profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs atgriežas uz pasaules skatuves un šonedēļ startēs Formula Drift posmā ASV

Go4speed 12.05.2023 - 11:48 Blušs atgriežas uz pasaules skatuves un šonedēļ startēs Formula Drift posmā ASV
Publicitātes foto

Viens no spilgtākajiem drifteriem ne vien Latvijā, bet arī pasaulē – Kristaps Blušs – šajā nedēļas nogalē atgriezīsies pasaules spēcīgākajā drifta čempionātā, izejot uz starta Formula Drift sezonas otrajā posmā Atlantā. Naktī no ceturtdienas uz piektdienu tika aizvadīta kvalifikācija, kurā HGK pilots ierindojās 28. vietā, savukārt sestdienas vakarā norisināsies finālbraucieni. Pirms sacensībām aicinājām Blušu uz sarunu, kurā viņš atklāja gan atgriešanās iemeslus, gan arī to, kas HGK un viņa pieejā ir mainījies šo piecu gadu laikā kopš iepriekšējā starta ASV.

Kas jūs pamudināja pēc piecu gadu pārtraukuma atkal doties uz Formula Drift čempionātu?
Tā doma mums jau kādus pāris gadus bija aizbraukt un pabeigt 2018. gada sezonu, kurā mēs nenobraucām beidzamo posmu Irvindeilā. Bija pienācis laiks arī atgādināt drifta pasaules elitei par HGK. Tagad beidzot saņēmāmies tam, sakārtojām visus papīrus, bet pa šiem gadiem ir pamainījies Formula Drift nolikums un, lai piedalītos sezonas noslēgumā, ir jānobrauc pirms tam vismaz četri posmi (red. piez. kopā kalendārā ir astoņi posmi). Tas visu sarežģīja, bet, tā kā bijām saņēmušies un izdomājuši to darīt, kā arī Eiropas seriāli mūs īsti neuzrunā, tad izdomājām, ka varētu pāris sacensības ASV nobraukt. Pirmo posmu mēs izlaidām, braucam uz otro un trešo Atlantā un Orlando, kas ir blakus un arī no loģistikas viedokļa vienkāršāk. Mūsu produkcijas izplatītāji Ziemeļamerikā – Drift HQ – palīdzēs ar loģistiku, mašīnu glabāšanu un aprīkojumu, tā kā braucam bez lieka stresa izbaudīt Amerikas drifta gaisotni. Nobrauksim divus posmus un tad jau tālāk skatīsimies.

Ar kādu pieeju vai gatavošanas jūs dodaties uz ASV?
Varētu teikt, ka faktiski ne ar kādu īpašu gatavošanos. Mašīna ir tā pati, kas bija 2018. gadā, un arī tehniski nekas nav mainījies. Vienīgi jaudas ir vairāk, jo tagad izmantosim slāpekļa dioksīdu (NOS), bet riepas attiecīgi arī būs lielākas, šogad brauksim ar 295/40 izmēra riepu. Izmantosim GT Radial zīmolu, esam vienojušies par to, ka varēsim no viņiem tās nopirkt. Iepriekš mēs bijām izcīnījuši, ka mums Achilles riepas deva gan ASV, gan arī pēc tam Eiropā. Tā rūpnīca ir aiztaisījusies ciet un kopš tā laika mums riepas vairāk nav bijušas bez maksas. No morālās puses mēs braucam bez nekāda lieka saspringuma par to, ka mums par kaut ko jācīnās. Cerams, ka tādā pašā vēsā mierā un bez stresa kā FIA Motorsport Games atkal varēsim parādīt labu rezultātu. Interesanti būs atgriezties pēc pieciem gadiem Formula Drift un paskatīties, kā tur viss tagad notiek.

Likās, ka vēl salīdzinoši nesen braucāt Formula Drift, bet tiešām ir pagājuši pieci gadi. Kas ir mainījies pa šo laiku seriālā un vai esi sekojis līdzi FD? Un kas ir mainījies jums pašiem?
Liekas, ka seriālā nekas īsti nav mainījies. Vienīgi viņi šogad maina kardinālāk vērtēšanas sistēmu, ņems datus no automašīnām, kas viņiem palīdzēs tiesāt un pieņemt objektīvus lēmumus. Mašīnām neko jaunu baigi nevar izgudrot. Katru gadu ir atsevišķi braucēji, kas sagatavo vienu un to pašu mašīnu un raksta, ka viņiem tur ir simtiem un tūkstošiem uzlabojumu un ka mašīna ir labāka nekā jebkad, tas liekas smieklīgi. Ir lietas, kas strādā un kas nestrādā, vai nu tu brauc vai nu tu nebrauc. Tehniski mums nekas nav mainījies, morāli un psiholoģiski es domāju, ka arī nekas. Nekāda baigā spriedze nav, nevienam mēs neko neesam parādā, brauksim un priecāsimies.


Publicitātes foto

Kas jums kā HGK uzņēmumam ir mainījies šo piecu gadu laikā?
Lai cik jocīgi neliktos, bet Covid laikā, kad likās, ka darbība varētu apstāties vai jūtami nobremzēties, bija pilnīgi otrādāk un mums vairāku sakritību dēļ bija uzrāviens. Mēs esam jaunās telpās, esam nostabilizējušies un nav tik ļoti vairāk tās ambīcijas visu laiku braukāt pa sacensībām. Sakārtojām darbības vidi, kolektīvs ir audzis, sortiments ir audzis, paši vairāk esam un darām uz vietas. Varētu teikt, ka uzņēmums ir puslīdz sakārtots, un tad arī var arī bez stresa un panikas, tā racionālāk un mierīgāk sacensībām pieiet.

Pagājušajā gadā nobrauci divas sacensības, vienas Latvijā un otras FIA Motorsport Games Francijā, kurās uzvarēji. Šogad arī jau vismaz divas sacensības ASV ir plānā, vai ir plāns vēl kaut kur startēt, piemēram, kādās sacensībās Latvijā parādīties?
Tas būs ļoti grūti, jo pagājušajā gadā mums vēl bija divas mašīnas, bet vienu mēs pārdevām, tā kā mums ir palikusi šī viena automašīna, kas atrodas ASV. Attiecīgi, ar ko braukt Latvijā, mums īsti nav. Ja nu vienīgi mēs uz sezonas beigām būsim kaut ko jaunu uzbūvējuši sev vai uz pārdošanu, un tad tīri testa nolūkos varētu kaut ko nobraukt. Bet tīri fiziski tas pagaidām neizskatās reāli.

Detaļu tirdzniecība ir aizgājusi labi, bet kā HGK iet ar automašīnu būvniecību? Vai ir kaut kas pamainījies šajā ziņā?
Īsti nē. Tās pašas 2-3 automašīnas gadā sanāk uzbūvēt, pa vidu vēl kādi pusprojekti, bet neteikšu, ka šajā ziņā kaut kas būtu krities vai arī baigi pieaudzis. Komponentes un detaļas, jā, tur ir ļoti liels uzrāviens.

Autosportā esi teju 20 gadus, esi ļoti daudz ko izdzīvojis, ļoti daudz ko sasniedzis. Vai tev kā sportistam vēl ir kādi nepiepildīti mērķi vai sapņi, uz ko vēl tiekties?
Jā, katru gadu arvien vairāk un vairāk gribās uzbraukt kādās autošosejas sacensībās un, iespējams, arī rallijkrosā spēkus pamēģināt. Bet tā īsti nevienam nekas vairs nav jāpierāda un sev arī nekas vairs nav jāpierāda. Tas jaunības entuziasms un azarts nav gluži noplacis, bet tagad nedaudz racionālāk domā un skaties uz lietām. Ir daudzas citas saistības un atbildības, tādēļ pieejam startiem piezemēti un iespēju robežās.

Bet tas ir interesanti, ka ir vēlme uzbraukt arī citās disciplīnās, piemēram, atgriezties autošosejā.
Jā, tāda doma ir, vai nu pašiem ir kaut kas jāuzbūvē vai arī no kāda jāiznomā kāds auto. Grūti gan ir sezonas vidū kaut ko atrast un kādā puslīdz labā mašīna iekāpt. Varbūt pašiem ir jāuztaisa sava BMW 325 Cup automašīna Baltijas čempionātam, ar kuru varētu ne tikai es, bet arī Haris vai kāds cits no kolēģiem pamēģināt spēkus autošosejā. Redzēsim, kā viss izvērsīsies.

Formula Drift 2. posma grafiks (pēc Latvijas laika):
13. maijs, 22:30 – TOP 32 finālbraucieni
14. maijs, 02:30 (naktī) – Atklāšanas ceremonija un TOP 16

Tiešraide būs vērojama https://www.formulad.com/live.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png