profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

VAZ Klasika čempions Balodis: Debija autokrosā bija raiba - viss beidzās jau garāžā

Go4speed 11.10.2022 - 22:50 VAZ Klasika čempions Balodis: Debija autokrosā bija raiba - viss beidzās jau garāžā
Jānis Balodis. Foto: AX Latvia

2020.gadā Jānis Balodis Vaz klasika klasē ieņēma sesto vietu, bet pagājušajā gadā priekulietis jau bija ceturtais, no trešās vietas atpaliekot desmit punktus. Ja pagājušajā gadā Jānis uz goda pjedestāla kāpa vienu reizi (3.vieta Mūsas posmā), tad šis gads sportistam bija daudz veiksmīgāks.

Balodis šogad spēja trīs reizes kāpt uz goda pjedestāla (izcīnīta arī viena uzvara Vecpils posmā), kas sezonas izskaņā viņam ļāva kļūt par čempionu, par vienu punktu apsteidzot Armandu Ķēniņu.

Par to, kā sportists sāka savas gaitas autokrosā, gan arī par to, kā aizritēja šī sezona, par to šajā sarunā, kas tapa sadarbībā ar Mareku Daini.

Foto: AX Latvia

Jāni, mēs tevi autokrosā iepazinām salīdzinoši nesen. Pastāsti, lūdzu, kāda ir tava pieredze autosportā un kā uzsāki gaitas tieši autokrosā?
Mani autosporta pirmsākumi ir meklējami trofijreida disciplīnās, kur dubļus varēja izbaudīt visos iespējamajos veidos. Kad dubļu bija gana, sagribējās pamēģināt ko citu. Bija dzirdēts pa tādu pasākumu, kā VAZ tuss, kas vēlāk pārtapa par Lada RX klasi. Pamēģināju šo klasi. Kad likās, ka varētu pabraukt ātrāk un es varētu tikt galā ar jaudīgāku auto, tika nolemts būvēt autokrosa mašīnu VAZ Klasika klasei.

Vai atceries, kad un kā aizritēja tava debija autokrosā?
Mana debija autokrosā notika 2017.gadā. Sākums bija ļoti smags. Uz pirmo sezonas posmu Tepera trasē pie Smiltenes pat beigās nemaz netiku, jo iepriekšējā naktī tā saregulējām un pārregulējām dzinēju, ka viss beidzās jau garāžā. Tā sākās manas autokrosa gaitas (smejas).

Foto: AX Latvia

Kāpēc tieši autokross, nevis kāda cita autosporta disciplīna?
Autokrosu izvēlējos, jo biju izbaudījis, kā tas ir braukt salīdzinoši ātri un barā, bet turpināt startēt rallijkrosā un sprintos ar VAZ standarta dzinēju, kaut kā vairs neuzrunāja. Bija forši, bet man gribējās ko jaudīgāku. Protams, varēju izvēlēties citu auto modeli un klasi, bet tajā brīdī likās, ka finansiāli tā būs lētākā budžeta klase attiecībā pret citiem auto modeļiem. Protams, tā tas nebija un nebūt nav arī tagad.

Kas VAZ klasē ir tāds īpašs?
VAZ autokrosa klases īpatnības ir tādas, ka no šīs mašīnas, var teikt no nekā, ir jāuzbūvē konkurētspējīgu auto. Tādu, kuram ir gan daudz jaudas, gan tādu, kurš būs arī izturīgs lielās slodzēs. Manuprāt, visiem VAZ klases braucējiem autokrosā tas pamatmateriāls ir vienāds, bet kāds būs izpildījums un viss pārējais - tas jau ir izaicinājums un domu lidojums.

Šogad kļuvi par valsts čempionu. Gāja visādi - beigās pat ar cīņu par titulu LAF kabinetos. Kā kopumā vērtē sezonu un savu sniegumu posmos?
Šis gads tiešām izdevās neticami spraigs un ļoti labs. Sezona startēja Brenguļos. Kā parasti, biju pirmais "aiz strīpas" jeb ceturtais. Tas man bija ierasts rezultāts šajā trasē. “Brenguļu trases lāsts”, kā smejoties saku. Tālāk jau gāja labāk. Pilskalnos 2.vieta, Vecpilī uzvarēju, Mūsā biju ceturtais, bet sezonas pēdējā posmā finišēju trešais. Ar to čempiona titulam pietika! Protams, katra sacensība bija smaga un nopietna cīņa līdz pat pēdējam metram.

Foto: AX Latvia

Kas ir tavs lielākais atbalsts sportā?
Mans lielākais atbalsts sportā ir mana ģimene, jo bez viņiem nu nekādi. Man ir vajadzīgs morāls atbalsts, un tā ir ģimenes klātbūtne trasē. Liels paldies brālim Raivim par finansiālo un tehnisko palīdzību, kā arī viņa dēlam Mārcim. Paldies arī Cēsu domei. Tāpat liels paldies visiem faniem!

Vai Jāni Balodi redzēsim autokrosā arī nākamgad? Ja plāno startēt, vai klase un auto paliks tas pats vai ir plāns kaut ko pamainīt?
Jā, arī nākamgad plānoju turpināt iesākto un braukt autokrosā VAZ Klasika klasē. Bet viegli nebūs, jo būs jāaizstāv šogad izcīnīto titulu. Ziemā ir plāns mašīnai veikt šādus tādus uzlabojumus.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png