profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs atklāj jaunās sezonas plānus

Go4speed 20.03.2021 - 11:34 Blušs atklāj jaunās sezonas plānus
Foto: No sportista personīgā arhīva

Latvijas drifteris un automašīnu būvētājs Kristaps Blušs jau gadiem ilgi veido iespaidīgas drifta automašīnas. Kristapa uzņēmums HGK ir atpazīstams ar saviem virsbūves paneļiem, kas raksturīgi lielākajai daļai viņa automašīnu. Parasti jaunu automašīnu būvēšanā tiek izmantoti BMW, taču pēdējais no veikumiem ir tieši ''Toyota Supra''! Sarunā ar Motul Latvia Blušs pastāsta gan par jauno auto, gan saviem šīs sezonas plāniem.

Kristap, tu esi pazīstams ar saviem 'Eurofighter' Kevlar korpusa BMW drifta automašīnām. Tomēr 2021.gadam esi uzbūvējis 'Toyota Supra Eurofighter'. Kā tas tapa?
Tieši Ņikita Šikovs nāca klajā ar ideju un lūdza mūs uzbūvēt 'Eurofighter Supra'. Ņikita ir 'Toyota Gazoo' oficiālais braucējs, tāpēc būvēt šādu automašīnu manam uzņēmumam bija lieliska iespēja.


Foto: Nikita Shikov

Cik svarīgi tev ir tas, ka tāds lielais automašīnu ražotājs, kā Toyota, atbalsta drifta sacensības?
Tas patiesībā nav nekāds jaunums. Lielie ražotāji ASV jau kādu laiku atbalsta driftu. Toyota jau vairākus gadus atbalsta braucējus ''Formula D''. Tas attiecas arī uz Ford. Tomēr Eiropā un Krievijā tas ir salīdzinošs jaunums un ir lieliski, ka šie ražotāji beidzot atzīst drifta popularitāti.

Vai vari padalīties ar kaut ko vairāk par ''Eurofighter Supra''? Cik daudz no oriģinālās automašīnas ir palicis?
(Smejas) Priekšējie un aizmugurējie lukturi un es domāju, ka arī durvju eņģes. Priekšējie un aizmugurējie apakšrāmji. Ir grūti pateikt, bet es domāju, ka mēs izmantojām tikai apmēram 10/15 Supra rezerves daļas. Tāpat kā mūsu BMW projektos, viss korpuss un apvalks ir Kevlar.


Foto: Nikita Shikov

Jaunā Supra daudzējādā ziņā ir līdzīga BMW. Daudzi drifteri izmanto dažādās pieejas un pielāgo savus BMW B58 sešu cilindru dzinējus, bet šoreiz izlēmāt izmantot citādu pieeju. Kāpēc?
Jā, šai konstrukcijai mēs izmantojām oriģinālo 2JZ turbokompresoru. Tas bija Ņikitas lēmums, jo tas ir oriģinālais ''Toyota'' dzinējs. B58 ir lielisks dzinējs un esmu daudz pētījis, kas ar to ir darīts citur. Šķiet, ka tas ir nedaudz jāuzlabo, lai tas kļūtu uzticamāks. Salīdzinot ar 2JZ motoru, kas darbojas jau vairāk kā 20 gadus, ir daudz drošāk to darbināt ar lielākiem zirgspēkiem. Šobrīd mūsu ''Eurofighter Supra'' darbojas ar aptuveni 1000 ZS jaudu.


Foto: Vsevolod Rozhok

Kādi ir tavi plāni 2021.gadam? Vai būvēsi arī pats savu ''Supra''?
Nē, es palikšu pie saviem E92 Eurofighters. Man nav saiknes ar ''Toyota'' un tas visu sarežģī. Pašlaik mēs testējam savas 2021. gada automašīnas. Lai gan man patīk ideja vadīt automašīnu ar turbokompresoru, es dodu priekšroku mūsu dabiski noslogotajiem V8. Tie ir daudz vienkāršāki: gaiss un degviela, tas arī viss. Ja mums nepieciešama papildus jauda, mēs izmantojam slāpekli. Šogad mēs centīsimies veikt pilnu RDS GP sezonu Krievijā, kā arī ''Driftmasters GP'' sacensības manā dzimtajā pilsētā Rīgā. Papildus tam mēs pievienosimies arī FIA starpkontinetālā drifta čempionātam. Driftam Latvijā šis būs lielisks gads.

''HGK Fighters Team'' 2021.gada komanda

Gan Supra, gan jūsu automašīnas izmanto Motul produktus. Ko tev nozīmē sadarbība ar Motul?
Man Motul nozīmē uzticamību. Mēs no saviem dzinējiem sagaidām ļoti daudz, tāpēc mums ir nepieciešama uzticama eļļa. Ja godīgi, mēs esam neoficiāli Motul vēstneši. Katrai automašīnai, ko kopš 2007. gada esam uzbūvējuši, motorā esam izmantojuši tieši Motul un gandrīz visi mūsu klienti paliek pie Motul. Mums tas izsaka visu!
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png