profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Divkārtējam Latvijas čempionam šī vasara solās būt karsta

Mārtiņš Jankovskis 10.04.2013 - 06:44 Divkārtējam Latvijas čempionam šī vasara solās būt karsta
Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis, Go4speed

20 gadus vecais Jānis Baumanis ir divkārtējais (2011. un 2012. gadā) Latvijas autokrosa čempions B600 klasē. Kā noskaidroja portāls Go4speed, tad šogad Jānis nolēmis spert nākamo soli un pievērsties rallijkrosam, taču, cik tas vien būs iespējams, sportists startēs arī autokrosā.


Foto: Rihards Baumanis, Go4speed
 
''Viss sākās 2007. gadā, kad pirmo reizi izmēģināju kroskartu. Pēc labi aizvadītas pirmās sezonas Latvijā (2008. gadā), nolēmu izmēģināt spēkus starptautiskās sacensībās. Aizbraucām uz NEZ rallijkrosa posmiem Norvēģijā un Dānijā, kur tad arī pirmo reizi ieraudzīju, kas ir īsts rallijkross. Pēc redzētā sapratu, ka šīs ir tās sacensības, kurās ļoti gribētu izmēģināt savus spēkus. Turpināju braukt ar kroskartu, līdz 2010. gada sezonas beigās man piedāvāja nobraukt sacensības ar B600 bagiju, kurās izcīnīju otro vietu. Divas reizes kļūstot par B600 klases čempionu, nolēmu iet tālāk un tuvoties savam sapnim. Pagājušajā gadā no rallijkrosa braucēja Reiņa Nitiša iegādājos viņa sacensību automašīnu Peugeot 206," savas karjeras pirmsākumus atceras Jānis Baumanis.


Baumanis pie tikko iegādātā Nitiša automašīnas. Foto: No personīgā arhīva

''Šīs sezonas galvenais uzsvars tiks likts uz NEZ rallijkrosu, tāpēc, lai labāk tam sagatavotos, sākumā cik vien daudz varēšu braukšu Igaunijas čempionātā. Ja saprašana un rezultāti būs labi, iespējams, izbrauksim arī kādu Eiropas čempionāta posmu. Mērķis šim gadam ir iepazīties ar šo mašīnu, jo līdz šim neesmu braucis ar šādu spēkratu. Būs daudz jātrenējas. Ja uz skolu kādreiz sanāks neaiziet, tad uz treniņiem būs jābrauc 100% (smejas)."


Nitišs pagājušajā gadā pierādīja, ka ar šo mašīnu var pabraukt ātri. Foto: rallycross.com

Uz jautājumu, vai gūtā pieredze kroskartos un bagijos palīdzēs arī rallijkrosā, sportists nevarēja atbildēt vienbalsīgi. ''Grūti teikt, bet domāju, ka kaut ko jau tas noteikti palīdzēs, īpaši agresivitāte no bagijiem un vēlme cīnīties par visaugstākajām vietām! Galvenais uzdevums jau būs viens - braukt bez kļūdām un pēc iespējas ātrāk. Trajektorijas man ir zināmas, tā kā domāju, ka visam jābūt kārtībā."


Jānis Baumanis. Foto: Rihards Baumanis, Go4speed

Jautāts, cik kopā sacensībās šogad Jānis plāno piedalīties, sportists atklāja, ka šī vasara viņam paies vienās sacensībās. ''Šobrīd noteikti braukšu 14 sacīkstēs, bet, iespējams, sezonas laikā sacīkšu skaits pieaugs. Tāpat vēl ar B600 bagiju braukšu jaunajā NEZ autokrosa kausā. Protams, ja sanāks laiks, tad ar B600 bagiju vēl braukšu Latvijas čempionātā," turpina Baumanis, kurš piebilda, ka šogad, iespējams, sanāks biežāk zvanīt Nitišam un prasīt pēc padoma, jo Reiņa pieredze ir daudz lielāka.

Tāpat Jānis teica, ka sezonas sākumā mašīnai nekas kardināli netiks mainīts, tikai dizains, kas solās būt ļoti interesants. ''Pagaidām mašīnai neko daudz nemainīsim. Iespējams, sezonas laikā, kad būšu apradis ar mašīnu un ja man būs kādas vēlmes, tad arī skatīsimies un kaut ko mainīsim."


Abas sporta automašīnas jau Jāņa garāžā. Foto: No sportista privātā arhīva.

Jautājot, kādi ir sportista karjeras tuvākie un tālākie mērķi, Jānis nobeidz: ''Šogad rezultāts nebūs tas svarīgākais, jo šis būs debijas gads, bet, ja skatāmies tālākā nākotnē, tad mērķi NEZ čempionātā ir visaugstākie - citu variantu nav. Ja mēs skatāmies vēl tālākā nākotnē, tad tas ir starts Eiropas rallijkrosa čempionātā, bet līdz tam vēl tāls ceļš ejams."

Pirmais starts ar Peugeot 206 automašīnu Jānim šogad paredzēts 27. aprīlī Igaunijā, kas būs kā testa posms pirms Igaunijas rallijkrosa čempionāta, bet jau dienu vēlāk Smiltenē autokross ar B600.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png