profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Patrīcijai Neikšānei trīs gadu plāns dalībai Eiropas autokrosa čempionātā

Mārtiņš Jankovskis 11.04.2024 - 21:37 Patrīcijai Neikšānei trīs gadu plāns dalībai Eiropas autokrosa čempionātā
Publicitātes foto

Pagājušajā gadā debiju autokrosā Mini bagiju klasē piedzīvoja deviņus gadus jaunā Patrīcija Neikšāne. Kopumā debija jaunajai sportistei bija pārsteidzoši laba - debijas sacīkstēs 2.vieta, bet sezonas kopvērtējumā 25 braucēju konkurencē - augstā trešā pozīcija. Protams, lielu lomu viņas augstajos rezultātos spēlēja viņas tētis un autosportists Māris Neikšāns, kurš ne tikai savai meitai deva padomus un trenēja viņu, bet arī aktīvi gatavoja tehniku.

Sarunā ar Māri Neikšānu portāls Go4speed atskatās uz Patrīcijas aizvadīto sezonu, kā arī ieskatās nākotnes plānos.


Foto: AX Latvia

Māri, pagājušajā gadā tava meita debitēja autokrosā, kur sezonas kopvērtējumā tika izcīnīta augstā trešā vieta Mini bagiju klasē. Kaut ko tādu biji gaidījis pirms sezonas sākuma?
Jāsāk ar to, ka liels prieks, ka meitiņai kā sportistei vispār radās interese par autosportu. Pēc tam, kad nolēmām, ka Patrīcija startēs, iegādājāmies jaunu bagiju un uzsākām aktīvu treniņprocesu. Tika pavadītas neskaitāmas treniņu stundas trasē, kā arī komandas bāzē, gatavojot un uzlabojot bagiju, un tas deva savus augļus. Pašā sākumā vairāk bija doma to uztvert kā hobiju un kvalitatīvu laika pavadīšanu kopā, taču, jo vairāk trenējāmies, jo nopietnāk viss kļuva. Redzot Patrīcijas progresu, pirms sezonas pie sevis nospraudu mērķi par pirmo trijnieku sezonas kopvērtējumā un uz to arī virzījāmies. Savās pirmajās sacensībās viņai izdevās izcīnīt otro vietu, un arī sezonas turpinājumā viņas sniegums bija ļoti labs, kopumā četras reizes kāpjot uz goda pjedestāla. Sezonas kopvērtējumā Patrīcija izcīnīja 3.vietu, būdama labākā no latviešu sportistiem, jo priekšā bija tikai pieredzes bagātāki lietuviešu jaunie sportisti. Kopumā par debijas sezonu biju vairāk kā apmierināts, un tas deva motivāciju vairāk strādāt, trenēties un izvirzīt jaunus mērķus.

Foto: AX Latvia

Un kādi būtu tie jaunie mērķi?
Pagājušā gada izskaņā un starpsezonā radās doma spert nākamo soli un pamēģināt Xtreme Junior bagiju, kas ir daudz ātrāka un sarežģītāka tehnika. Šajā klasē var startēt no desmit gadu vecuma, taču pāreja no Mini bagiju klases ir diezgan strauja. Ja Mini bagijam ir tikai gāze un bremze, un ātrums līdz 70km/h, tad lielajiem Xtreme Junior bagijiem, ar kuriem ir braukuši Reinis Nitišs, Ronalds Baldiņš, ir seši pārnesumi, sajūgs, un braukšana ir daudz dinamiskāka, pārsniedzot 100 km/h.

Publicitātes foto

Cik redzēju, tad esat jau izmēģinājuši jauno Xtreme Junior bagiju.
Jā, bagiju iegādājāmies no Reiņa Nitiša, kurš arī mums daudz palīdz ar rezerves daļām, padomu, regulējumiem. Liels paldies viņam par to. Sākām trenēties ar jauno bagiju, lai saprastu, vai būsim gatavi uz jaunās sezonas sākumu. Esam diezgan daudz pastrādājuši ziemas periodā uz sniega un asfalta seguma, lai aprastu ar jauno bagiju. Ja vēl ziemā Patrīcija nejutās droši, tad tagad ātrums ir kāpis. Pēc dieviem pilnvērtīgiem treniņiem rallijkrosa trasēs progress un pārliecība pieaug. Šobrīd vairāk sliecamies uz to, ka šogad startēsim Xtreme Junior bagiju klasē, kur viņa būs jaunākā un mazākā dalībniece šajā ieskaitē, bet lēmumu pieņemsim pēc oficiālajiem pirmssezonas treniņiem, kuri norisināsies Mūsa Raceland 20. aprīlī. Taču neizslēdzu iespēju, ka primāri startēsim un cīnīsimies par čempiona titulu Mini bagiju klasē.

Publicitātes foto

Kādi ir jūsu plāni ilgtermiņā?
Plāni mums ir kļuvuši lieli. Esam uzstādījuši sev trīs gadu programmu (2024.-2026.). Šogad mērķis ir iebraukties ar lielo bagiju un ielauzties līderu pulciņā, nākamgad ir plāns cīnīties par Latvijas čempiontitulu Xtreme junior klasē, bet 2026.gadā plānojam startēt jau Eiropas autokrosa čempionātā junioru ieskaitē! Jā, saprotu, kas tas ir ambiciozi, taču man tēvs no bērnu vecuma ir iemācījis - ja dara, tad dara. Un to pašu cenšos nodot savai meitiņai. Ir jānosprauž mērķis un uz to ir jāiet. Arī Patrīcija ir ļoti motivēta strādāt, lai sasniegtu nospraustos mērķus. Protams, apzinos, ka viņa vēl ir bērns un pie tam meitene, tāpēc cenšos neko neuzspiest un visu panākt ar mīlestību.

Arī mans tēvs Pēteris bieži piedalās treniņos un brauc līdzi uz visām sacensībām, dalās ar savu redzējumu un padomiem. Kā arī Patrīcijas mamma ir klāt visās sacensībās, atbalsta viņu un sniedz ļoti nepieciešamo maigumu. Saliekot to visu kopā, Patrīcijai progress ir straujš, jo apkārt viņai ir laba un stipra komanda, ieskaitot arī mehāniķus, kuri daudz strādā, lai sagatavotu bagiju top līmenī. Es uzskatu, ka šis kopums ir panākumu atslēga.

Publicitātes foto

Skatos, ka tava meita ir arī aktīva sociālajos tīklos.
Es meitai cenšos mācīt ne tikai braukšanas nianses, bet arī būt mentāli stiprai, bieži arī pārrunājam, kā jākomunicē ar medijiem, kā jāveido sportiskais tēls, par atbildību pret sponsoriem u.t.t. To ir svarīgi iemācīties, un viņa to nopietni uztver. Tas ir jāmāca jebkuram autosportistam. Autosports bez atbalstītājiem ir sarežģīts, tāpēc atgriezeniskajai saitei ir jābūt no abām pusēm. Jā, Patrīcijai ir savs Instagram konts, kur var uzzināt jaunākās aktualitātes par viņas sportiskajām gaitām. Un viņa noteikti priecātos par jauniem sekotājiem.
Gribētu teikt lielu paldies mūsu ģenerālsponsoram Radex – Europe un RMC Transport & Logistics LTD, kuri mūs atbalstīja pērn un arī palīdzēs šogad, kā arī uzņēmumam Datamed.lv un personīgi Jānim Sokolovam, kurš šogad pievienosies mūsu atbalstītāju komandai. Ja ir kāds, kurš arī vēlas atbalstīt mazo sportisti ceļā uz lieliem mērķiem, esam atvērti sadarbībai!

Publicitātes foto

Māri, novēlu Tev un Patrīcijai sasniegt nospraustos mērķus!
Paldies. Jā, mērķi mums ir lieli, tāpēc cītīgi strādāsim, lai tos sasniegtu!

View this post on Instagram

A post shared by Patrīcija Neikšāne (@patricijaneiksane)

Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png