profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

WRC varētu ieviest tiešsaistes radiosakaru sistēmu starp ekipāžām un inženieriem

Go4speed 23.04.2024 - 18:58 WRC varētu ieviest tiešsaistes radiosakaru sistēmu starp ekipāžām un inženieriem
Foto: Hyundai Motorsport

WRC rīkotājs cer, ka jau nākamgad varētu ieviest komandu un braucēju sazināšanos tiešraidē pa radio, līdzīgi, kā tas šobrīd notiek Formula 1, pārraidot šīs sarunas televīzijā.

Profesionālajās autošosejas sacīkstēs tiek plaši izmantota "pit-to-car" radiosakaru sistēma, kura skatītājiem ļauj dzirdēt to, ko runā komandas un to braucēji. Ņemot vērā šādu radio ziņu popularitāti un izplatību F1 fanu vidū, WRC tagad cer kaut ko līdzīgu atkārtot arī savā čempionātā. Zināms, ka jau Portugāles WRC rallijā tiks sākts darbs ar speciālistu konsultantu, lai veiktu turpmāku izpēti.

Rallija laikā inženieriem starp servisa parkiem nav daudz ko darīt, bet tas varētu mainīties, ja WRC rīkotāja jaunā koncepcija tiks īstenota un komandām būs pieejama reāllaika telemetrija.


Foto: Hyundai Motorsport

"Šī ir joma un elements, pie kā mēs, manuprāt, varam strādāt labāk. Mēs to varam izcelt vairāk. Attiecības starp braucēju un viņa inženieri ir kaut kas tāds, kas mums pietrūkst un ko citi sporta veidi pārvalda labāk,'' portālā Dirtfish saka ''WRC Promoter'' sacīkšu direktors Saimons Larkins.

"Mums ir jauna koncepcija nākamajam gadam, pie kuras strādājam kopā ar komandām un ražotājiem, lai iegūtu vairāk datu no automašīnām, vairāk dzīvās informācijas starp ekipāžām un viņu komandām. Šobrīd manai nomas automašīnai ir labāka savienojamība nekā šīm ļoti dārgajām rallija automašīnām."

Sniedzot papildu paskaidrojumus, Larkins īpaši pieminēja F1 un attiecības starp Maksu Verstapenu un viņa sacīkšu inženieri, kas reizēm sacīkšu vidū nonāk līdz strīdiem. "Ziniet, kas man ļoti patīk F-1? Tas, kam ir spēks. Kad Verstapens izcīna savu 150. uzvaru un viņš komunicē ar savu inženieri, šī diskusija brīžiem ir smieklīga. Mums ir vajadzīgi šādi sīkumi. Šī mijiedarbība starp pilotu un viņa inženieri pārbraucienos, apspriežot šo un to, ir interesanta mums visiem. Tas ir labs sākums."


Foto: Martin Hlinka

Šim priekšlikumam pašlaik nav ražotāju piekrišanas, taču WRC rīkotājs plāno piedāvāt Rally1 komandām iespēju piekļūt telemetrijas datiem apmaiņā pret iespēju pārraidīt radio sakarus, kas iezīmētu soli uz priekšu, salīdzinājumā ar pašreizējo sistēmu, kad dati tiek lejupielādēti no automašīnām tikai tad, kad tās atrodas servisa parkā.

"Mēs domājam, ka tas, ko varam piedāvāt komandām, ir nodrošināt tām vairāk tiešsaistes datu, piemēram, eļļas spiedienu, ūdens spiedienu, riepu spiediena kontroles sistēmu," turpina Larkins. "Ar šīm automašīnām dažkārt notiek daudz lietu, no kurām, iespējams, varētu izvairīties, lai ļautu tām turpināt braukt, ja vien būtu iespēja tām automašīnām veikt dažādas darbības ātrumposma laikā vai pārbraucienos.''

Foto: Honza Froněk

"Ir labāks tehnoloģiskais stāsts, ko mēs varam pastāstīt par šīm automašīnām un to, kas tajās tiek izmantots. Mēs varam darīt vairāk tiešraidē. Katrai automašīnai ir piesaistīti vairāki inženieri. Katrs auto no rīta pulksten 7:30 pamet servisa zonu, un inženieriem turpinājumā vairs nav nekādu datu no automašīnas, līdz auto atgriežas servisa parkā un inženieri var auto pieslēgt USB atmiņu, lai nolasītu datus. Mēs varam būt labāki. Un es arī domāju, ka tas var palīdzēt veidot un stāstīt stāstus."
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png