profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Latvijas un Baltijas autokrosā Pilskalnos cīņas par uzvarām līdz pēdējiem metriem

Go4speed 19.07.2023 - 01:12 Latvijas un Baltijas autokrosā Pilskalnos cīņas par uzvarām līdz pēdējiem metriem
Foto: Kalvis Zaļaiskalns

15.-16. jūlijā, Sporta kompleksā "Pilskalni", svelmainos laikapstākļos aizvadītas Latvijas autokrosa čempionāta un kausa, kā arī Baltijas autokrosa kausa sacensības. Pārsteigums skatītājiem bija Super bagiju šova klase, kurā dalībnieku vidū arī Eiropas līmeņa braucēji Ervins Grencis un Māris Līcis.

Viena no straujāk augošajām un kuplākajām klasēm dalībnieku skaita ziņā šajā sezonā ir XTM Mini bagiji, klasē uz starta stājās 22 jaunie braucēji. Abās sacensību dienās pārliecinošu sniegumu uzrādīja lietuviešu braucēji Kristupas Pilipavičius un Patrikas Dungveckis, abi sportisti sacensību noslēgumā ieņēma pirmās divas pozīcijas uz goda pjedestāla. Sacensību sākums mazāk veiksmīgs šīs sezonas debitantei Patrīcijai Neikšānei, kurai pēc kvalifikācijām nācās pacīnīties par vietu finālā, B fināla braucienā. Jaunā sportiste finālā startēja no pēdējās rindas, 12 sportistu konkurencē, septiņu apļu laikā viņa spēja aizcīnīties līdz trešajai pozīcijai un finišēt labāko trijniekā. Sastāvs nodrošinājis arī savas šī brīža pozīcijas kopvērtējumā pēc aizvadītiem trīs posmiem sezonā.

Xtreme Junior bagiju klasē 11 konkurenti. Pēc trīs kvalifikācijām līderu pozīcijās Oskars Zaķītis, Roberts Čākurs un Raivo Jānis Beierbahs, sportisti fināla braucienā ieņēma pirmo starta rindu. Pirmajā līkumā pēc nelielas Zaķīša un Čākura saķeršanās, Raivo Jānis Beierbahs un Jānis Kozlovskis izmantoja izdevību un pakāpās uz līderpozīcijām. Neilgi pēc pirmās sadursmes Zaķītis un Čākurs nespēja sadalīt trasi un viņu fināla brauciens noslēdzās pēc veiktiem vien dažiem līkumiem trasē, no sadursmes nespēja izvairīties arī Emīls Mirošņiks, kuram šī bija debijas sacīkste Xtreme Junior klasē. Pārleicinošs sniegums Beierbaham, kurš svinēja uzvaru, otrais Kozlovskis, bet trešo vietu ieņēma Marsels Romanovskis.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns

Xtreme bagiju klasē līdzīgi notikumi Junioru klasei. Kvalifikācijās ātrākie Gatis Geisters, Roberts Rumbenieks un Elvijs Zaķītis. Fināla brauciena startā ātrāks Geisters, viņam sekoja Rumbenieks un lietuvietis Matas Zavarskis. Diemžēl sadursme, saķeršanās, trases malā palika Rumbenieks un Zaķītis, kuriem fināls jāturpina vērot no malas. Fināla galvenās cīņas par pirmo un otro pozīciju, kuras dalīja Geisters un Zavarskis. Finišā pirmais Geisters, otrais Zavarskis, bet trešo vietu izcīnīja Mikus Neško.

B1600 bagiju klases dienas favorīti Māris Riekstiņš, Niks Apfelbaums un Edgars Zīverts. Par līderpozīciju finālā cīnījās Zīverts, Riekstiņš, Apfelbaums un lietuvietis Kestutis Krakis. Starp līderiem vieglas sadursmes, Riekstiņš mēģināja no tām izvairīties, dodoties džokerī, tehnisku problēmu dēļ tur palika trases malā, zaudējot iespēju cīnīties par pjedetālu. Zīverts un Apfelbaums uzvaru dalīja līdz pēdējiem metriem, taču Zīverts izrādījās ātrāks - finišā pirmais, Apfelbaums otrais, Krakis trešais.

VAZ klasika klasē pārliecinošu sniegumu sacensību laikā uzrādīja Kristaps Eglītis, kurš spēja savu sniegumu turpināt arī finālā, uzvarot sacīksti. Otrā un trešā pozīcija neskaidra līdz pēdējiem metriem. Sākotnēji līderos Armands Ķēniņš un Raitis Gusevs, tomēr abi sportisti fināla laikā piedzīvo tehniskas problēmas, rezultātā izstāšanās. Labāko trijnieku sasniedz Ivo Žilde un Jānis Logins. Pārsteigumu gan braucējiem, gan skatītājiem sagādāja Edijs Zimza, kurš fināla braucienā, vēl nezināmu iemeslu dēļ, divas reizes saīsināja trases konfigurāciju.

Open klases finālā lielākas cīņas par trešo pozīciju, kamēr pirmajās divās pozīcijās Ints Jeršovs un Uldis Megnis. Aiz līderiem sadursmes, cīņas un pozīciju maiņas. Neiztikt bez sacensību incidentiem, izteiktākais ir Aigara Bajāra un Arta Voiciša, kur Bajārs taranēja un sagrieza Voiciša auto. Fināla finišā mainās līderi, pirmais Jeršovs, otrais Bajārs, bet trešais Megnis. Tomēr Bajāra un Voiciša incidents nepaliek bez sekām, tiesneši piemēro sodu un Bajārs zaudē pozīciju starp līderiem. Pjedestāls Open klasē: pirmais Jeršovs, otrais Megnis, bet trešais Jānis Gustāns.


Foto: Kalvis Zaļaiskalns

1600 klases fināls īpaši gaidīts, kad sacensību gaitā starp līderiem iespraukusies debitante Lelde Šuma. Fināla laikā vairākas pozīciju maiņas, bet finišā pirmais Jānis Nagla, otrais Ģirts Kuzmanis, bet trešo vietu izcīna Lelde Šuma, kuras debija izvēršas par pozitīvu pavērsienu jaunajā izaicinājumā.

2000 Super klasē fināla vadībā Māris Mardoks, aiz viņa braucošie Ivo Gabrāns un Viesturs Plētiens laicīgi veica džokera apļus, vēlāk samazinot Mardoka pārsvaru. Mardoks pēdējā aplī devās savā džokerī, zaudējot līderpozīciju un palaižot Gabrānu un Plētienu priekšā. Klasē uzvaru svinēja Gabrāns, Plētiens otrais, bet Mardoks sasniedz trešo vietu.

B6000 klasē interesants fināla brauciens – goda pjedestālu sadalīja trīs igauņu sportisti, pirmais Ots Kevvai, otrais Markus Haidebrgs, bet trešais Martins Talvs. Aināra Ramata bagijam riepas plīsums, līdz ar to pēdējā aplī viņu apdzina Kalvis Blūms, sasniedzot ceturto vietu.

Saspringts fināls smago automašīnu D12/D13 klasē. Andris Ribaks ar savu D13 mašīnu ilgstoši turēja aiz sevis igauni Veiko Hirsniku un Bruno Leimani. Leimanis saprata situāciju un devās Džokerī, vēlāk atkal noķerot līderus. Džokerī devās Hirsniks, kuram Leimanis nonāca priekšā. Bruno ilgstoši meklēja ceļu garām Ribakam, taču saprata, ka savas klases uzvara ir rokā un jābrauc uzmanīgi. Finišā D13 klasē uzvar Ribaks, bet trijniekā D12 ieskaitē Leimanis, Hirsniks un Andre Motus.

Super bagiju šovā Ervibns Grencis pavisam nedaudz "noguļ" startu, tāpēc cīņa jau no starta ir saspringta. Viss atrisinās brīdī, kad satiekas Grencis un Māris Līcis, starp abiem kontakts, Māris paliek trases malā. Ervins pirmais, bet Maševskis otrais, par spīti tam, ka bagijam palika tikai aizmugures piedziņa.

Sezonas kopvērtējums pēc aizvadītiem trīs posmiem - https://www.axlatvia.lv/lv/results

Latvijas autokrosa čempionāta un kausa ceturtais posms norisināsies 29. jūlijā Vecpils autotrasē. Biļetes uz autokrosa sacensībām pieejamas www.aula.lv, kā arī norises vietā.

Jaunumiem seko līdzi oficiālajā mājaslapā www.axlatvia.lv. Informāciju meklē arī sociālajos tīklos Facebook/ @axlatvia.lv un Instagram/ @axlatvia.lv

Informāciju sagatavoja:
Zane Lielkāja-Gerika / AX Latvia
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png