profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Nedēļas nogalē startē Latvijas autokrosa čempionāts

Go4speed 10.05.2023 - 23:01 Nedēļas nogalē startē Latvijas autokrosa čempionāts
Foto: Autokross Latvia

Nedēļas nogalē Latvijas autokrosa čempionāta dalībnieki sapulcēsies Brenguļu autotrasē – svētdien startē leģendārais seriāls, uzsākot šā gada čempiontitulu sadali visās ierastajās klasēs.

Čempionātā jau vēsturiski iekodētas galvenās intrigas, un tradīcijas šobrīd, šķiet, netiks lauztas. Kroņa klase arī šobrīd izskatās vilinoša – 22 pieteikumi! Taču, kas šokē, pirmā posma pieteikumos nav atrodams līdzšinējā čempiona Ritvara Kārkliņa vārds. Vai Ivo Gabrāns kā Kārkliņa pēdējo gadu galvenais sāncensis palicis bez konkurences? Diez vai – pārāk daudz dalībnieku, lai viennozīmīgi pateiktu, ka Ivo pārliecinoši dodas pēc uzvaras.

Sastāvs šķiet ievērojami mainījies, uz starta vairāki debitanti, vai tādi braucēji, kuri līdz šim čempionātā startēja fragmentāri. Būs interesanti pavērot pērnā gada Krosa komisijas kausa līderi Sandra un Maira Viguļu sniegumu – viņi būs kausa seriāla vēstneši čempionātā, demonstrējot līderu līmeni Krosa komisijas kausā.

Ja par pjedestāla pozīciju favorītiem, var izrādīties, ka Ivo viens no galvenajiem draudiem var izrādīties paša brālis Miks, tāpat Viesturs Plētiens, Toms Lielais, Dainis Krūmiņš, Raivis Anops, Viguļi, Artūrs Mūrnieks

Izcils progress Mini bagiju klasē – 18 pieteikumi, kas, turklāt, sezonas kontekstā nav viss. Par Latvijas bērnu čempiona titulu un atbalstītāja XTM balvu spēkosies daudz debitējošu braucēju. Tomēr ir aizdomas, ka latviešu zēniem un meitenēm būs smagi jāstrādā, lai apsteigtu lietuviešus Kristupu Pilipaviču un Oskaru un Patriku Dungveckus.

Arī jauniešu Junior Xtreme klase atkal aug. Arī šajā gadījumā desmit pieteikumu – kas ir daudz – vēl nav galējais šīs sezonas dalībnieku skaits. Vairāki braucēji ir pērnā gada debitanti, kuri šogad nāks jau ar zināmu pieredzi. Taču jau atkal – Mini bagiju laureāti lietuvieši Daugirds un Ažuols Dungvecki un Agņus Pilipavičs var izrādīties ātri jau no pirmā starta. Pieteicies Raivo Jānis Beierbahs – gribētos gan tieši viņu šobrīd dēvēt par galveno favorītu.

Xtreme klasē pieteikumu skaits ir 12, kas ir vidēji pērnā gada posmu līmenī. Galvenais favorīts saglabājas nemainīgs – pēdējo gadu čempiona Mikus Neško nonākšana klases dalībnieku sarakstā ir depresīvs notikums visiem pārējiem klases braucējiem. Klasē debitanti, klasē igauņi – kopumā sastāvs interesants.

Trīs klases, kuras pirms šīs sezonas ir patīkami pārsteigušas: Open, 1600 un B1600. Visas pērn cīnījās ar kvoruma sasniegšanu – abas čempionāta klases svārstījās uz robežas, bet bagiju klase varēja atļauties arī posmus ar trim dalībniekiem, jo nebija jāsasniedz čempionāta kritēriji. Šobrīd Open deviņi pieteikumi, no kuriem trīs ir debitanti. Ekstravagants pieteikums no Gata Jaunslavieša: braucējs atgriežas čempionātā pirmo reizi kopš 2010. gada!

1600 klasē septiņi pieteikumi, kuru vidū nav ne pērnais čempions Andis Kļava, ne aizpērnais čempions Dāvis Ūdris, kurš atgriežas Folkreisā. Ceļš uz titulu vaļā bronzas medaļniekam Ģirtam Kuzmanim, taču nebūs vienkārši – Juris Narubins, Jānis Nagla un varbūt vēl kāds var sarūpēt vērā ņemamu pretestību.

Bagiju B1600 klasē lielisks dalībnieku skaita izrāviens – astoņi braucēji! To vidū pērnā gada Latvijas kausa otrās vietas ieguvējs Edgars Zīverts (vienīgais no pagājušā gada top-4). Uz starta arī Eiropu baudījušie Justs un Kristiāns Grenči, pieredzējušais Intars Grandāns, savu vietu Latvijas krosā ilgstoši meklējušais Māris Riekstiņš un citi.

VAZ Klasika ieskaitē tipisks desmit auto sastāvs. Pēc pērnā gada drāmas apņēmības pilns cīnīties par čempiontitulu ir Armands Ķēniņš. Taču būs arī draiskā opozīcija: Jānis Logins, čempions Jānis Balodis, Raitis Gusevs un pārējie.

Skaidrs taču, ka sezonā būs daudz intrigu un nianšu.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png