profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Eduards Kalve: Šobrīd plānojam, kā un vai mēs varēsim iesākt vasaras sezonu

Mārtiņš Jankovskis 09.03.2021 - 06:45 Eduards Kalve: Šobrīd plānojam, kā un vai mēs varēsim iesākt vasaras sezonu
Foto: Toms Paipals Photography

LAF Standarta Automobiļu komisija, kas organizē dažādu veidu sacensības amatieriem, kurās var startēt ar ceļu satiksmei sagatavotām automašīnām, arī šogad Covid-19 pandēmijas dēļ bija spiesta veikt būtiskas izmaiņas plānoto sacensību norisē. Jau ziņojām, ka februāra sākumā tika paziņots, ka ziemas autosprinta sezona ir beigusies nesākusies. Kopumā bija plānotas gandrīz 20 sacensības dažādās ziemas kausa izcīņās.

Lai noskaidrotu, kāds noskaņojums valda LAF Standarta Automobiļu komisijā un kādi ir tuvākie un tālākie plāni, portāls Go4speed uz sarunu aicināja Komisijas padomes priekšsēdētāju Eduardu Kalvi.

Eduard, kāds noskaņojums valda jūsu pusē? Šogad bija tik skaista un piemērota ziema, bet beigās no sacensībās nekas nesanāca.
Jā, ņemot vērā, ka valdība pagarināja valstī ārkārtas stāvokli un - izsludinātos ierobežojumus, mums nekas cits neatlika kā atcelt ziemas autosprinta sezonu. Šobrīd ārkārtas situācijas laikā var notikt tikai treniņi. Protams, gan paši cerējām, gan sportisti, ka mums tomēr izdosies aizvadīt kādu posmu, jo apstākļi ziemas sacensībām šogad bija fantastiski, bet diemžēl šobrīd tas nav iespējams. Ļoti žēl, ka tā.


Foto: Raimonds Volonts

Vai šogad, ņemot vērā, ka oficiālas sacensības bija aizliegtas, ļoti strauji nepieauga nelegālo treniņu un sacensību skaits?
Jā, tā diemžēl notika. Ņemot vērā, ka pēdējos gados mums nebija ziemas, bet šogad mums bija fantastiski ziemas apstākļi, sociālajos tīklos redzējām, ka cilvēki paši sev atrod iespējas braukt. Jāsaka, ka šoziem tik daudz ziemas trases (arī jaunas) saradušās, cik pēdējos gados nekad nav bijušas. Protams, problēma tajā visā ir tā, ka šādas sacensības netiek saskaņotas un tajās tiek ignorētas visas drošības prasības.

Rīkot oficiālus treniņus amatieru braucējiem laikam neatmaksājas.
Treniņu, iespējams, varējām rīkot, bet pats saproti, ka uz tiem, visticamāk, neviens nebrauktu. Ja trase nepieder organizatoram, tad, lai noorganizētu treniņus pāris mašīnām, izmaksas būtu milzīgas – jānomā trase, jāmaksā tiesnešiem, mediķiem u.t.t. Tas izmaksātu dārgi. Bet, ja sportistam ir iespēja pa 5 vai 10 eiro braukt pa pļavu vai kādu citu trasi, tad, protams, viņš izvēlēsies šo variantu. Žēl bija noskatīties, ka daudzu lielisku trašu organizatori bija spiesti sēdēt malā un vērot, ka daļa sportistu, kuri varētu, ievērojot visas drošības prasības, braukt legālās trasēs, beigās piedalās nelegālās sacensībās.


Foto: Raimonds Volonts

Cik saprotu, tad jūs vērsāties atbildīgajās institūcijās ar plānu sacensību norises atjaunošanai, bet šobrīd nav zināms, kad varētu sekot kādas izmaiņas.
Jā, šobrīd autosports ir apturēts, tāpēc esam gatavi uz visu, lai atsāktu sacensības. LAF darba grupā izstrādājām konkrētas vadlīnijas drošai treniņu un sacensību norisei, esam vērsušies atbildīgajās institūcijās ar vēstuli, kura paredz, balstoties uz vadlīnijām, atļaut rīkot oficiālas autosporta sacensības. Redzēsim, kad un kas pavirzīsies uz priekšu.

Protams, žēl, ka mums aizliedz rīkot šādas sacensības, kas notiek brīvā dabā un kur katrā automašīnā sēž viens vai divi sportisti. Telpa ir neierobežota, bet diemžēl neviens to neklausās un nevienam tas neinteresē. Diemžēl lēmumi valdībā tiek pieņemti kopainā – viens likums visiem.

Vai darbs pie vasaras sezonas posmu aizvadīšanas jau notiek?
Šobrīd plānojam, kā un vai mēs varēsim iesākt vasaras sezonu. Šobrīd mums bija plānā 3.aprīlī Biķerniekos sākt jauno autosprinta sezonu, bet tas arī paiet zem valdības aizliegumiem. Līdz ar to mēs šo posmu pārcēlām uz 17.aprīli cerībā, ka valstī būs uzlabojumi.


Foto: LAF Standarta Automobiļu komisija

Šāda neziņā, kad daudz kas tiek atcelts/atlikts/pārlikts, mēs nevaram zaudēt kādu trasi vai kādu sacensību organizētāju?
Situācija, protams, ir skumīga. Daudzas industrijas šajā pandēmijā ir cietušas un ietekmētas. Ja tas turpināsies vēl vasarā, tad diemžēl mums var nākties šķirties no dažiem organizatoriem. Jāsaprot, ka tādā amatieru sportā visu pasākumu organizēšana balstīta uz lielu entuziasmu. Ja kādam trases īpašniekam izdodas nopelnīt kādu naudiņu, tad tas ir lieliski, bet, protams, neviens nerīko ar domu, ka viņš tagad baigi pelnīs. Salīdzinot ar profesionālajiem sportiem, amatieru sportā dalības maksas ir simboliskas, bet izmaksas – milzīgas. Amatieru sacensībās katras sacīkstes tiek gaidītas kā lieli svētki, kas organizatoriem un trašu īpašniekiem dod iespēju turpināt strādāt, eksistēt.

Jāpiebilst, ka nesen LAF Standarta Automobiļu komisija izstrādāja minirallija rokasgrāmatu, bet pirmdien LAF Standarta Automobiļu komisija pavēstīja, ka darbu sācis minirallija un autosprinta fanu veikals, kur klāstā pieejamas jakas, T-krekli un zeķes, lai sezonu varētu sagaidīt godam.

Autosprinta vasaras kalendārs:

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png