profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Sesks/Francis ar 'M-Sport Ford Puma' Rally1 auto aizvadīs divus WRC posmus

Go4speed 22.04.2024 - 12:13 Sesks/Francis ar 'M-Sport Ford Puma' Rally1 auto aizvadīs divus WRC posmus
Foto: Ivo Perševics / Robyworks

Rallija pilots Mārtiņš Sesks un stūrmanis Renārs Francis ar ''M-Sport Ford'' un ''WRC Promoter GMBH'' atbalstu šosezon debitēs Pasaules rallija čempionātā (FIA WRC) un startēs divos secīgos WRC posmos – Polijā un Latvijā. Mārtiņš Sesks un Renārs Francis ir Latvijas vēsturē pirmā rallija ekipāža, kas startēs WRC sacensībās ar Rally1 automašīnu rūpnīcas komandas sastāvā. Mārtiņš Sesks ir pirmais pilots, kurš saņēmis ''WRC Promoter GMBH'' un ''M-Sport Ford'' atbalstu līdzdalībai jauno talantu programmā, kas veicina pāreju no Rally 2 uz Rally1 jeb augstāko līmeni WRC.

Divdesmit četrus gadus jaunais Latvijas rallija pilots Mārtiņš Sesks pirmdien, 22.aprīlī, paziņoja, ka nule apstiprināts līdzdalībai ''WRC Promoter GMBH'' un ''M-Sport Ford'' jauno talantu programmā un saņēmis iespēju mēroties spēkiem ar pasaules rallija elites pilotiem Rally1 kategorijā pie ''M-Sport Ford Puma Rally1'' stūres ''Orlen 80. Rally Poland'' (27.-30. jūnijā) un ar pilnpiedziņas Rally1 HYBRID auto savā mājas posmā ''Tet Rally Latvia'' (18.-21.jūlijā).


Foto: Ivo Perševics / Robyworks

Liepājnieku ekipāžai ir tikai nedaudz vairāk kā divi mēneši, lai sagatavotos debijas sacensībām. Seska starts divos WRC sezonas posmos iezīmē arī ''WRC Promoter GMBH'' pirmos soļus darbā ar jaunajiem pilotiem – jaunradītā atbalsta programma palīdz talantīgajiem sportistiem veidot tiltu un pakāpeniski virzīties no Rally2 uz augstāko Rally1 līmeni. Polijas posms noritēs pēc jaunajiem 2024. gada sacensību tehniskajiem noteikumiem, kas pieļauj startu ar nehibrīda ''Puma Rally1'' automašīnu, un ļaus sagatavojoties cīņai pēc mēneša gaidāmajā Latvijas posmā ar Rally1 HYBRID auto, tā izmantot pilnīgi visus pieejamos pakāpienus ceļā uz augstāko klasi.

Sesks demonstrējis panākumus un mērķtiecību – 2020.gadā kļuva par FIA WRC junioru ieskaites vicečempionu, bet pērn par Eiropas rallija čempionāta (FIA ERC) vicečempionu. Aizvadītajās sezonās Sesks pierādīja sevi kā FIA ERC elites braucēju, izcili startējot uz grunts seguma. Duetā ar Renāru Franci divus gadus pēc kārtas uzvarēja “Tet Rally Liepāja”, kas norisinājās uz līdzīgiem ceļiem kā šovasar gaidāmais “Tet Rally Latvia”. 2023.gadā Sesks bija vienīgais, kurš uzvarēja divos ERC rallijos. Seska pilotētā ekipāža to paveica grants sacensībās Polijā un Latvijā. 2022. gadā Sesks uzvarēja visos “Tet Rally Liepāja” posmos, atkārtojot WRC leģendas Sebastjēna Lēba sniegumu, kurš to pašu paveica 2005. gadā “Tour de Corse”.


Foto: Ivo Perševics / Robyworks

"Aizvadītajās divās ERČ sezonās Mārtiņš ir parādīja ļoti atzīstamu sniegumu un kļuvis par cienīgu programmas kandidātu. Cīņas spars un uzvaras pērn ERČ Latvijas un Polijas posmos ļauj mums ticēt, ka ar laiku viņš kļūs par pastāvīgu WRC dalībnieku,” prieku par latviešu autosportista iesaisti programmā pauž ''WRC Promoter GMBH'' vecākais sporta direktors Peters Tūls.

"Mēs apzināmies nepieciešamību ieguldīt vairāk resursu, lai atbalstītu nākamo potenciālo WRC čempionu paaudzi un palīdzētu viņiem spert sarežģīto soli uz mūsu sporta veida augstāko līmeni," atbalsta programmas nozīmi skaidro Peters Tūls.

"Šis ir sapņa piepildījums, esmu bezgala pateicīgs par iespēju kopā ar ''M-Sport Ford'' rallija komandu un ''WRC Promotor GMBH'' celt savu izaicinājuma latiņu un iemēģināt Rally1 līmeni. Jāatzīst, ka joprojām to ir nepieciešams pateikt divreiz, lai pilnībā noticētu, ka drīz mēs startēsim ar Rally1 tehniku un sacentīsimies ar pasaules elites braucējiem.''


Foto: Ivo Perševics / Robyworks

''Ceļš līdz šim notikumam ir un būs ļoti daudzu cilvēku neizmērojams darbs, un visvairāk spēka un ticības tajā ir ieguldījusi mana ģimene. Sākot ar mana vectēva rīkotajām sacensībām tālajā 1965.gadā Liepājā, kas pārtapa teju pusgadsimtu garā rallija “Kurzeme” tradīcijā, līdz izcili organizētiem ERČ posmiem vairāk kā desmit gadu garumā un visbeidzot WRC posmam “Tet Rally Latvia” – tas ir visas Latvijas rallija sabiedrības darba vainagojums. Tāpēc iespēju piecdesmit deviņus gadus vēlāk braukt pa tiem pašiem ceļiem ar izcilāko tehniku, bet nu jau WRC posma statusā, vārdos ir grūti raksturot," emocionāls ir Mārtiņš Sesks.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Hmieļevska
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png