profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Jānis Naglis: FIA prezidents neteica, ka ideja par WRC posmu Latvijā nevar piepildīties

Mārtiņš Jankovskis 25.09.2017 - 06:26 Jānis Naglis: FIA prezidents neteica, ka ideja par WRC posmu Latvijā nevar piepildīties
Foto: Rihards Baumanis

''Neste RX of Latvia'' posma laikā Rīgā bija ieradies Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidents Žans Tods. Viņš apmeklēja Biķernieku trasi, skatījās sacensības kopā ar Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) prezidentu Jāni Nagli, tikās ar ministru prezidentu Māri Kučinski, satiksmes ministru Uldi Auguli un Rīgas mēru Nilu Ušakovu.

Neformālā gaisotnē tika apspriesta iespēja Latvijā rīkot pasaules rallija čempionāta (WRC) posmu. Pēc tikšanās portāls Go4speed aprunājās ar LAF prezidentu Jāni Nagli, kurš pastāstīja, ko Tods redzēja Latvijā un kādas ir iespējas, ka mēs pie sevis kādu dienu varētu uzņemt WRC ralliju.

Daudziem rallija līdzjutējiem interesē jautājums, vai pēc sarunas ar Žanu Todu mums ir cerība, ka kādu dienu Latvijā tiks aizvadīts WRC posms rallijā?
Viņš ar interesi noklausījās, ko stāstīju. Pēc tam lūdzu Žanam Todam pateikt, vai mums ir iespēja rīkot Latvijā WRC posmu. Teicu, ja pateiksi nē, viss ir skaidrs. Tods pateica tā, ka pie šī jautājuma ir smagi jāstrādā. Viņš neteica, ka ideja par WRC posmu Latvijā nevar piepildīties. Galvenais, ka viņš šo jautājumu nenoraka uzreiz, bet uzklausīja. Cik zinu, tad mainīsies FIA Rallija komisijas vadītājs, līdz ar to var rasties jauni pavērsieni un jaunas iespējas.


Foto: Photo Paulo Maria / DPPI

Ja, piemēram, tiešām kādu dienu WRC posms notiktu Latvijā, vai mēs to rīkotu vieni paši vai kopā ar kādu kaimiņu?
Ja tiešām WRC posms notiks Latvijā, tas var būt kopā ar Igauniju, bet mēs negribam attīstīt variantu Polija – Lietuva – Latvija. Taču vislabāk būtu, protams, rīkot vieniem pašiem, bet nepieciešamības gadījumā varam arī apvienot spēkus ar Igauniju.

Cik zināms, tad izmaksas, lai rīkotu WRC, ir ļoti lielas.
Licences cena un kopējās izmaksas, protams, sastāda lielu ciparu, ko ietekmē daudz un dažādi faktori. Tā posma organizēšana var sastādīt ciparu ar sešām nullēm un vēl kādu ciparu priekšā. Taču, ņemot vērā mūsu pieredzi, šie cipari ir paceļami. Ja būs iespēja (rīkot WRC), tad finansiālās lietas atrisināsies.

Kurā gadā tas varētu būt?
2020.gads būtu nedaudz par optimistisku, bet domāju, ka tas varētu notikt pēc četriem pieciem gadiem. Taču ir jāsāk jau veikt kaut kādi priekšdarbi un lēnām jāiet soli pa solim uz priekšu. Svarīgi ir tas, ka ir cilvēki, kuri redz, ka šis projekts ir realizējams. Arī Tods, redzot ''Neste RX of Latvia'', pārliecinājās, ka mums ir spējas, pieredze un māka organizēt sacensības.

Vai aizvedāt Todu arī parādīt kādu grants posmu?
Nē, posmus nekādus nerādījām. Viņš tikai jautāja, vai tas būtu asfalta vai grants rallijs, kādu mēs gribētu rīkot. Atbildēju, ka mums būs grants posms, bet varam uztaisīt, piemēram, Biķerniekos Superspeciālo asfalta posmu.


Foto: Neste World RX of Latvia

Izklausās, ka vizīte bija ļoti vērtīga.
Nepārprotami. Domāju, ka arī viņam šī tikšanā bija vērtīga, kur viņš iepazinās ar spēcīgām personībām, kas var arī dot pienesumu FIA, pārstāvot attiecīgās komisijas.

Piemēram?
FIA Sieviešu komisijā (Linda Medne), FIA Off-Road komisijā (Gunārs Kosojs) un Jānis Krastiņš (FIA Rallija Komisijā). Manuprāt, Jānis ar savām zināšanām un spēju pārliecināt, vadīt komandas un sacensības ir pelnījis būt viens no FIA rallija komisijas pārstāvjiem, kur viņš būtu viens no stiprākajiem.

Kā Todam patika Biķernieku trase?
Viņš bija ārkārtīgi patīkami pārsteigts par tagad redzēto Biķernieku trasi, salīdzinot ar to, kādu viņš šo trasi redzēja 2011.gadā. Viņš pat aizgāja un pats ar roku pataustīja grants segumu, lai saprastu, kā tas izskatās. Arī par muzeju un tā apmeklētību viņš bija pārsteigts, jo tas ir audzis nevis par procentiem, bet reiz.

Sacensību dienā skatītāju tribīnēs ar kā reiz bija daudz.
Viņš redzēja, ka Latvijā mīl autosportu un to apmeklē daudz skatītāju. Kad viņš staigāja pa tribīnēm, Tods atrada laiku, lai nobildētos ar katru, kurš izrādīja vēlmi to darīt. Pat ar dažiem cilvēkiem, kuri jau bija kunga dūšā, Tods arī bildējās un aprunājās. Viņš bija ļoti atvērts.


Foto: Neste World RX of Latvia

Tods pat atrada laiku, lai apmeklētu Operu.
Viņš ir mākslas cienītājs, tāpēc aizgājām uz operu uz izrādi ''Madama Butterfly”, kas viņam ļoti patika. Viņš bija patīkami pārsteigts par to kvalitāti, ko redzēja.
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png