profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Folkreisa un autokrosa ziemas kausa ieguvēji Gabrāns, Biezais un Vigulis (VIDEO)

Go4speed 27.02.2023 - 17:20 Folkreisa un autokrosa ziemas kausa ieguvēji Gabrāns, Biezais un Vigulis (VIDEO)
Foto: No Ivo Gabrāna personīgā arhīva

Nedēļas nogalē Ludzā, Makašānu trases piedzīvojumā, noskaidroti šīs ziemas labākie krosa veida disciplīnu labākie. Folkreisā trīs uzvaras trīs posmos Ivo Gabrānam, Folkreisa 4WD klasē pirmā vieta Artim Biezajam, bet par autokrosa Ziemas kausa ieguvēju kļuva Sandris Vigulis, vēsta autocross.lv.

Ludzas nedēļas nogale bija unikāla, jo brīvās Latvijas laikā oficiālas sacensības divu dienu garumā ziemas apstākļos vēl nebija notikušas. Tas prasīja pamatīgus spēkus gan no organizatoriem, gan sportistiem, bet kopumā cīņas izdevās!

Vēl kāda unikāla pieredze – divu dienu laikā, divos posmos netika piedzīvots neviens kūlenis, no tiesnešu puses netika izmantots neviens sarkanais karogs. Tajā pašā laikā sportisti cīņas bija ļoti baudāmas un interesantas.

Otrajā posmā uzvar favorīti
Sestdien norisinājās Ziemas kausa otrais posms. Folkreisā uzvaru sasniedza Ivo Gabrāns, bet aiz viņa finiša līniju sasniedza Lenards Patriks Lepsis. Tiesa, Lepsim pa ceļam uz pjedestālu sanāca izstumt no trajektorijas vienu no konkurentiem, par ko tika saņemts sods, un Lepsis noslīdēja uz septīto vietu. Rezultātā otro vietu posmā sasniedza Raivis Biezais, bet pirmo pjedestālu karjerā guva Alvils Krams.

Lepsis pirms lielā fināla guva drošu uzvaru Junioru kausa finālā, tāpat Alise Līga Grāmatiņa sasniedza uzvaru Dāmu ieskaitē.

Folkreisa 4WD klasē līdzīgs scenārijs kā pirmajā posmā Aizkrauklē. Artis Biezais dienas garumā atradās citu konkurentu ēnā, bet finālā pēkšņi viss izspēlējās viņam par labu – otrā uzvara pēc kārtas. Uz pjedestāla arī Edgars Tralla un Ermīns Vācietis.

Autokrosa Nacionālajā klasē ļoti svarīgu uzvaru sestdien sasniedza Sandris Vigulis. Panākuma vērtību pastiprināja galveno kopvērtējuma uzvaras pretendentu zaudētie punkti – Jānis Gustāns finālā izstājās gāzes troses plīsuma dēļ, bet Jānis Kozlovskis netika uz sestdienas sacīksti, cīnoties ar savas Toyota gultņu neatbilstībām.

Vēl vairāk – kad sportisti svētdienas sapulcējās uz trešo posmu, dalībnieku skaits uzrādīja, ka Vigulis pēdējā posmā nevar nokrist zemāk par sesto vietu. Tas nozīmēja, ka, Sandrim pat izstājoties kādā no sacīkstes brīžiem, viņu vienalga kopvērtējumā neviens vairs nevarētu noķert.

Trešā sacīkste bez sensācijām
Lai gan visās klasēs nebija nešaubīgu līderu, tomēr tendences Aizkrauklē un Ludzā-1 iezīmējās. Līdz ar to bija skaidrs, kuri svētdien pretendē uz kopvērtējuma uzvarām. Kaut ko mainīt varēja tikai īpašas sensācijas, taču tādu nebija – favorīti savu darbu paveica. Taču jau atkal – skaistās, sīvās cīņās.

Folkreisā Gabrāns turpināja uzvaru sēriju, sasniedzot jau trešo panākumu pēc kārtas. Latvijas Folkreisa vēsturē tikai četriem braucējiem izdevies sasniegt trīs vai vairāk uzvaras pēc kārtas. Rekords pieder Rūdolfam Bogenam, kurš 2012. gada vasarā uzvarēja visos sešos posmos, bet pa trīs uzvarām pēc kārtas jeb Hat-Trick sasnieguši Juris Sirko (2009. gadā), Edijs Sloka (2015.), Mārtiņš Spīķis (2020.), un tagad arī Ivo Gabrāns.

Trešais panākums trijos posmos nozīmēja Ivo uzvaru kopvērtējumā. Viņš kļuvis par otro Folkreisa braucēju, kurš divreiz uzvarējis Ziemas kausā – līdz šim vienīgais ar divām kopvērtējuma uzvarām bija Mārtiņš Starks (2012. un 2013.), bet Gabrāns pirmo Ziemas kausu sasniedza 2017. gadā.

Ludzā svētdien otro vietu sasniedza Lenards Patriks Lepsis, bet trešais bija Jānis Apinis. Trijnieks tieši tāds pats kā pirmajā posmā Aizkrauklē. Lepsim šis rezultāts nodrošināja otro vietu kopvērtējumā, bet Apinis tomēr neatrada ceļu atpakaļ uz kopvērtējuma trijnieku – godalgu ieguva Raivis Biezais.

Junioru kausā arī svētdien uzvaru sasniedza Lepsis – trīs uzvaras trijos posmos. Aiz viņa abas dienas bija Ropažu vidusskolas braucējs Rihards Pauls Spriņģis, aizvadot pirmās sacīkstes mūžā. Abi sasnieguši arī pirmās vietas kopvērtējumā, bet sezonā trešais vēl viens ropažnieks, pirmajā posmā startējušais Marks Jeršovs.

Dāmu kausā Baiba Beržuka izrādīja ievērojamu pretestību Alisei Līgai Grāmatiņai, taču visu sacīkšu noslēgumā Alise allaž Baibai priekšā – trīs uzvaras trijos posmos. Kopvērtējumā trešā – pirmajā posmā startējusī Sanita Mirošņika.

Folkreisa 4WD klasē ar interesi tika gaidīts Arta Biezā starts – vai viņš atkal visu atstās finālam? Šoreiz pirmo posmu scenārijs tik spilgti netika realizēts. Artim trešā vieta, ar ko bija pilnīgi pietiekami kopvērtējuma uzvaras nodrošināšanai. Arī Biezajam šis ir otrais sasniegtais Ziemas kauss – 2019. gada Folkreisa titulam pievienots šā gada Folkreisa 4WD panākums.

Pēdējā sacīkstē pārliecinoši pirmais bija Edgars Tralla – finālā sasniegta droša uzvara. Otro vietu sasniedza rallijkrosa Roberts Vītols. Pirmajā dienā viņa auto piedzīvoja transmisijas defektu, taču mašīnas saimnieks Ivo Gabrāns ar palīgiem nodrošināja mašīnas atgriešanos uz starta svētdienas rītā.

Autokrosā svētdien ieradās Jānis Kozlovskis, arī vienīgais Autokrosa 4WD klases braucējs Aigars Bajārs, kurš startēja ārpus konkurences, taču lieliski izkrāšņoja dinamisko cīņu. Abu cīņa sākās sarežģīti, jo, atšķirībā no pārējiem, viņiem bija jāmācās trase, kuru konkurenti jau bija apguvuši dienu iepriekš.

Lietai nonākot līdz finālam, Kozlovskis jau bija savā elementā – uzvara rokā. Jānis Gustāns sasniedza otro vietu, bet Bajārs finālā finišēja trešajā vietā. Tā kā Aigara rezultāts netika skaitīts Nacionālās klases ietvaros, trešo vietu starp “vienasniekiem” guva Sandris Vigulis, Ziemas kausa iegūšanu svinot ar vēl vienu sasniegtu pjedestālu.

Kopvērtējumā Gustāns otrais, bet Kozlovskis ar divām uzvarām un vienu izlaistu posmu – trešais.

Piedzīvojumi!
Ludzas dubultposms iekšēji tika dēvēts par piedzīvojumu sacīksti. Jāatzīst – to netrūka. Kaut laika apstākļi – naktī starp abiem posmiem Ludza tika pamatīgi aizputināta, sniega daudzums bija milzīgs. Tā kā trases sasniegšanai nepieciešams veikt pāris palielus paugurus, tas radīja problēmas tiem, kuru auto nebija dalībnieku parkā kopš sestdienas. Daļa jau veica brīvos treniņus, kamēr citi gaidīja organizatoru sarūpēto tehniku, lai tiktu līdz trasei. Jāņa Kozlovska komanda piedzīvoja izbīli, kad tehniskais sastāvs ar piekabi un sporta auto slīdēja uz leju pa gandrīz pievarētu kalnu. Rezultāts tīri veiksmīgs – tika nonesta kādas privātmājas sēta, bet kopumā viss kārtībā (sētas salabošana jau sarunāta). Arī prombraucot neiztika bez satiksmes incidentiem – pretīmbraucoši konkurenti iedzina kupenās Roberta Vītola komandas sastāvu.

Viens no ļoti pozitīviem piedzīvojumiem sekoja pašā nogales noslēgumā – Ivo Gabrāns, sadarbībā ar Cēsu puses sportistiem pasniedza šokējošu dāvanu Ropažu vidusskolas Autosporta pulciņa komandai – savu šīs ziemas čempionauto Opel Astra! Ivo demonstrēja izcilu vēlmi veicināt Ludzas sacīkstes izdošanos, bez atlīdzības nododot arī savu 4WD Audi uz šo sacīksti Roberta Vītola rīcībā.

2.posms:

3.posms:
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png