profile
register
facebook
youtube
twitter instagram
baneris-aix-2-5445-4514-2008.gif

Rovanperam pārliecinoša uzvara Kenijas WRC, Formo otrais pjedestāls pēc kārtas

Go4speed 31.03.2024 - 18:41 Rovanperam pārliecinoša uzvara Kenijas WRC, Formo otrais pjedestāls pēc kārtas
Foto: Red Bull Content Pool

FIA pasaules rallija čempionātā (WRC) noslēdzies sezonas trešais posms ''Safari Rally Kenya'', kurā pirmo uzvaru 2024. gada sezonā gan sev, gan Toyota Gazoo Racing World Rally Team komandai sarūpēja somu ekipāža Kalle Rovanpera / Jonne Haltunens.

Lai arī rallija pirmajā ātrumposmā ceturtdienas vakarā ātrāki bija Hyundai Shell Mobis World Rally Team komandas piloti Tjerī Noivils un Ots Tanaks, jau piektdienā sevi cīņai par uzvaru pieteica divkārtējais pasaules čempions Rovanpera, kurš bija ātrākais visos sešos ātrumposmos. Dienas izskaņā soma pārsvars pār komandas biedru Elfinu Evansu sasniedza 56,9 sekundes, savukārt Takamoto Katsutas Toyota ekipāža zaudēja jau vairāk kā minūti. Neveiksmīga pirmā pilnā rallija diena izvērtās Hyundai pilotiem – Noivils jau rīta cēlienā pārsita riteni, savukārt turpinājumā izstāšanos piedzīvoja gan Tanaks, gan iepriekšējā posma uzvarētājs Esapeka Lapi.


Foto: Red Bull Content Pool

''Safari Rally Kenya'' rallija trešā diena turpināja būt notikumiem bagāta. Dienas pirmajā ātrumposmā riteni nācās mainīt Evansam, savukārt jau nākamajā ātrumposmā izstāties nācās M-Sport Ford World Rally Team braucējam Greguāram Munsteram, kurš sabojāja savas mašīnas piekari. Arī sestdienā Hyundai komandu skāra tehniskas problēmas, Noivilam zaudējot laiku dēļ ķibelēm ar degvielas sūkni. Vairākām vadošajām ekipāžām dienas gaitā gadījās vismaz reizi pārsist un mainīt riteņus – rekordists ar četrām pārsistām riepām bija Evanss. Tāpat Tanakam un Lapi patraucēja Āfrikas fauna, Lapi pat aizķerot pāri ceļam skrienošu zebru. Dienas izskaņā Rovanpera savu pārsvaru pār Katsutu bija palielinājis līdz drošām 2 minūtēm un 8,9 sekundēm, tādējādi nopelnot pirmos 18 čempionāta kopvērtējuma punktus, kamēr uz trešo vietu bija pacēlies M-Sport pilots Adriens Furmo. Katsutam un Furmo attiecīgi 15 un 13 punkti pēc sestdienas, desmit punktus par ceturto vietu pēc sestdienas saņēma Evanss, bet pie astoņiem punktiem tika Noivils.

Svētdienas atlikušos sešos ātrumposmos Rovanpera veica uzmanīgi, noturot pārsvaru kopvērtējumā un izcīnot savu pirmo uzvaru 2024. gada sezonā. Uz pjedestāla pirmo reizi šajā sezonā kāpa arī Rovanperas komandas biedrs, japānis, Katsuta, bet jau otro posmu pēc kārtas trešajā vietā finišēja francūzis Furmo. Ceturtajā vietā ralliju noslēdza Evanss, piektais palika Noivils, savukārt sestajā un septītajā vietā attiecīgi ierindojās ātrākie WRC2 piloti Gas Grīnsmits (Škoda Fabia RS Rally2) un Olivers Solbergs (Škoda Fabia RS Rally2).

Svētdienas Super Sunday ieskaitē par neveiksmēm rallija sākumā mazliet revanšējās Hyundai piloti. Tanaks ieguva maksimālos septiņus punktus, kā arī vēl četrus pievienoja par otro vietu Power Stage ātrumposmā, savukārt Noivils svētdienā iekrāja sešus punktus un uzvarēja Power Stage nopelnot vēl papildu piecus kopvērtējuma punktus.


Foto: Red Bull Content Pool

“Ir īpaši vinnēt šeit, šis rallijs ir īpaši grūts. Arī mūsu komanda vienmēr šeit ir bijusi ātra, tāpēc prieks, ka arī šoreiz varējām būt priekšā. Liels paldies komandai, ikviens padarīja lielu darbu, lai mašīna strādātu nevainojami. Arī es ar Jonni braucu labi, ir grūti nobraukt Safari ralliju labāk kā mēs to izdarījām, bez problēmām visas nedēļas nogales garumā,” pēc finiša stāsta uzvarētājs Kalle Rovanpera, savu uzvaru novēlot labam draugam, kurš šodien svin dzimšanas dienu.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc trīs posmiem Novils sakrājis ir 67 punktus, kamēr ar 61 punktu beļģim seko Evanss. Trešo vietu ar 46 punktiem ieņem Formo, bet ceturtajā līdz sestajā vietā esošos Tanaku, Rovanperu un Katsutu šķir vien 3 punkti. Komandu kopvērtējumā Toyota Gazoo Racing ar 131 punktu par četriem punktiem ir priekšā Hyundai Shell Mobis vienībai, bet ar 72 punktiem trešajā vietā seko M-Sport Ford.

Jau pēc trīs nedēļām FIA pasaules rallija čempionāts atgriezīsies Eiropā, 18. – 21. aprīlī WRC ekipāžām sacenšoties Horvātijas rallijā.

Rallija rezultāti:


Kopvērtējums:
1. T.Noivils, 67
2. E.Evans, 61
3. A.Formo, 46
4. O.Tanaks, 33
5. K.Rovanpera, 31
6. T.Katsuta, 30
7. S.Ožjē, 24
8. E.Lapi, 23
Komentāri
Pašlaik komentāru nav!
Autorizējies vai reģistrējies, lai komentētu
Partneri:
aix-copy-2837-1940.png motul-partner-3110.png nrs-4325.png batcc-0816.png ar-4809.png vagi-2128.png srt-5914.png bmp2-1740.png