profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Zviedrim un Horelikam labi panākumi sacensībās Somijā

Go4speed 25.08.2020 - 11:08 Zviedrim un Horelikam labi panākumi sacensībās Somijā
Publicitātes foto

22.-23. augustā Botniaring sacīkšu trasē, kas atrodas 380 kilometrus uz ziemeļiem no Helsinkiem, norisinājās Somijas auto šosejas čempionāta “Rata SM” 1. posms. Šim vajadzēja būt šī čempionāta ceturtajam posmam no pavisam paredzētajiem pieciem, bet, ņemot vērā, ka Covid-19 pandēmijas dēļ arī Somijā šogad pastāvēja strikti pulcēšanās ierobežojumi, tad pirmie trīs posmi tika atcelti, un tagad čempionāts norisināsies tikai divos posmos – šajā, kurš tikko norisinājās Botniaring, un septembra otrajā nedēļā Alastaro trasē.

Uz aizvadītajām sacensībām bija ieradušies apmēram simts sportisti, un no tiem 31 Legend Car klases braucēji. Pārsvarā bija braucēji no Somijas, kā arī divi Latvijas sportisti - Valters Zviedris, kurš startēja profesionāļu jeb “Pro” ieskaitē, bet otrs no latviešiem bija Latvijas autosporta leģenda Jānis Horeliks, kurš startēja “Masters” ieskaitē.

Ļoti spraigu un interesantu sacensību aizvadīja “Jūrmala/ Papa’s Sacīkšu Komanda” 19 gadīgais autosportists Valters Zviedris, kurš 31 sportistu konkurencē trijos sacīkšu braucienos attiecīgi izcīnīja 14., 7. un 7. vietu. Valters visu nedēļas nogali bija diezgan ātrs, kur visos brīvajos piektdienas treniņos uzrādīja labus apļa laikus Top 10 robežās. Sestdienas rīta pusē sportisti tika sadalīti divās grupās, kur gan Jānim, gan Valteram izdevās uzrādīt ceturto apļa laiku katram savā grupā, kas deva viņiem iespēju startēt pirmajā braucienā no ceturtās rindas - attiecīgi Valteram no 7. starta vietas un Jānim no 8. starta vietas.


Publicitātes foto

1. brauciens abiem Latvijas sportistiem nebija tas labākais, jo vēl nebija atrasti pareizie auto regulējumi priekš jaunajām no Amerikas importētajām Hoosier riepām, ar kurām šogad Eiropā sāk braukt tikai pirmo gadu. Jānis spēja nosargāt sev 9. vietu, bet Valters nokrita līdz 14. vietai. Jāpiebilst, ka uz katra nākamā brauciena startu braucēji tika likti iepriekšējā braucienā uzrādīto apļa laiku secībā – divi ātrākie pirmajā rindā un tad seko visi pārējie pēc to uzrādītajiem apļa laikiem. Tas nozīmēja, ka svētdienas braucienus Valteram un Jānim bija jāsāk no 7. rindas, jo viņi bija uzrādījuši 13. un 14. ātrākos apļus starp visiem 31. Legend Cars braucējiem.

Svētdienas rītā lija stiprs lietus, tāpēc rīta treniņu sportistiem nācās aizvadīt ekstrēmos apstākļos, jo stiprā lietus un aizsvīdušo logu dēļ redzamība brīžiem līdzinājās nullei. Jāpiebilst, ka Legend Cars automašīnas nav aprīkotas ar logu tīrītājiem, jo ASV ar tām lietus laikā nebrauc – līdzīgi kā NASCAR čempionātos vienkārši gaida, kad pāries lietus un nožūs sacīkšu trase, un tikai tad atsāk sacensības. Eiropā un Skandināvijā tā nedara, tāpēc nācās samierināties un sadzīvot ar sliktu redzamību lietus sacensību laikā. Uz otrā brauciena sākumu trase vēl bija mitra, bet sacensību organizatori nolēma, ka visiem sportistiem jādodas trasē ar sausajam laikam paredzētajām “Semi-Slick” riepām. Šādos laika apstākļos latviešiem veicās vislabāk un viņi stipri uzlaboja savas pozīcijas. Valters finišēja 7. vietā, uzrādot trešo ātrāko apļa laiku no visiem startējušajiem, un arī Jānis uzrādīja piekto ātrāko laiku, lai gan finišu sasniedza 14. vietā. Tas abiem mūsu sportistiem pavēra iespējas šīs nedēļas nogales noslēdzošo startu uzsākt no otrās un trešās rindas.

Jānis un Valters aizvadīja lielisku 3. braucienu. Pēc laba starta Valters izvirzījās 4. vietā un to noturēja līdz brauciena priekšpēdējam aplim, kad viņu noķēra vesela grupa, tostarp arī Jānis. Pēc vairākām savstarpējām apdzīšanām pēdējā apļa laikā abi mūsu sportisti finišēja cieši viens aiz otra - Jānis 6. vietā un Valters 7.vietā. Visi 31 Legend Cars sportisti startēja kopā, bet, rēķinot rezultātus, tie tiek vērtēti trīs atsevišķās kategorijās – “Semi Pro” iesācēju klase, “Pro” (sportisti ar divu un vairāk gadu pieredzi, kurā startē Valters), kā arī “Masters” ieskaitē (sportistiem vecumā virs 40 gadiem, kurā startē Jānis).


Publicitātes foto

Pirmo un otro braucienu Jānis savā ieskaitē “Masters” noslēdza 3.vietā, bet trešo noslēdzošo braucienu Jānis finišu sasniedza 1.vietā, kas viņam ļāva mājup uz Latviju doties ar trim izcīnītiem kausiem. Kopējā ieskaitē pirmo braucienu uzvarēja Veli-Pekka Kartunens, bet otrajā un trešajā ātrākais bija Jesse Kari, kurš arī ir nostiprinājis savu vadību šī gada Somijas čempionāta kopvērtējumā.

Komanda izsaka lielu pateicību mūsu mehāniķiem Normundam Šubeckim un Agrim Maļuckim par lieliski sagatavoto tehniku un spēju to pielāgot mainīgajiem laika apstākļiem. Paldies arī Jūrmalas pilsētas domei par sniegto atbalstu Valtera dalības maksu apmaksai, kā arī visiem pārējiem sponsoriem, atbalstītājiem un faniem.

Nākamās “Legend Cars” sacīkstes Latvijas sportistiem paredzētas septembra vidū Alastaro trasē, kur arī tiks izcīnīti Somijas čempiona tituli šajā atraktīvajā un ar dalībniekiem visbagātākajā Somijas auto šosejas čempionāta klasē. Savukārt no 9. līdz 11. oktobrim paredzētas Ziemeļeiropas zonas (NEZ) finālsacensības Rīgā, Biķernieku trasē, uz kurām sola ierasties labākie Somijas, Zviedrijas un, iespējams, arī Dānijas, un citu valstu sportisti, protams, ja robežas uz to brīdi būs atvērtas arī ar citām valstīm, un varbūt pat kāds sportists varētu pie mums atbraukt no ASV vai Lielbritānijas, kur šie Legend Cars čempionāti ir dalībniekiem bagāti un ļoti spēcīgi.

Informāciju sagatavoja:
“Jūrmala/ Papas SK” pārstāvis Aigars Zviedris
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png