profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Blušs Lietuvā vien knapi piekāpjas pasaules līmeņa drifterim (FOTO)

Artūrs Virbulis 30.06.2013 - 14:49 Blušs Lietuvā vien knapi piekāpjas pasaules līmeņa drifterim (FOTO)
Kristaps Blušs priecājas par otro vietu. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Sestdien, 29. jūnijā, Kačerginas trasē Lietuvā norisinājās Austrumeiropas drifta čempionāta (EEDC) ceturtais posms, kurā uzvaru izcīnīja Formula D pilots Aurimas Bakchis. Viņam finālā savu kļūdu dēļ piekāpās Kristaps Blušs, kurš gan pēc skatītāju, gan tiesnešu domām ātrajā trasē uzrādīja vislabāko sniegumu.

Piektdienas treniņā lielu daļu dienas lija lietus, tomēr uz sestdienu laika apstākļi noskaidrojās un rīta pusē nopilēja vien pāris lietus piles. Uz dienas beigām pat parādījās saulīte, kas finālus ļāva aizvadīt jau vasarīgos laika apstākļos. Lai arī piektdien braucējiem visu dienu bija ļauts trenēties, ātro un sarežģīto pirmo iemetienu un lēzeno līkumu līdz galam bez kļūdām spēja izņemt vien retais. Oficiāli posms tika reklamēts ar 170 km/h ātru iemetienu, tomēr praksē vairāki braucēji atzina, ka ātrums rokasbremzes raušanas brīdī esot bijis pat 180 km/h.


Ingemārs Jēkabsons demonstrēja lielisku sniegumu. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Sākotnēji sacensībām bija reģistrējies 21 pilots, tomēr kvalifikācijā uz starta stājās vien 18 braucēji, kas ir teju divas reizes mazāk nekā pagājušajā EEDC posmā Latvijā. Latviešu PRO debitants Oskars Brediks sestdien nestartēja tehnisku iemeslu dēļ, bet lietuvietis Kestutis Alekna nebija redzams pat treniņos.

Savukārt krievu pilots Sergejs Kabargins sestdienas rīta treniņā stūres sistēmas defekta dēļ piedzīvoja iespaidīgu avāriju, kuras laikā pārlidoja pāris trases drošības sienai un iekrita vairākus metrus dziļā grāvī. Par laimi, viņš savainojumus neguva, tomēr salīdzinoši vieglas traumas guva divi fotogrāfi, kas bija izvēlējušies nedrošu fotografēšanas vietu.


Sergeja Kabargina auto pēc avārijas. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Kvalifikācijā labāko rezultātu uzrādīja Kristaps Blušs, kurš aiz sevis atstāja poļu pilotus Marcin Mospinek un Grzegorz Hypki. Piektais Gvido Elksnis, sestais Ivo Cīrulis, septītais Ingemārs Jēkabsons, bet Jānim Eglītei 11. Vieta. Visiem par pārsteigumu Elvijam Ķezim kvalifikācijā tika piešķirta vien 17. vieta, kas nozīmēja, ka viņam sacensības bija beigušās, jo finālos iekļuva vien labākie 16.

Blušs pret krievu Maksimu Tvardovski pārliecinoši pārvarēja TOP 16 kārtu, iekļūstot labāko astotniekā. Vēl vienkāršāk TOP 8 iekļuva Elksnis, kura pretinieks Kestutis Petronis uz starta nemaz neizgāja. Jēkabsons abu dienu garumā uzrādīja ļoti labu un stabilu sniegumu, tomēr nelielu kļūdu dēļ viņam nācās piekāpties vēlākajam sacensību uzvarētājam, Formula D pilotam Bakchim. No latviešu skatu punkta vēl nepatīkami bija, ka jau TOP 16 savā starpā tikās Ivo Cīrulis un Jānis Eglīte. Šajā pārī tuvāk no aizmugures nobrauca Eglīte, līdz ar to viņš arī uz TOP 8.


Ivo Cīrulis pret Jāni Eglīti. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

¼ finālā Blušam atkal pārliecinošs sniegums un uzvara pret somu Mika Kivi. Grūtāk gāja Elksnim, kurš caur pārbraucienu un vairākām ukraiņa Alekseja Golovņas izslīdēšanām no trases, tika uz pusfinālu. Eglīte pret poli Hypki demonstrēja tuvu un atraktīvu sniegumu, tomēr pirmā līkuma taisnošanās dēļ uzvara tika piešķirta polim.

Pusfinālā savā starpā tikās Blušs ar Elksni, un arī šajā duelī Blušs nepieļāva kļūdas, savukārt Elksnim, braucot no aizmugures, divas taisnošanās pirmajā līkumā. Otrajā pusfinālā polis Hypki izlidoja no trases, līdz ar to uz finālu tika pasākuma zvaigzne Bakchis. Pirms fināla gan vēl risinājās cīņa par trešo vietu, kurā Elksnim atkal kļūdas pirmajā līkumā, tādējādi trešā vieta polim Grzegorz Hypki.


Gvido Elksnis pret Alekseju Golovņu. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

Tāpat kā Latvijas EEDC posmā arī šoreiz fināls izcēlās ar dramatiskiem notikumiem. Pa priekšu braucot Blušs atkal demonstrēja ātru un iespaidīgu sniegumu, kā rezultātā Bakchis viņam vien knapi spēja turēt līdzi. Otrajā braucienā Blušs no muguras nobrauca tuvāk, tomēr pēdējā pārmetienā nosita trases vidū esošo pilonu. Tiesneši lēma par pārbraucienu, kurā norisinājās tieši tāds pats scenārijs, t.i. Blušs otrā brauciena pēdējā līkumā pārbrauca pāri pilonam, atdodot uzvaru Formula D pilotam Aurimas Bakchis.

Taujāts par liktenīgo pēdējo pilonu, Kristaps Blušs atbild, ka „nezinu, kaut kāda maza kļūda. Gribējās ātrāk viņam tikt līdzi, nedaudz par ātru pārmetienu uztaisīju, dūmi bija lieli un laikam plašāk vajadzēja iet. Pirmā daļa bija perfekta un pēc tam lejā, kur ir vieglākā daļa, varbūt atslābu par daudz".


Kristaps Blušs pret Aurimas Bakchis. Foto: Viesturs Lācis/Go4speed

„Bet esmu ļoti apmierināts, ka bija one more time(pārbrauciens), un izbraucos patiešām no sirds. Priekš kopvērtējuma ļoti labs un priekš manis ļoti labs posms, ja ņem vērā, ka pirms kvalifikācijas bija problēmas ar mašīnu un tāpēc tikai vienu braucienu braucu, kur arī izšāvu. Pirms tam cīnījāmies ar mazām eļļas noplūdēm, bet mašīna ir izturējusi un tas ir pats galvenais," Austrumeiropas drifta čempionāta ceturto posmu rezumē otrās vietas ieguvējs Blušs.

Nākamais EEDC posms 24. augustā norisināsies Mariapočas trasē Ungārijā. Tāpat kā pagājušajā gadā arī šoreiz EEDC posms norisināsies kopā ar Drift Allstars Eiropas seriāla posmu, kas nozīmē, ka šīs var uzskatīt par gada spēcīgākajām sacensībām Eiropā.

EEDC 4. posma rezultāti:
1. Aurimas Bakchis (LT), Lexus SC
2. Kristaps Blušs (LV), BMW 3. sērija (E46)
3. Grzegorz Hypki (PL), BMW 3. sērija (E30)
4. Gvido Elksnis (LV), BMW 3. sērija (E36)
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png