profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Ozoliņš ar Dambju būvēto elektroauto uzstāda pirmo rekordu (VIDEO)

Mārtiņš Jankovskis 03.05.2016 - 09:40 Ozoliņš ar Dambju būvēto elektroauto uzstāda pirmo rekordu (VIDEO)
Kristaps Dambis, Māris Ozoliņš un Andris Dambis. Foto: facebook.com/electricfoxdragster

Jau ziņojām, ka latviešu auto inženiera Andra Dambja darbnīcā Ogrē tapis jauns un unikāls elektroauto projekts - dragreisa mašīna, ar kuru pieredzējušais dragreisa braucējs Māris Ozoliņš centīsies labot pasaules rekordu elektroautomašīnām. Ja vēl pagājušajā trešdienā "Electric Fox" auto 333 trasē aizvadīja tikai pirmos izmēģinājuma braucienus, tad jau aizvadītajās brīvdienās šis auto Zviedrijas pilsētā Malmē uzstādīja jaunu rekordu.

Par to, kā Ozoliņam gāja šajās sacīkstēs, to portāls Go4speed jautāja pašam Mārim.

Māri, varbūt sākumā, lūdzu, pastāsti, kā tev radās šāda ideja būvēt dragreisam elektromašīnu?
Kad beidzās pagājušā sezona ar ''Mitsubishi Evo'', sāku domāt, ko darīt tālāk. Tobrīd manam auto jau pienāca tā robeža, ka tur bez milzīgiem ieguldījumiem neko vairs traki nevar uzlabot. Pēc tam kaut kā acis pievērsās elektromobiļiem, kuri arī Latvijā sāk parādīties. Pēc tam kaut kā nejauši Youtube uzgāju video, kur elektromobilis uzstāda jaunu rekordu. Tobrīd tā ideja patika, un nodomāju, ka tas varētu būt īstais brīdis, lai pamēģinātu kaut ko jaunu. Pēc tam atcerējos, ka mums taču ir Andris Dambis ar savu komandu, pie kura drīz vien arī devos ciemos. Izrunājāmies, kur viņam patika šī ideja. Tā mēs to projektu arī kopā iesākām un turpinām.

Cik finansiālajā ziņā šis projekts ir lētāks vai dārgāks par tavu Evo?
Šis projekts noteikti ir dārgāks par Evo projektu. Šis ir unikāls projekts.

Kā gāja aizvadītajos testos?
Pirmajā dienā cīnījāmies ar dažādām tehniskām problēmām, tāpēc baigi labie laiki nebija, taču uz beigām jau izdevās uzrādīt labus rezultātus. Protams, ir vēl daudz ko darīt, taču ejam pareizajā virzienā.


Foto: facebook.com/electricfoxdragster

Cik saprotu, tad tagad viens rekords pieder arī latviešiem?
Jā, ar prieku varam teikt, ka šobrīd esam uzstādījuši pasaules rekordu elektroautomašīnām ar maiņstrāvas dzinējiem. 202 metrus garo distanci veicām 5,61 sekundē, kur gala ātrums bija 204 km/h. Jāatzīmē, ka uzrādītais laiks bija ātrāks, nekā pirms tam, kad tādu pašu distanci braucu ar Evo. Šobrīd mēs esam ātrāki par Evo.

Interesanti, cik ātri ar šādu auto varētu sasniegt 100 km/h?
Viennozīmīgi tas būs zem divām sekundēm, bet, cik precīzi, to es tev precīzi nevaru pateikt, jo nekas tāds nav mērīts. Ja ar savu Evo 100 km/h sasniedzu 1,8 sekundēs, tad šis auto ir ātrāks. Domāju, kādā pusotrā sekundē varētu sasniegt 100 km/h.

Kādas pašam ir sajūtas, braucot ar šādu elektroauto?
Pavisam savādākas (smejas). Pirmkārt, ir klusums un nav motoru rūkoņa, taču tu dzirdi pavisam citas skaņas – kā riepas švīkst, kā 800 volti aizmugurē čirkst (smejas). Arī uzrāviens šim auto ir savādāks. Ja benzīnauto no sākuma ir uzrāviens un pēc tam paātrinājums pazūd, tad šeit tas paātrinājums ir visu laiku. Vienīgi ir dīvainas sajūtas, kad iespiežu pedāli grīdā, jo tad ir spēcīgs spiediens pretim un ir sajūtas, ka mani rauj uz augšu (smejas).

Cik redzēju video, tad man liekas, ka šis auto ir stabilāks.
Jā, tā ir. Šis auto pie beigām, kad parasti Evo man sāka jau nedaudz svaidīt pa labi un kreisi, likās stabilāks. Pats brīnījos, ka tik taisni iet.


Testu dalībnieks. Foto: Māris Ozoliņš

Vai bremzējot izpletni arī izmantoji?
Pēdējos braucienos bremzēju ar izpletni, bet pirms tam to nedarīju. Šeit bija gara bremzēšanas josla, tāpēc arī varēja to neizmantot.

Tagad, kad viens rekords ir uzstādīts, kas plānojas tālāk?
Ir jāturpina strādāt un attīstīt šis auto, lai mēs varētu uzstādīt absolūto rekordu elektromašīnām. Šobrīd esam sasnieguši mazo solīti, bet ir vēl jāsper tas lielais un galvenais. Jau pavisam drīz dosimies uz citu trasi, kur mums būs jāveic 400 metrus gara distance. Paskatīsimies, kā mums tur ies, jo tas galvenais rekords, kuru gribam sasniegt, ir tieši 400 metros (šobrīd rekords ir 7,2 sekundes).

Kad šādu rekordu varētu pārsist?
Šajos testos noteikti nē, jo mēs vēl visu laiku regulējam auto. Ja neizdosies šogad, tad cerams, kā nākamgad mēs to pārspēsim. Tas nav tā – atbrauc un uzstādi rekordu (smejas). Būs jāpasvīst.

Vai jums šajos testos pievērsa lielu uzmanību?
Jā, protams. Daudzi nāca klāt, skatījās, pētīja un uzdeva jautājumus. Kad pateicām, ka šo auto būvējis Dambis, kura auto uzvarēja arī Paikspīkā, tad cilvēkiem mutes bija vaļā.

Ko tavs ''Evo'' tagad dara?
Šobrīd nolikts garāžā, jo tur ir jāsalabo motors. Šobrīd šos divus projektus finansiālajā ziņā apvienot ir grūti, tāpēc lielāka uzmanība tiek pievērsta elektromašīnai. Lai Evo pastāv kādu brītiņu garāžā, bet, ja kāds to vēlas iegādāties, tad par sapratīgu un taisnīgu samaksu esmu gatavs to pārdot.

Vai šo elektro dragsteri mēs redzēsim arī Latvijā?
Jā, augusta sākumā plānojam ar šo auto startēt Ventspilī.

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png