomājot, ka varam uzvarēt. Es vienmēr centīšos darīt visu, ko spēju, lai tiktu pie panākuma, taču mums nāksies aprunāties ar komandu, kā pieiesim šim posmam un cik ļoti riskēsim.

Daudzi braucēji, it īpaši šogad, izmanto virtuālo vidi, lai sacenstos. Vai tu arī esi veltījis laiku braukšanas simulatoriem vai datorspēlēm?
Nē, neesmu gan. Centos pavadīt šo laiku kopā ar ģimeni un savu dēlu. Man šķiet, ka pirmoreiz savā pieauguša cilvēka dzīvē varēju pavadīt tik daudz laika ar ģimeni. Manam 3 gadus vecajam dēlam bija jāpaliek mājās koronavīrusa pandēmijas situācijas dēļ. Tā kā mana sieva strādāja, tad es paliku mājās ar dēlu. Šai laikā biju pilna laika tēvs un visu uzmanību veltīju tam. Šī bija lieliska atslodze no rallija. Man ir patiess prieks, ka varēju laiku pavadīt šādā pozitīvā veidā, nevis meklēt negatīvo. Ir patīkami tik ilgu laiku būt kopā ar ģimeni. Taču nu ir laiks atkal veltīt uzmanību rallijam.


Ostbergs pie WRC auto stūres

Vai pirms ''Rally Liepāja'' plāno veikt arī kādus testus?
Jā, mums būs viena testu diena. Tā kā pārstāvu Citroën, kas nāk no Francijas, tad mana mašīna nav Norvēģijā. Sagaidu, ka testi notiks Latvijā, bet par to vēl neesmu drošs. Tos organizēs Citroën.

Neraugoties uz esošo situāciju, mēs ceram ieraudzīt arī fanus no Norvēģijas. Vai Tev ir kas sakāms tiem, kas plāno šurp doties?
Protams, ir svarīgi ievērot visus padomus. Ja ceļošana būs droša, šī būs lieliska iespēja redzēt ralliju daudz tuvāk, turklāt Norvēģija nav tik tālu, tādēļ ļoti ceru, ka būs līdzjutēji, kas atbrauks un atbalstīs mūs šai posmā.

Kamēr būsi Latvijā, vai plāno arī aplūkot apkārtni?
Pagaidām tas nav ieplānots. Visticamāk, atbrauksim dienu iepriekš un dosimies prom pirmdienā. Visticamāk, nebūs daudz brīvā laika, taču, ja tas parādīsies, centīšos apskatīt Liepāju un noteikti vēlos atgriezties Talsos.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png