profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latvijas komandai pozitīva pieredze Starptautiskajās motorsporta spēlēs

Go4speed 04.11.2019 - 16:09 Latvijas komandai pozitīva pieredze Starptautiskajās motorsporta spēlēs
Fotogrāfs Olafs Ezertēvs

No 2019. gada 31. oktobra līdz 3. novembrim Romā un netālu esošajā Vallelunga trasē pirmo reizi norisinājās FIA (Starpautiskās Automobiļu federācijas) rīkotās "Motorsport Games". Kopā tika pārstāvētas 49 valstis, katrai no tām sava komanda, kuras sportisti pārstāvēja valsti kādā no sešām autosporta disciplīnām.

LAF (Latvijas Automobiļu federācija) šīm spēlēm pieteica sportistus četrās no sešām iespējamām autosporta disciplīnām – Autošosejai jeb Touring Car, Kartinga Slalomam, Driftam un Digitālajam motorsportam.

Linda Medne, LAF ģenerālsekretāre: “Esot kopā ne tikai ar Latvijas komandu bet arī citām, iegūti ļoti daudz patīkami iespaidi. Latvijas komanda iekšēji bija ļoti vienota un radās sadraudzība ar citu valstu pārstāvjiem. Sarunājoties ar citām delegācijām un sportistiem - skaidrs ir viens, visi labprāt atgrieztos vēlreiz, jo sacensības raisījušas patīkamas emocijas ikvienam. Kaut arī pasākums norisinājās pirmo reizi, organizācijas līmenis sasniedz Pasaules čempionātu norisi. Viss izstrādāts līdz pēdējai niansei, lai viss norisinātos bez aizķeršanās un liekiem starpgadījumiem – sacensību formāts bija kompakts un ērts. Interesanti bija vērot to, ka citu disciplīnu pārstāvji devās vērot, kā sacensībās veicās citiem, sportisti atbalstīja viens otru. Šīs sacensības bija ļoti “gards” nobeigums autosporta sezonai. Ceram uz atsaucību no sportistiem arī nākamajā gadā, jo federācija ar lielāko prieku redzētu Latvijas komandu arī turpmāk šādu sacensību startos!”


Fotogrāfs Olafs Ezertēvs

Autošosejas jeb Touring Car disciplīnas braucējs Valters Zviedris, profesionālu un pieredzes bagātu sportistu vidū, ieguva 12. vietu, startējot ar "Audi RS 3 LMS" automašīnu. Kopumā šajā disciplīnā startēja 20 dalībnieki. Sportists atklāja, ka braukšana mitros laikapstākļos šoreiz bija veiksmīgāka, ātrums lielāks, bet braukšana sausā trasē šoreiz lēnāka. Valters Zviedris: “Kopumā sacensības bija ļoti interesantas, pirmā pieredze braucot šajā trasē, kā arī formāts vēl neredzēts. Šoreiz laikapstākļu maiņa nenāca man par labu – uz slapja asfalta biju ātrs, bet sausais segums pievīla. Esmu priecīgs par iespēju, pārstāvēt savu valsti bija liels gods.”


Fotogrāfs Olafs Ezertēvs

Kartinga Slaloma disciplīnā Latvijas komandu pārstāvēja brālis un māsa - Nikolass un Emīlija Bertāni. Treniņbraucienus jaunie sportisti aizvadīja ļoti veiksmīgi – ierindojoties augstajā otrajā vietā. Pēc pirmajām divām sesijām Latvija ierindojās septītajā vietā, bet astotdaļfināla cīņā mūsu sportisti piekāpās Portugāles duetam un no cīņas izstājās, 28 sportistu konkurencē ierindojoties 16. vietā. Nikolass Bertāns: “Trase šai disciplīnai tika izveidota tehniski sarežģīta. Sportistiem bija jābūt ļoti precīziem, lai nekļūdītos un neiegūtu soda sekundes neuzmanības dēļ. Sacensību noslēgumā esam ieguvuši milzīgu pieredzi, kura noderēs arī turpmāk – sportiskajā izaugsmē!” Emīlija Bertāne: “Ierodoties šeit, bija ļoti neierasta sajūta – pēc grandiozās atklāšanas šķita, ka esam nokļuvuši Motorsporta Olimpiskajās spēlēs. Runājot par sacensībām – lietus un mainīgie laikapstākļi nedaudz sarežģīja braukšanu, bet esmu priecīga, ka bija iespēja startēt kopā ar brāli un uzskatu, ka esam guvuši jaunu un noderīgu pieredzi.”

Digitālā motorporta disciplīnā Latvijas komandas sastāvā cīnījās Krišs Jaunzemis. Pēc kvalifikācijas, Latvijas pārstāvis ieņēma devīto vietu, bet C pusfinālā uzstādīja piekto labāko rezultātu. Krišam konkurenci sastādīja 29 citu valstu pārstāvji, starp kuriem sacensību noslēgumā viņš ierindojās 15. vietā. Krišs Jaunzemis: “Tik augsta līmeņa digitālā motorsporta sacensības vēl nebiju pieredzējis. Dalība šajā disciplīnā deva iespēju pieredzēt to, kāda konkurence ir ārpus valsts robežām – tagad zinu, uz ko jāliek uzsvars turpmākajā treniņu procesā. Pavisam noteikti varu teikt, ka man vēl ir jāaug un jāattīstās!”

Fotogrāfs Olafs Ezertēvs

Drifta disciplīnā startēja latviešu drifteris Edmunds Bērziņš ar BMW automašīnu. Kvalifikācijas braucienos sportists uzrādīja desmito labāko rezultātu, bet savu dalību 22 sportistu konkurencē noslēdza, ierindojoties 11. vietā sacensību kopvērtējumā. Edmunds Bērziņš: “Sacensības nebija vieglas, mainīgie laikapstākļi lika šķēršļus visiem drifta disciplīnas sportistiem. Braukšana pa slapju segumu prasa pavisam citas iemaņas, kuras arī man vēl ir jāpilnveido. Gribētu teikt lielu paldies visiem līdzjutējiem, papildus atbalsts sacensībās ārpus Latvijas, ļoti palīdzēja cīnīties.”

Elīne Berķe, LAF Drifta komisijas vadītāja / FIA Drifta komisijas viceprezidente / FIA “Motorsport Games” drifta sacensību koordinatore: “Jau pirmajā šo sacensību gadā man un komandai no Latvijas bija iespēja organizēt drifta disciplīnas sacensības “FIA Motorsport Games” ietvaros – kopā ar sacensību direktoru Jāni Blušu un diviem tiesnešiem, Lailu un Gunāru Ķeipāniem guvām atzinību un novērtējumu par augsto līmeni ne tikai no trases īpašnieka, bet arī sacensību rīkotāja “SRO” Motorsports Group, kas īstenoja šo projektu kopā ar FIA. Esam pagodināti saņemot aicinājumus no citu valstu delegātiem palīdzēt organizēt drifta sacensības viņu valstīs, jo viņi atzīst, ka esam spējīgi organizēt augstas kvalitātes autosporta pasākumus.”

Zeltu un trofeju sacensību noslēgumā savai valstij ieguva krievu sportisti, kuri izcīnīja zeltu Autošosejas jeb Touring Car disciplīnā un divas bronzas medaļas – Kartinga Slaloma un Drifta disciplīnās. Kopvērtējuma otrajā vietā ierindojās Itālija, bet trešajā – Austrālija.

FIA "Motorsport Games" ir radīts, kā multifunkcionāls autosporta notikums, kurā uz starta stājas dažādu disciplīnu pārstāvji, pārstāvot valsti nevis individuāli, bet startējot komandā, cīnoties par galveno balvu savas nācijas labā. Šī gada sacensību norisē iekļautās disciplīnas: GT, formula 4, autošoseja, drifts, kartingu slaloms un digitālais motorsports.

Papildu informācija
LAF preses pārstāve
Zane Lielkāja

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png